-
רדיו 'קול חי' הפתיע מאות אלפי מאזינים, כאשר שעה לאחר סיום צום תשעה באב, העלה שידור מרתק בן שעתיים, בו דימה כיצד ידווחו הכתבים מהשטח את התגלותו של המלך המשיח ובניית בית המקדש • 'בית משיח' שוחח על השידור המדהים עם מנכ"ל הרדיו ר' אבי רוזן ועם הכתב ר' צבי טסלר, ושמע מהם גם על תגובות מפתיעות • לקריאה
חב"ד אינפו|י״ד באב ה׳תשע״ומאת מנחם זיגלבוים, בית משיח
"שלום מאזינים יקרים, אתם כעת על רדיו 'קול חי', ואני מבין שיש לנו איתות מצבי טסלר שנמצא כעת בשטח. אנחנו ממהרים להעביר את השידור למקום התכנסות של רבבות אלפי ישראל המתכנסים ברגע זה במקום בו אמור להגיע בכל רגע המלך המשיח.
"צבי, השידור שלך".
"שלום לכם, אני אכן נמצא כעת בעמדת השידור ועושה רושם שזה כבר קורה פה, ממש כל רגע. כולם פה במתח לקראת בואו של משיח לשערי ירושלים. עדיין לא ברור איך יגיע – אם כעני רוכב על חמור, או על ענני שמיא, אבל לציבור שנמצא כאן זה פחות חשוב. ההתרגשות פה בשיאה, ואת המתח אפשר לחתוך בסכין. אנחנו נמצאים בגובה עצום, כפי הכתוב בפסיקתא שעתיד הקב"ה להגביה את ירושלים ג' פרסאות. אנחנו בגובה 11 ק"מ יותר מהרגיל, וזאת על מנת לאפשר לכל העולם לראות את ירושלים בתפארתה. אני רואה כאן כעת הרבה מאוד נציגים של מדינות זרות עומדים בסוג של משמר כבוד, ובכך מגשימים את חזון הנביא "והלכו עמים רבים ואמרו לכו ונעלה אל הר ה' אל בית אלקי יעקב".
"איני יודע אם אתם שומעים אותי, כי אני בקושי שומע את עצמי. אבל הנה… עכשיו זה קורה… השיירה מתקרבת… אתם בוודאי שומעים את השירה כאן. היא אדירה. ממש היום, בדיוק 1946 שנים אחרי חורבן בית המקדש השני, אחרי כל שנות הגלות המרה, כעת… כעת זה קורה… משיח בן דוד נכנס עכשיו לירושלים. אמנם ידענו ש'אין בן דוד בא אלא בהיסח הדעת', אבל בהחלט אפשר לומר שלמרות כל הציפיות והתפילות לגאולה, ההתרגשות וההפתעה כאן היא אדירה.
"הנה זה עכשיו קורה. מלך המשיח מגיע. מול עינינו רואים אותו מתקרב.
"הנה… הנה הוא… ב–ר–ו–ך ה–ב–א מ–ל–ך ה–מ–ש–י–ח.
"ברוך אתה .. שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה".
(ברקע השידור נשמע קול גדול מברך לאלפים את הברכה): שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה.
(קול הד מתגלגל): א–מ–ן.
(ושוב קול גדול ברמקולים מכריז בהתרגשות עצומה): ברוך אתה … מלך העולם חכם הרזים.
(קול הד מתגלגל): א–מ–ן.
(בליל של שירי שמחה מכל העדות והחוגים).
הכתב בשטח: "תשמעו את השירה האדירה והריקודים שעולים מן השטח".
ברקע נשמעים שירי 'לשנה הבאה בירושלים'. תזמורת. ריקודים. שירת 'ה' הוא מלכנו ולו אנחנו עבדים', ועוד. קול המולה גדול.
הכתב צבי טסלר: "אין! אין מילים! מה נאמר ומה נדבר. כמה חיכינו לרגע הזה!"
השדר באולפן: תודה לך צבי, תודה בשם אלפי המאזינים של רדיו 'קול חי' שצמודים כעת לשידור בארץ ישראל ובעולם. אנחנו מקבלים תגובות מכל כיוון על השידור הנפלא, ואנחנו מתפללים שנוכל ממש בקרוב לשדר בקרוב את הדבר האמיתי…
הרב אבי רוזן, מנכ"ל רדיו קול חי, מה אותך הכי ריגש בשידור הזה?
"ה–רגע, דיווח האמת מהשטח ששידר צבי טסלר שממש חי את העניין. אחרי כל ההכנה בשידור עצמו, עברנו אליו "ברגע האמת", והוא החל לשדר, והקול שלו, כמו ששמעת בעצמך, ממש נשנק.
"אחרי שעה ארוכה של תכנים שעוסקים בעניני המקדש והגאולה, המאזינים כולם היו קשובים ומוכנים לרגע הגדול. כולם רצו לדעת איך זה יקרה ואיך יתרחש, זאת לצד הקולות של השירה והריקודים שעלו מהשטח, ברכות 'שהחיינו' ו'חכם הרזים' עם ריקודים שנשמעו ברקע. אין ספק שכל זה הצליח ליצור משהו 'קרוב לאמיתי' ולרגש אותי באופן מיוחד, ולא רק אותי, אלא את הצוות כולו ומאות אלפי המאזינים. קיווינו מאד שלא נצטרך לשדר את זה, כיוון שבתשעה באב נוכל לשדר את הדבר האמיתי, את הגאולה. אנו מאמינים שזה יקרה ממש בקרוב".
הקדימונים מבשרים: משיח בפתח
הקדימונים ברדיו לקראת השידור המיוחל, החלו כבר כמה ימים לפני תשעה באב. שידור מיוחד שיעלה במוצאי תשעה באב לגלי האתר של רדיו קול חי, ובו ישודר כיצד תהיה הגאולה וביאת המשיח, כשזה יגיע ברגע הגדול שעם ישראל כה מצפה לו כאלפיים שנה.
פעמים רבות ביקש הרבי (או איחל) לנציגי כלי תקשורת גדולים שהגיעו לפתחו, שיכינו את עצמם לבשר לעולם על הגאולה וביאת משיח. אינני יודע מי מכלי התקשורת הכין כבר את הכותרת ועמוד הפותח, או השידור הפותח, לקראת הגאולה – אבל אין ספק שאנשי רדיו קול חי, ובראשם מנכ"ל הרדיו הרב אבי רוזן, הרימו את הכפפה ונכנסו לתמונה במלוא ההתרגשות.
האמת, קצת היה מפתיע לשמוע על השידור המיוחל, מה שגרם לסקרנות רבה מצד אלפי מאזינים. ממש כמו בגאולה האמיתית, גם השידור הצפוי עורר שאלות: כמה? מתי? איפה? ובעיקר: איך?!
הרעיון עלה על קרקע פוריה, זאת לאחר ש'קול חי' שידר בשנים האחרונות שידורים שונים של סיפורי היסטוריה מומחשים, כמו יציאת מצרים, עליה לרגל, ימי המכבים בחנוכה, ועוד. מדובר בסיפורים המבוססים על מקורות תורניים. שידורים אלו שילבו סיפור עם משחקי קולות "ממש כמו סרט משודר, רק בקולות ללא תמונה", אומר ר' אבי רוזן. התגובות שהגיעו להנהלת הרדיו, היו חיוביות. מהמקום הזה עלה הרעיון לשדר איך יהיה כשמשיח יגיע, מה יהיה כשבית המקדש ייבנה, כיצד יהיו הדברים כאשר הכהנים יחזרו לעבודתם ולוויים לזמרתם, וכו'.
"כמובן שמיד צצו ספיקות, איך אפשר לעשות שידור כזה בכלים של ימינו", מסביר ר' אבי רוזן. "אפילו הקולות והאפקטים – אלו דברים שאנחנו יכולים לעשות רק כפי מה שאנחנו יודעים ומכירים. אבל איננו יודעים איך יהיה כשמשיח יגיע, וכיצד. זו היה הקושי הגדול שליווה אותנו לאורך כל הדרך, הרי הרמב"ם אומר ש'לא ידעו עד שיהיו'.
"בנוסף לכך, הרי משיח זה דבר כה ערטילאי. הגאולה היא שאיפת חיינו ולה אנחנו מתפללים כל יום. זה החלום שמלווה כל יהודי לאורך כל השנים. קשה להגשים ולהפשיט דבר שכזה".
מאז 'הרעיון הגאולתי' עלה וירד מסדר יומם של אנשי הרדיו כמה פעמים. "אחד החששות הגדולים שלנו היה, איך לערוך את השידור הזה, כאשר מצד אחד זה לא ייראה כמשהו הומוריסטי, ומצד שני זה לא ישמע כרציני מידי. בכל זאת, אנשים פותחים רדיו ופתאום שומעים שמשיח נמצא ברחוב השני…"
דריכות והתרגשות באולפן
לאט לאט הגיע האומץ. הקונספט החל להתגבש איכשהו. בשנה שעברה נערכה סקיצה ראשונית, מעין תשדיר מקוצר שנמשך 2–3 דקות המבשר על הגאולה. כמה מכתבי ושדרני הרדיו השתתפו בו, והוא עלה לאוויר. התגובות שהגיעו במהירות, היו חמות ומרגשות. מהר מאוד הבינו הקודקודים כי הנושא הזה חשוב, חשוב מאד. אנשים מצפים לו. "הבנו שחייבים לעשות משהו", אומר ר' אבי רוזן.
העסק עבר שלב. הפעם כבר לא הייתה שאלה האם לעשות, אלא איך לבצע את זה בצורה הנכונה ביותר. צוות של כתבים ועורכים ישבו ולמדו את הנושא, התייעצו עם אנשים העוסקים בתחום, בדקו את המקורות לעומק, מה יהיה ואיך. "השקענו הרבה זמן ומחשבה בתכנון, כמו גם לשדר זאת באופן שהמאזין יבין שזה עוד לא קרה. אנחנו רוצים מצד אחד שיישמע שידור חי מאיזור הכותל המערבי, מצד שני, הרי זה עוד לא קורה, ומצד שלישי – רצינו גם להעניק מקסימום תוכן ומידע על מה שיהיה בביאת המשיח אך לא כהרצאה תורנית, אלא בצורת דיווח רדיופוני".
מי שהיה מעורב בהפקת הרעיונות ובעיצוב הגשתם, היה ר' צבי טסלר, הכתב הכלכלי של קול חי, וחסיד חב"ד שהשקיע מחשבה, עיין בספרים והביא למערכת מידע רב–ערך. הרבה מזה בנוי על רעיונות מתורתו של הרבי. "אנשים בצוות אמרו לי 'מזל שיש חב"ד, אחרת היה קשה למצוא חומר על משיח וגאולה ולהתכונן כמו שצריך'", מספר ר' צבי בחיוך.
ר' אבי רוזן מוסיף: "המחשבה שליוותה אותנו כל הזמן הייתה, שהנה אנחנו לוקחים את הדבר הכי קדוש, המושג הכי ערכי ונעלה, ולהפוך אותו לסוג של משחק. זה לא פשוט, כי בראש ובראשונה אתה לא באמת יודע איך זה יהיה. כל אדם גדל עם חשיבה שכשהגאולה תבוא, הכול ייראה אחרת, יישמע אחרת. העולם כולו ישתנה. כולנו גדלנו על מוסכמות כלשהן, חלקן גם מוסכמות גאולתיות שמקורן במקורות לא נכונים, כמו עובדות שאפילו הגננת סיפרה לנו".
איך באמת מתמודדים עם נעלם כה גדול?
"ניסינו ללכת בין הטיפות, ואני חושב שהתגובות שקיבלנו – ועדיין מקבלים – מעידות על הצלחה יוצאת דופן. לא רק אני מקבל תגובות, אלא כל אחד ממשתתפי התכנית. מעולם לא קיבלנו תגובות כה רבות, דומני שמאז שהוקם רדיו חרדי. מסתבר שאנשים מאד ציפו לזה".
ר' צבי טסלר משתף מזווית הראיה שלו: "כבר לפני כמה שנים יצא לי לשוחח על כך עם המנכ"ל. אמרתי לו שאנחנו מתכוננים מראש לכל מיני סוגי שידורים, אז בוודאי שצריך להתכונן איך יתנהלו השידורים כשמשיח יבוא. המנכ"ל, לשבחו ייאמר, לא דחה את הרעיון בשתי ידיים. אדרבא, הוא התלהב ומגיע לו כל הקרדיט על השידור הזה.
"כשבועיים לפני תשעה באב, כשעורכת המשדר התקשרה אלי, עוד לפני שהציגה בפניי את הנושא, שאלתי אותה: 'נו, עושים את המשדר על בואו של המשיח?' 'אה, אבי כבר דיבר איתך על זה?' שאלה מבלי להבין מהיכן אני יודע על מה היא רוצה לדבר. 'דיברנו על זה לפני כשנה, אבל כשהתקשרת, הרגשתי שזה העניין שאנחנו מקדמים כעת'…"
באולפן שררה תחושה של שידור שלא היה כמותו. משהו חדש. משהו שצריך להתכונן אליו מבחינה נפשית, ערכית ומהפן התוכני. הצוותים של העורכים, המפיקים והטכנאים, כולם–כולם התגייסו בהתלהבות רבה בשביל להפיק את המשדר הזה. הם חשו שהם הולכים להיות חלק ממשהו גדול, ולא סתם משדר חד–פעמי, אלא משהו שבאמת מכין את העם לקראת ביאת משיח וחיזוק של העם לקראת הגאולה. זו הסיבה שבמשדר הזה כמעט כל הצוות המורחב נטל בו חלק ("היו ויכוחים בצוות, מי ישדר את זה בזמן אמת. מי שלא הצליח להשתלב בשידור, הצטער מאד"), ביניהם: אבי מימרן, בצלאל קאהן, מוטי לביא, חיים ולדר, משה בן לולו, מנחם טוקר, אלעד כהן, יהודה שוקרון, אפרים קמיסר, יואב דילאון ועוד רבים וטובים. אל הנבחרת הצטרפו מיטב כתבי מחלקת החדשות שמכבים במשדר המיוחד, בהם: שלומי ריזל – כתב חוץ, אפרים קמיסר – עורך מוזיקלי, הרצל קוסאשווילי – דיווח מסעודת שור הבר, חיים גלינסקי – על עבודת ה'חברא קדישא', וכמובן צבי טסלר שדיווח מהשטח.
טסלר: "בהכנות לשידור, הציעו לי לבחור באיזה תפקיד אני בוחר. אמרתי שכיוון שלאורך כל השנה אני משמש ככתב כלכלי, מתאים לי 'לכסות' את התחום הזה, אבל בכל זאת אני בוחר להיות במקום 'הכי הכי'… המקום שבו מתגלה המלך המשיח לראשונה. הוספתי ונימקתי את רצוני 'הרי או טו טו הדבר הזה יהיה אמיתי, ומתוך כל הלחץ של ההתרחשויות, ישלחו את הכתבים למקום בו הם היו בשידור המדומה, אז אני רוצה להיות במקום הכי 'חם'. איפה שמשיח. כשהצגתי את בקשתי בפני המנכ"ל, הוא אישר לי זאת בו במקום, לשמחתי הרבה.
רבבות לומדים עניני גאולה ומשיח
בשעה תשע בערב של יום ראשון השבוע, מוצאי תשעה באב, כשעה לאחר סיום הצום, מיד לאחר מהדורת החדשות, החל השידור בן השעתיים. דומה כי בפעם הראשונה בהיסטוריה נעשתה הפקה כה מרשימה סביב הנושא הזה.
השידורים מ'השטח הגאולתי' הלכו והתקדמו, כאשר השיא היה שידורו של ר' צבי טסלר המדווח על בואו של משיח צדקנו מירושלים. "כאשר הקלטתי את החלק הזה, בני עמד לידי, ולאחר ההקלטה הוא אמר לי 'אבא, זה היה נשמע כאילו עוד רגע אתה עומד לבכות'. אמרתי לו אי אפשר להתרגש ב'כאילו'. זה באמת מרגש אותי, וככה זה באמת נשמע".
"ישבנו בבית כל המשפחה והאזנו בצמאון לתכנית", מספר שמעון עמרמי, ("תקרא לי 'מאזין פשוט'"). "היה חשמל באוויר. באופן אישי סיקרן אותי לדעת כיצד הם יגישו את התכנית, אבל הילדים שלי היו מרותקים לגמרי לאורך כל השידור".
בזה אחר זה עלו התשדירים והדיווחים ממקומות שונים עם עדכונים מה קורה כעת, ממש כעת, כשמשיח מגיע. בין לבין הועלו מרואיינים שונים, וכן רבנים שמגישים תכניות ברדיו, שנתנו מידע תורני מגוון כיצד יהיה כשמשיח יגיע. הם הגישו בצורה קלילה מידע בשורה של נושאים, כיצד יהיה ואיך יהיה על פי המקורות.
כך מנהל התכניות ברדיו ר' בצלאל קאהן, בהיותו כהן, סיפק מידע כיצד יידע אם הוא אכן כהן או לא; ואם כן, מה עליו לעשות כעת? היכן עליו לגשת כדי להיטהר, ועוד.
בחלקים שבין 'השידורים הפורצים', עסקו השדרנים והאורחים באולפן בלימוד נושאי תקופת הגאולה: מה יהיה בתחיית המתים, כיצד תראה עבודת הכהנים, כיצד תתבצע הטהרה על ידי הפרה האדומה. "התייעצנו הרבה עם אנשים שלומדים כל השנה את מושגי היסוד של משיח גאולה ובית המקדש. לא המצאנו דבר. רק הגשנו את הכל בצורה של יומן כתבות משודר".
במהלך השידור הועלו לשידור עשרות רבנים, ובהם הרב הראשי הגרי"מ לאו, הרב זמיר כהן, הרב מרדכי נויגרשל, הרב חיים אידלס, הרב חיים הורביץ, ועוד.
המאזינה ביקשה לבטל את כרטיסי הטיסה לחו"ל
חלומו של כל מפיק ואיש ציבור, לקבל תגובות מהציבור, וכמה שיותר. מסתבר שבזה הצליחו אנשי 'קול חי' הרבה יותר מכפי שהם עצמם ציפו. 'מבול' אדיר של תגובות זרמו אליהם בשעת אמת כמו גם לאחר מכן, ובהם תודה על שעתיים שבהם הצליחו לרגש את המאזינים ולהביא אותם לרמה כה גבוהה של ציפיה לגאולה.
"מהתגובות שקיבלנו התחזקה אצלנו ההרגשה שאנשים מחפשים ורוצים תכנים ערכיים ורוחניים, וכשהם באים בצורה מיוחדת, זה מחבר את כל המשפחה. מרתק את כולם", אומר ר' אבי רוזן. "אנשים הצטערו שהשעתיים הקסומות הללו הסתיימו".
תוכל לספר בכל זאת על תגובה מיוחדת שקיבלת?
"התקשר אלי אדם וסיפר לי שבמהלך השידור, אמו התקשרה אליו וביקשה ממנו שיבטל את כל כרטיסי הטיסה לטיול המשפחתי בחו"ל, שכן משיח הגיע. בטלפון עמו היא בכתה מהתרגשות וסיפרה לו מה קורה כעת ברחובות. הוא, שלא ידע על התכנית, לא הבין מאיפה זה בא לה… כמו כן קיבלנו תגובות מילדים שקפצו בבית משמחה על כך שהנה משיח בא (ולמרבה הצער היה צריך להסביר להם שזה רק שידור). כך או כך, הרווח הוא שאנשים החכימו, למדו, והפנימו".
כמו תמיד, לצד השבחים הרבים, היו גם ביקורות שהגיעו למערכת הרדיו. היו כאלה שמצאו טעם לפגם. היו שתמהו איך לוקחים דבר כה מקודש והופכים אותו לשידור מדומה?! היו שתקפו מהפן התורני, מדוע עושים זאת, והרי הרמב"ם קובע שלא יידעו מה יהיה עד שיהיה. כמובן שהיו כאלה גם שהמציאות לא הסתדרה להם, שכן לטענתם, הרדיו יהיה הדבר הראשון שיתבטל מן העולם כשיבוא משיח… "קיבלנו תגובות מגוונות, כעם ישראל במיטבו, על שלל גווניו", אומר ר' אבי רוזן בחיוך.
ר' צבי טסלר מספר על שיחה שניהל עם מכר שנחשף לשידור, שהגיב "בזמן השידור חשבתי לעצמי אם זה נכון, משיח מגיע בכל רגע, איפה זה יפגוש אותי, ומה יהיה הדבר הראשון שאעשה". כבר בשלב ההכנות, משתף ר' צבי טסלר, "חששתי שהשידור יתקבל על ידי אנשים בציניות והתגובות תהיינה בהתאם. אבל בפועל, כמעט ולא היו תגובות כאלה. אני יודע שאנשים מכל גווני הקשת התחברו והתחזקו מכך".
לדידו של טסלר זו תגובה שמעידה על הצלחה ועל הרושם החזק שהותיר השידור "זה נגע בנפשם של הרבה מאוד אנשים מכל שדרות הציבור. פתאום אתה מגלה כמה אנשים צמאים… למדתי עד כמה אפשר להעביר בצורה מוצלחת את הנושא לכל הרבדים בעם ישראל, אם מגישים את הדברים בצורה נכונה ובאופן המתקבל".
מה השלב הבא?
"אני בהחלט חושב איך יוצרים המשכיות לדבר כזה מוצלח. הרבי הרי מדבר על כך שט"ו באב, היום הנעלה, מגיע אחרי ט' באב, היום הירוד בשנה. ומכאן גם לעניין שלנו, צריך לקחת את השידור הזה, שהיה מדומה, למקום של צמיחה כדי שנוכל לסייע לאנשים לחיות את הגאולה בכל ימות השנה, זו הרי השליחות שלנו".
ר' אבי רוזן: "מעבר לצורך שלנו לעשות רדיו טוב ומקצועי, הכנסנו לשידור הזה צוות ענק ומוכשר ובו עשרות אנשים. אין לזה תקדים בהיקף. הרעיון של הגאולה הוא רעיון שעם ישראל חי אותו אבל לא תמיד מבינים למה בדיוק אנחנו מצפים מתוך היום יום השוטף שלנו שהוא רווי משימות וקשיים. הציפיה לגאולה הופכת 'למצוות אנשים מלומדה'. אם לנו ברדיו יש את היכולת לשמש כמקור של השפעה והשראה לכל העולם, בהפצת אמונה ויהדות; לעשות זאת בצורה כזאת שהגאולה תתחבר לאוזן המאזין ותחזק אצל כולנו את הציפיה לאמונה, עד כמה שקוצר השגתנו יכול לדמיין – והיה זה שכרנו. לפי התגובות הרבות שקיבלנו, אני מאמין שאנשים רבים קיבלו זריקת עידוד וחיזוק לאמונה באמונה בביאת המשיח, והלוואי שנזכה להמשיך במיזמים כאלה, והעיקר: לשדר בשידור חי ואמיתי את בואו של משיח צדקנו".
תגיות: רדיו קול חי