תוחלת החיים הממוצעת בישראל ובעולם כולו נמצאת בעלייה. אין ספק שזה דבר מבורך בהחלט, אך לעיתים יש לכך גם צדדים נוספים.
עם הגידול האיטי אך היציב באוכלוסיית בני הגיל השלישי, כך חל גידול גם בבעיות הקשורות לזקנה ולהזדקנות. בחלק ניכר מבעיות אלו מדובר במצב סיעודי, בו האזרחים הוותיקים תלויים באחרים לביצוע משימות היומיום.
זכאות לגמלת סיעוד
נכון להיום כרבע מהאזרחים הוותיקים בישראל הם סיעודיים ברמה כלשהי, והנתונים מעידים כי אחד מכל שלושה בני 65 ומעלה ככל הנראה יהיה סיעודי בחייו. גמלת הסיעוד הניתנת על ידי המדינה, וליתר דיוק על ידי המוסד לביטוח לאומי, מספקת מספר מסוים של שעות טיפול שבועיות בהתאם למצבו של כל מטופל.
זכאים לגמלת סיעוד של הביטוח הלאומי הם תושבי ישראל בגיל פרישה ומעלה, שחיים בביתם או בקהילה (לא במוסד טיפולי כגון בית אבות אבל כן בדיור מוגן). מצבו של כל מבוטח נבדק על ידי מבחן יכולת הנקרא ADL, ומשם מחולקים המבוטחים לשש דרגות חומרה מ-1 עד 6 (עד נובמבר 2018 היו שלוש רמות בלבד).
כל רמת סיעוד מאפשרת למטופל / לבני משפחתו לבחור אילו שירותים הוא יקבל במסגרת הגמלה – שירותים שכוללים טיפול סיעודי ביתי, שירותים שאינם כוללים טיפול ביתי, קבלת הגמלה בכסף או שילוב כלשהו ביניהם.
לדוגמה, מטופלים שסווגו ברמת סיעוד 1 עד 2 זכאים ל-5.5 עד 10 שעות טיפול שבועיות בבית, אך ורק על ידי מטפל סיעודי ישראלי. מבוטחים המסווגים ברמת סיעוד 3 עד 6 זכאים ל-14 עד 26 שעות טיפול ביתיות על ידי מטפל סיעודי זר . אם במקום זאת בחרו במטפל ישראלי, יינתנו להם שעות נוספות מעבר לכך – 17 שעות טיפול ברמה 3, עד כדי 30 שעות טיפול ברמה 6.
כאן המקום לציין כי גמלת הביטוח הלאומי משמשת רק כשכבת הגנה ראשונה, ובדרך כלל אינה מספיקה כדי לכסות את כל ההוצאות הכרוכות בטיפול ביתי. מי שיש לו ביטוח סיעודי נוסף ו/או מקורות מימון אחרים – יוכל לקבל טיפול ביתי טוב יותר.
תוספת שעות סיעוד לניצולי שואה
בין המטופלים הסיעודיים הרבים שיש במדינה, קיימים גם לא מעט ניצולי שואה. לפי נתונים שפורסמו באתר מעריב רגע לפני יום הזיכרון לשואה ולגבורה 2023, בישראל חיים כיום כ-148 אלף ניצולי שואה; כ-65% מהם נמצאים במצב סיעודי כלשהו – קל עד קשה.
לא רבים מודעים לכך, אבל אותם ניצולי שואה שהגיעו למצב סיעודי – זכאים לקבל 9 שעות טיפול נוספות מהקרן לרווחת נפגעי השואה; זאת בנוסף לגמלת הסיעוד מהמדינה. תוספת השעות, המתבטאת בכסף המגיע ישירות לחשבון הבנק של הניצול, יכולה לסייע במתן הטיפול הדרוש.
גם כאן יש לעמוד במספר לא מבוטל של קריטריונים לקבלת תוספת שעות הטיפול, ומומלץ מאוד לברר זאת מראש עם היוודע מצבו של המבוטח (ניתן לעשות זאת באתר כל זכות או באתר הביטוח הלאומי). להלן כמה נקודות חשובות שכדאי לדעת לגבי תוספת שעות הסיעוד לניצולי שואה:
- ניצול שואה שכבר מקבל גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי, יקבל את תשע שעות הטיפול הנוספות כגמלה בכסף בשווי 1,845 ש"ח; זאת רק אם מדובר בגמלה החל מרמה 3 ומעלה. ניצולים הזכאים לגמלה ברמה 1 ו-2 אינם יכולים לקבל תוספת של 9 שעות.
- ניצולי שואה שאינם עומדים בקריטריונים לקבלת מלוא 9 השעות, יוכלו לנסות לקבל גמלה בכסף עבור 2 או 4.5 שעות טיפול. יש לברר זאת מול ועידת התביעות והרשות לזכויות ניצולי השואה.
- תוספת שעות הטיפול לניצולים תקפה אך ורק עבור טיפול ביתי; זאת בניגוד לגמלת סיעוד בה ניתן להשתמש גם עבור שהות בדיור מוגן.