-
מערכת משיח בפרשה, שמחה להגיש לקהל אנ"ש והשלוחים את הדרשה השבועית לפרשת מטות מסעי בארבעה שפות; עברית וצרפתית אנגלית ורוסית • הדרשה נכתבה על ידי הרב ניסים לגזיאל, המותאמת לכל מי שמעונין לומר דרשה בקשר עם פרשת השבוע והגאולה • לקריאה והורדה
אבריימקה אייזנשטיין|כ״ג בתמוז ה׳תשפ״ג___________________
מבוסס על שיחת ש"פ בא תשנ"ב, ט"ו תמוז תשל"ה ועוד
מעלת הנשים: הן יותר חכמות, רגישות, יצירתיות, ומטופחות מהגברים. ומהי מעלת הגברים? שהם נשואים לנשים!
פרשת השבוע, פרשת (מטות) מסעי, היא המסיימת וחותמת את חומש במדבר. התורה מונה ומספרת לנו על ארבעים ושניים מסעות בני ישראל במדבר העמים, ו'מכינה את הקרקע' לקראת כניסת עם ישראל לארץ המובטחת. תיאור גבולות הארץ והציווי על יעוד ערי מקלט יחד עם השלמת סיפור בנות צלפחד מהווים חלק חשוב ב'הכשרת הקרקע' (והעם) לקראת המאורע הגדול…
בואו ונתמקד בסיפורן של בנות צלפחד, חמש נשים חלוציות שאהבת ארץ ישראל חדרה בהן עד עמקי נשמתן. מלכה, נועה, חוגלה, מלכה ותרצה החלו את המאבק על קבלת חלק בארץ המובטחת כבר בפרשה הקודמת, פרשת פינחס, אבל הסיפור איתן לא מסתיים עד לסיום פרשתינו (והחומש כולו!).
מה ניתן ללמוד מבנות צלפחד? ומהו המסר שאותו מנסה התורה להעביר לנו דרך הנשים האלו?
חשוב לציין, שסיום חומש במדבר מסמל גם, בזעיר אנפין, את סיום התורה כולה! כי אחרי הכל, חומש דברים הנקרא בשם "משנה תורה", הוא חזרה על העבר. זהו נאומו של משה רבינו לבני ישראל לסיכום כל המאורעות שהתרחשו מעת היציאה ממצרים ועד עכשיו, ערב הכניסה לארץ.
אז מה ניתן ללמוד מ"סיום התורה" בפרשת מסעי? ומדוע מסיימת התורה דווקא בסיפור בנות צלפחד?
מוסר השכל חשוב ניתן ללמוד מעצם התביעה של בנות צלפחד. עצם הדרישה לקבל חלק בארץ המובטחת מדגישה את מעלתן הנפלאה של בנות-ישראל על הגברים, ואת החביבות המיוחדת שחיבבו הנשים את ארץ-ישראל. בעוד שהגברים מחפשים, פעם אחר פעם, סיבות והצדקות, לשוב למצרים ולא להיכנס לארץ ישראל, הרי הנשים מבקשות בדיוק להיפך! הן רוצות, מייחלות ואפילו תובעות (!) את הארץ המובטחת.
גם בשעת חטא המרגלים הייתה דעתן של הנשים, ללא יוצאת מן הכלל, כי "טובה הארץ מאוד מאוד"2 המדרש (במדבר רבה כא,י) אומר, שהנשים "לא היו עמהם (עם המרגלים) בעצה". הן דבקו באהבתן לארץ-ישראל ובאמונתן האיתנה בקב"ה.
כוחן של נשי ובנות ישראל אינו מסתכם רק באהבת הארץ, הוא מבטא גם את הנאמנות הנשית לרצונו של הקב"ה. בעוד שהגברים מחפשים טיעונים רוחניים אלוקיים, מדוע ראוי ונכון להישאר במדבר, "רק כאן אפשר ללמוד" "ורק ככה נוכל להתפלל", הרי דווקא הנשים חותרות לכיוון האמת והכוונה האלוקית בישוב הארץ ובבניית ה"דירה בתחתונים" כפי רצון הבורא. הן מודעות לעובדה שבארץ נושבת יהיה עליהן לטחון וללוש, לבשל ולאפות, לא כמו במדבר בו היה להן מן מהשמיים, לחם מוכן ללא טחינה, לישה או אפיה. הן יודעות טוב מאוד, שהן "ישלמו את המחיר" בכניסה לארץ, והן מוכנות לכך בלב שלם ובנפש חפצה, כי זהו רצון ה'!!!
הדבר נובע משורשן הרוחני של בנות ישראל בדרך כלל. תורת הקבלה מייחסת את נשמות הזכרים ל"מידות" של הקב"ה. חסד, גבורה , תפארת וכדומה. משמעות הדבר בעבודת ה' היא, שהזכר מייצג את הרגשות הפנימיים של האדם, את האהבה, היראה והרחמים. זוהי, אמנם, מדריגה נעלית בעבודת ה', אבל יש בה גם חסרון בולט. והוא, עולם הרגש מבטא את מציאות האדם, את מה שטוב לי ואת מה שאני אוהב. מה מסתדר לי ומה לא…
לעומת זאת, נשמותיהן של נשי ובנות ישראל מגיעות מספירת המלכות. ספירת המלכות מייצגת את ה'קבלת עול', את ההתמסרות לרצון העליון, את היכולת להתעלות מעבר ל'אני' הפרטי שלי. לא מה 'אני' רוצה, אלא מה הבורא רוצה! לא מה טוב לי, כי אם מה טוב לו, בשבילו ולמענו! זוהי המעלה הגדולה במחלה, נועה, חוגלה, מלכה ותרצה, זוהי המעלה הנפלאה בכל אישה ואישה!
הדבר מקבל משנה תוקף בקשר לגאולה העתידה. בתלמוד נאמר: "בשכר נשים צדקניות שהיו באותו הדור נגאלו ישראל ממצרים", כך גם בקשר לגאולה העתידה, שתהי'ה בשכר נשים צדקניות שבאותו הדור, כמאמר רז"ל "אין הדורות נגאלים אלא בשכר נשים צדקניות שיש בדור".
ובעיקר אם נסתמך על המבואר בכתבי האריז"ל שדור הגאולה הוא גלגול של הדור שיצא ממצרים, נוכל לומר שבנות צלפחד של דור המדבר הן, למעשה, כל אישה ובת בדורנו זה! ובזכות אותן נשים צדקניות שבדורנו נזכה להיגאל!
אבל, כידוע שבתורת חב"ד, כל מעלה דורשת עבודה, וכל מדריגה דורשת יגיעה. וכך גם בקשר לנשות ישראל בדורנו. היכולת המיוחדת של נשות ישראל, והשורש הרוחני העליון שלהן צריך להתבטא בעבודה מעשית. בשיחה נוקבת שהוקדשה לנשות ישראל, נעמד הרבי מלך המשיח על השאלה שמטרידה את כולם. "למה הדור נראה כמו שהוא נראה, ולמה הנוער מתנהג בצורה כה מופקרת?"
לצערינו, חסר לרבים את העדינות הנפשית הידועה של נשמות ישראל. חסר לרבים את אצילות טוהר המידות של בני ישראל בכל הדורות. חסר לרבים את התכונות הסגוליות של העם הנבחר.
ורק נשות ישראל יכולות לתקן את זה! ישנן שתי מצוות הידועות בסגולתן המיוחדת לשינוי טוהר המידות וקדושת הנפש, והן:טהרת המשפחה וכשרות האכילה והשתיה! ושתיהן ניתנו לבנות ישראל הקדושות והטהורות!
הקפדה יתירה על הטהרה הראויה, והידור מדוקדק בכשרות האכילה יכולות לשנות את הדור שלנו, הנוער שלנו, מן הקצה אל הקצה. וחלק חשוב מעבודה קדושה זו ניתן דווקא לבנות ישראל.
לכן התורה מסיימת את חומש "במדבר" (ולמעשה, את התורה כולה!) עם סיפור בנות צלפחד, על מנת ללמד אותנו מסר חשוב במעלתן של נשות ישראל, ובעבודתן החשובה וההכרחית בהבאת הגאולה, והכניסה לארץ המובטחת.
ונסיים בסיפור המבטא את כוחה של האישה.
סיפר הרב גרשון קליבנסקי: במשך כל השנים ששהינו בסיביר כללה ה'ספריה' שלנו ספר אחד בלבד – סידור תפילה… וגם הוא לא היה נשאר אלמלא מסירות נפשה העילאית של אימי הצדקנית ע"ה. זה היה כאשר אנשי הבולשת ערכו חיפוש בצריפנו שבסיביר, היה אז שלג מקפיא, ולמרות הקור העז הם לא בחלו בשום אמצעי והוציאו את בני הבית החוצה על מנת לערוך חיפוש בבית, וכך מצאו את הסידור הבלוי ורצו לקחתו עמם. אמא ע"ה, בגופה הצנום, לא הניחה להם אפילו לנגוע בו בידיהם הטמאות.
הם נעצו בה מבט חמור סבר, שהיה בו הרבה יותר מאיום של מה בכך, שכן באותם ימים, הכל היה מסתיים בירייה אחת שאחריתה מי ישורנו.
לפתע, נורתה הירייה לעברה, אך למרבית הפלא והנס, היא החטיאה את מטרתה.אני רעדתי מפחד. וזכורני עד היום את הדיאלוג בין אימי לבין אותם רשעים ארורים.
"מה יש בספר הישן הזה שאת נאחזת בו בכל הכוח שלך". אמא: "הספר היקר הזה מקשר אותי עם אבי שבשמים".
אנשי הבולשת, בפרץ צחוק מזלזל: "אנחנו כבר חיים עשרות שנים ללא קשר מכוון זה".
אמא: "איך אתם חיים אני לא יודעת, מה שאני כן יודעת שלא הייתי מסוגלת להמשיך לחיות אפילו רגע אחד מבלעדי הסידור. ואשר לכם, קשה לקרוא לחיים מסוג זה חיים…".
מיותר לציין, שהסידור עדיין איתנו!שבת שלום!
תגיות: משיח בפרשה