-
בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה משמעותית בשימוש במושג "אבחונים" בילדים ובמבוגרים לצורך מטרות שונות. אומנם יש הנוטים לחשוב שאבחונים לתלמידים מיועדים לסייע להם לקבל התאמות והקלות במסגרת הלימודית, אך לאבחונים יש חשיבות גדולה בסיוע לילדים ולמבוגרים לקבל את אותה הזדמנות אף על פי שיש להם ליקויים שונים • לכתבה המלאה
קרדיט: FREEPIKזלמן|כ״ח בשבט ה׳תשפ״גבשנים האחרונות אנו עדים לעלייה משמעותית בשימוש במושג "אבחונים" בילדים ובמבוגרים לצורך מטרות שונות. אומנם יש הנוטים לחשוב שאבחונים לתלמידים מיועדים לסייע להם לקבל התאמות והקלות במסגרת הלימודית, אך לאבחונים יש חשיבות גדולה בסיוע לילדים ולמבוגרים לקבל את אותה הזדמנות אף על פי שיש להם ליקויים שונים. כולנו מכירים אנשים שיכולים לקרוא ספרים ברצף, ולעומתם אחרים שאינם מצליחים להתרכז ולסיים קריאת עמוד אחד, אף על פי שהיכולת הקוגניטיבית שלהם גבוהה.
המטרה של סוגי האבחונים השונים היא לרוב הרצון להבין את הקשיים מהם סובלים ילדים, בני נוער ומבוגרים, להגדיר אותם ולסייע להם כדי להתגבר עליהם ולממש את הפוטנציאל שלהם. גם סטודנטים או אנשים שחשים שיש משהו שעוצר אותם מלהצליח ומעוניינים להבין האם יש בעיה וכיצד ניתן לטפל בה כדי להצליח, מגיעים לאבחון כדי לשפר את יכולותיהם.
מה משותף לכל סוגי האבחונים?
מטרתו של אבחון היא לתת אבחנה למצבו הנפשי של אדם, למצבו הלימודי, לאיתור לקויות למידה, קשב, ריכוז או להצביע על פערים בין יכולות לתפקוד. בסופו של תהליך האבחון ניתן להגדיר את הבעיה או הקושי הגורמים לחריגה מהנורמה, על מאפייניהם השונים.
כל אבחון צריך להתייחס למספר מאפיינים הכוללים גיל, תרבות, מגדר, תקופה וזמן, שכן לכל המשתנים האלה יש השפעה על ההתייחסות לנורמה.
סוגי האבחונים הקיימים וההבדלים ביניהם
ישנם אבחונים פסיכולוגיים המיועדים לבחון את מצבו הנפשי של אדם או של ילד ולהצביע על הפרעות אישיות שונות, לזהות את מוקדי הקושי ואת הבעיות הנפשיות המפריעות לתפקוד.
ישנם אבחונים שונים לילדים ולמבוגרים המיועדים לענות על שאלות ולהבין מניין נובעים הקשיים כדי להציע פתרונות או טיפול. ישנם אבחונים הכוללים סדרה של מבחנים או מפגשים ויש אבחונים הנעשים בפגישה אחת.
יש אבחונים דידקטיים המיועדים לתת תמונה לגבי יכולות לימודיות, כישורים לימודיים, יכולת שכלית וקשיים לימודיים. אבחונים פסיכודידקטיים מתייחסים לזיהוי של לקויות למידה, אם קיימות, כגון דיסלקציה, דיסקלקוליה, דיסגרפיה או פערים בין היכולת השכלית ובין תוצאות וביצוע.
אבחונים פסיכולוגיים
אבחון פסיכולוגי הוא מושג המתייחס למגוון סוגי אבחונים המתבצעים על ידי פסיכולוגים או פסיכיאטרים במטרה להעריך יכולות, לאתר קשיים ולקבוע את המצב הנפשי והאישיותי של הנבדק. האבחונים הפסיכולוגיים נעשים כדי לבנות תוכנית טיפול מותאמת במטרה לסייע למטופל, לאתר קשיים תפקודיים ונפשיים ולצורך הכוונה תעסוקתית. חלק מאותם כלי אבחון יכולים לכלול מבחנים ואחרים יכולים להיות התרשמות על פי שיחה. ישנם אבחונים ספציפיים המיועדים לזהות הפרעה מסוימת או לקות.
באבחונים יכולים לתת תמונה על המחשבות, הרגשות, התפיסות, ההתנהגות והתפקוד של אדם או ילד ולהבין ממה נובעים הקשיים. אם מדובר על ילדים, הפגישה הראשונה מתבצעת עם ההורים (אינטייק) כדי להבין מהם הקשיים, מהי סיבת הפנייה ומהו המידע שכבר ידוע או נבדק. פגישה שנייה נעשית עם הילד כדי להתרשם ולאבחן, ופגישה שלישית היא משוב על הממצאים שעלו באבחון ומועברים להורים.
אבחונים דידקטיים
ישנם סוגי אבחונים לילדים המיועדים לאתר ליקויי למידה כדי לבנות התאמות שיענו על השונות בין ילדים, בני נוער וסטודנטים. בשנים האחרונות ישנה מודעות גוברת לנושא לקויות הלמידה ולצורך לתת מענה לתלמידים אלה כדי שיוכלו לעמוד בהצלחה במטלות הלימודיות כמו שאר חבריהם. משרד החינוך מכיר בשוני ובצורך לאפשר התאמות לילדים המאובחנים, דבר שמביא הורים רבים וגם ילדים לפנות לביצוע אבחונים. יש מקרים שבהם הצוות החינוכי הוא זה שמפנה את הילד לביצוע אבחון דידקטי לאור היכולות הנמוכות שהוא מפגין והיכולת השכלית הגבוהה, כלומר שקיים פער לא מוסבר בין התפקוד לפוטנציאל.
את האבחונים מבצעים מאבחנים דידקטיים שהם אנשי מקצוע המוסמכים לבצע את האבחונים ובעלי אישור רשמי, כך שתוצאות האבחונים יוכרו על ידי הגורמים השונים. בדרך כלל התחומים שייבדקו יכללו את התפקוד השפתי, תפיסה חזותית ושמיעתית, זיכרון, קשב וריכוז, תכנון, ניהול זמן, ארגון וסדר, בקרה עצמית ועוד.
אבחונים פסיכודידקטיים
אבחון פסיכודידקטי קרוי גם אבחון משולב ונועד לזהות לקויות למידה המצריכות תוכנית לימודים המתאימה לאפיון של הקשיים הספציפיים. באבחון פסיכודידקטי האבחנה אמורה להתייחס ולזהות לקויות למידה, פערים בין יכולות לביצועים ולאתר את הסיבות לכך, אם אלה נובעים גם מקשיים נפשיים או רגשיים המשפיעים על התפקוד.
במסגרת אבחון פסיכודידקטי מתייחסים גם להיבט הקוגניטיבי, כפי שעושה האבחון הדידקטי, אך גם להיבט הרגשי והנפשי של הנבדק. את האבחון מבצעים פסיכולוג ומאבחן דידקטי כדי שניתן יהיה לקבל תמונה מלאה.
אבחונים נוירופסיכולוגיים
אבחון נוירופסיכולוגי מתבצע על ידי נוירופסיכולוג ומאפשר לזהות ליקויים קוגניטיביים וקשיים מוטוריים, התנהגותיים, מיומנויות חשיבה וליקויים המשפיעים על היכולת השפתית. אבחונים נוירופסיכולוגיים מיועדים להעריך את תפקודי המוח המשפיעים על הראייה, השמיעה, התפקוד המוטורי, זיכרון ושפה, רמת אינטליגנציה, יכולות ביצוע של מטלות, מאפיינים אישיותיים, אך גם יכולים לזהות ליקויים המשפיעים על תפקודי קשב וריכוז.
אבחון מסוג זה יכול להיעשות לילדים ולמבוגרים במקרים של זיהוי בעיה או לאחר פגיעה מוחית במטרה לבדוק האם יש ליקויים תפקודיים כתוצאה מכך.
תגיות: ליעד מרום
כתבות נוספות שיעניינו אותך: