סערה בעולם היהודי בעקבות החלטת בית המשפט לזכויות אדם של האיחוד האירופי, שקבע כי אין לבטל את האיסור על שחיטה כשרה בבלגיה ובכך פגע בחופש הדת של יהודי אירופה.
יו"ר איגוד הארגונים היהודים באירופה, הרב מנחם מרגולין, אמר כי "בית הדין שלח מסר נוראי ליהודי אירופה – אתם והמנהגים שלכם לא רצויים כאן. מה שהפסיקה של היום עושה זה להעמיד את רווחת בעלי החיים מעל הזכות הבסיסית של חופש הדת. במילים פשוטות, החיה עדיפה על האדם".
הרב מרגולין התריע כי פסק הדין עלול לתת אור ירוק למדינות אחרות באירופה ללכת בעקבות בלגיה ולאסור שחיטה כשרה ומהווה סכנה ממשית שלא יהיה בשר כשר זמין ברחבי היבשת.
במשרד החוץ אמרו כי יפעלו לשינוי ההחלטה. "בית הדין לצדק של האיחוד האירופי נתן היום יד לאיסור בפועל של שחיטה כשרה בבלגיה, ובכך העביר מסר קשה ליהדות אירופה כולה. מעבר לעובדה שההחלטה פוגעת בחופש הפולחן והדת באירופה, שהוא ערך ליבה של האיחוד, היא מאותתת לקהילות היהודיות שהן אינן רצויות באירופה".
"חשוב שתמצא דרך לשנות את ההחלטה ולאפשר לאזרחי האיחוד היהודים להמשיך לקיים את מצוות הדת היהודית, כל החלטה אחרת עומדת בסתירה לערכי חופש הדת שאזרחי האיחוד האירופי דוגלים בה ובצדק", לשון תגובת משרד החוץ.
חבר הפרלמנט הצרפתי מאיר חביב ציין כי "המקרה הבלגי הוא למרבה הצער לא הראשון באירופה. זהו סימן רע מאוד. החלטה זו מעוררת דאגה בנוגע לעתידה של יהדות אירופה, שכבר מתמודדת מול האנטישמיות המשתוללת".
"הכשרות היא אחד היסודות המרכזיים בזהות היהודית. בלי שחיטה אין כשרות ובלי כשרות, נגזר דינה של הקהילה היהודית באירופה. החוב ההיסטורי והמוסרי של אירופה כלפי העם היהודי משמעותי מכדי לשלול את השחיטה, הנהוגה במשך אלפיים שנה, ללא כל הפרעה לסדר הציבורי ותוך שמירה על החוק", הוסיף חביב.