-
האבסורד הגדול מכולם הוא העובדה הבאה: רבים מאלו שעובדים על אף מצבם הבריאותי המורכב (בין אם הם גמלאים או לאו) עשויים להיות זכאי פטור ממס הכנסה – אך הם אינם מקבלים אותו בפועל • לכתבה המלאה
קרדיט תמונה FREEPIKאבריימקה אייזנשטיין|כ״א באלול ה׳תשפ״דלעבוד, למרות הכל: דברים שחשוב שתדעו לגבי השגת פטור ממס הכנסה לסובלים ממצב בריאותי מורכב
המצב הכלכלי המורכב בו שרויה מדינת ישראל גורם ללא מעט ישראלים לעבוד עוד שעות, ובמקרים מסוימים אפילו בשתי עבודות. אם זה לא מספיק, רבים מהגמלאים שעוד מסוגלים לעבוד ממשיכים לעשות כן עמוק אל תוך תקופת הפרישה שלהם, גם אם הם סובלים מבעיות רפואיות שונות, הנפוצות למדי בגיל השלישי. אך האבסורד הגדול מכולם הוא העובדה הבאה: רבים מאלו שעובדים על אף מצבם הבריאותי המורכב (בין אם הם גמלאים או לאו) עשויים להיות זכאי פטור ממס הכנסה – אך הם אינם מקבלים אותו בפועל.
לתופעה זו יש שתי סיבות: קודם כל, אנשים בעלי מצב בריאותי מורכב, העשוי להצדיק פטור ממס הכנסה הם לרוב לא בעלי אורך רוח להתמודד עם בירוקרטיה מוסדית, טרטורים ונהלים מורכבים. מן העבר האחר, בשנים האחרונות חלה הקשחה בנהלים הממסדיים בישראל. שני גורמים אלה מובילים לסוג של 'מעגל קסמים': המדינה מקשיחה עמדות ומשיתה יותר נהלים בירוקרטיים, והמבוטחים מתייאשים יותר ויותר מלהתעקש על זכויותיהם. אך לא הכל אבוד: על אף הקשיים הרבים, ישנן דרכים לשפר פלאים את סיכוייכם לקבל את זכויותיכם הרפואיות מהמדינה.
ראשית – אחוזי נכות
קודם כל, חשוב להבין כי פטור ממס הכנסה עקב מצב רפואי עשוי להיות מוענק לאדם עובד שהוא בעל 90% נכות או יותר בלבד. משמע, לפני שאתם פונים לרשות המסים, עליכם להיות מוכרים כנכים בביטוח לאומי.
הגשת תביעה לקבלת אחוזי נכות מתחילה בהגשת טופס ב.ל. 7801 לביטוח לאומי בצירוף כל המסמכים הרפואיים הנחוצים: סיכום רפואי מפורט, פירוט טיפולים ואשפוזים שעבר התובע עקב המחלה וכל מסמך רפואי רשמי אחר התומך בטענתו. לאור מסמכים אלה, ביטוח לאומי יחליט אם ולכמה אחוזי נכות יהא זכאי התובע. באם המוסד מעוניין לבחון את המקרה מגוף ראשון בכדי לקבוע כמה אחוזי נכות מגיעים לתובע, הוא עשוי לזמן את התובע לוועדה הרפואית.
לוועדה יש להגיע מוכנים עם כל המסמכים החשובים וההוכחות, וכן עם טיעונים רהוטים שלא יותירו מקום לספק באשר לצדקת טענתו של התובע. למרבה הצער, רבים מתובעי הקצבאות מגיעים לדיון הוועדה לא מוכנים, מה שגורם לדחיות רבות של תביעות לאחוזי נכות. במקרים רבים, דיון הוועדה אורך לא יותר ממספר דקות, בהן על התובע להציג את טענותיו באופן מדויק ומשכנע, ורבים מהם לא מצליחים לעשות זאת במסגרת הזמן הקצוב. חשוב להיות מודעים לכך, ולהיות מוכנים עם כל המסמכים הקריטיים והטיעונים המשמעותיים לפני שמתייצבים בוועדה, ואף להיעזר באנשי מקצוע במידת הצורך.
לא מאוחר מדי
כשאדם מוכר כנכה בביטוח לאומי, הוא מקבל מספר מסמכים קריטיים, וחשוב שישמור אותם לצורך הגשת פטור ממס הכנסה (ולא רק). אם אתם אנשים עובדים והוכרתם כבעלי 90% נכות או יותר (לתקופה של מינימום 185 יום), אתם יכולים להגיש לרשות המסים טופס בקשה לפטור ממס (טופס 1516). חשוב לציין כי תשעים האחוזים הללו יכולים להיות בשל נכות אחת, וגם בשל שקלול של מספר נכויות. אם אכן מדובר בשקלול, אחד הליקויים המחושבים בו צריך להוות 40% מאותם 90% (לכל הפחות).
עליכם לצרף לטופס הבקשה את התלוש האחרון שקיבלתם מכל מעסיק אצלו אתם עובדים. כמו כן, יש לצרף את פרוטוקול הוועדה הרפואית שקבעה את נכותכם. גם אם נכותכם נקבעה ללא התכנסותה של הוועדה הרפואית, אמור להיות ברשותכם טופס רשמי המודיע על ההכרה בנכות.
גם ברשות המסים מבינים שנכים רבים מתקשים להתמודד עם הבירוקרטיה, ושלעיתים, הם מגלים מאוחר מדי שהם גם זכאים לפטור ממס. לכן, הרשות מאפשרת לנכים לבקש פטור רטרואקטיבי ממס על תקופה של עד 6 שנים אחורה. חשוב להבין כי יש בכך חסרון בולט: כאשר אדם מבקש פטור ממס הכנסה, רשות המסים בודקת לעומק את המקרה האישי שלו. כך עלולים להתגלות חוסרים ישנים בתשלום מס הכנסה, והתובע עלול להידרש לשלמם. לכן, לפני שמגישים בקשה לפטור רטרואקטיבי ממס, רצוי להתייעץ עם מומחים היודעים כיצד להתנהל אל מול רשות המסים.
לא בושה להיעזר באחרים
המצב הכלכלי המורכב בו אנו חיים כיום גורם לישראלים רבים – מהם לא מעט בעלי לקויות פיזיות ונפשיות – לצאת ולעבוד על אף הקשיים העומדים בפניהם. מה שהמדינה יכולה לעשות כדי לסייע להם הוא, לכל הפחות, לקחת מהם חלק מעומס המסים. המדינה אכן עושה כן, אך הקשיים הבירוקרטיים מובילים לכך שבפועל, רבים מאלו שעשויים להיות זכאים לפטור ממס – לא מקבלים אותו. כל שניתן לקוות הוא שיותר ויותר ישראלים יתעקשו על המגיע להם ע"פ חוק, ואף ייעזרו במומחים למיצוי זכויות במידת הצורך.
תגיות: ביי פוסט