המכון לחקר החינוך במשנת חב"ד.
תוכן והגהה: הרב שלמה רייניץ – מומחה בהקניית גבולות ומשמעת לילדים.
לקראת חג הפורים, נכתוב כאן כמה נקודות כקווים מנחים לימי הפורים.
תכנון ואמירה מוקדמת
כלל: ככל שאנחנו ההורים נתכונן יותר טוב מראש, כך נמנע אי נעימויות רבות שיכולות לצוץ. כיצד נעשה זאת? נעבור במחשבה על כל סדר היום של ליל פורים ויום הפורים, בעיקר במה שקשור לילדים (כגון: קריאת המגילה בערב, זמן שינה בערב, זמן קימה בבוקר, זמן תפילה, מה יאכלו, עם מי ילכו למשלוח מנות וכו'). עד כמה שניתן, נגבש מראש תכנית וסדר יום משוער. לאחר שגבשנו את הסדר יום, נעשה אסיפה משפחתית ונשתף את הילדים בכל מה שהולך לקרות בפורים, בלילה וביום.
מקרא מגילה:
לגבי קריאת מגילה בבית הכנסת, נכתוב כאן כמה נקודות הכוונה.
1] לפני קריאת המגילה (לילדים שלא צמים), ניתן להם אוכל טוב ומשביע, כדי שיהיו רגועים.
2] להשתדל להגיע לבית כנסת מרווח ולא עמוס מידי. כמו כן, נעדיף בית כנסת שאין שם רעש מוגזם של נפצים, כדי לא להבהיל את הילדים. בכל אופן, צריך להכין את הילדים לכך שיהיו רעשים חזקים ושלא ייבהלו.
3] יש להגיע לבית הכנסת לפני הזמן ולהושיב אותם, באופן כזה, שיהיה להם מספיק מקום מרווח.
4] אומרים לילדים מראש – כללים ברורים: א] לא קמים מהכסא בכל משך זמן קריאת המגילה. ב] רק מי שיושב יפה, מקבל רעשן, או כלי אחר מיוחד שעושה רעש (בדרך כלל, ילדים מצפים לרגע בו יוכלו לעשות רעש ולכן הילד ימתין בשקט). ניתן לתת להם מיני מתיקה בזמן הקריאה, תמורת זה שישבו בשקט.
5] ילד שיכול להקשיב לכל המגילה, נורה לו לעקוב מתוך הספר ולשמוע כל מילה מהמגילה (כמו קריאת התורה בשבת). כדי לעודד אותו, ניתן לו תמריץ.
ליל פורים – אחר המגילה
חשוב להתארגן ולא למרוח את הלילה. הם צריכים ללכת לישון מוקדם, כדי שלמחרת יקומו רגועים ורעננים.
יום הפורים
1] הבוקר צריך להיות כמו כל יום של שיגרה (חשוב לקבוע שעת קימה סבירה). קמים ומיד: מתלבשים, מתפללים ואוכלים. שלושת אלה הכרחיים מאוד. הם למעשה, פותחים את היום ומשפיעים על כל מהלך היום, שיהיה כדרוש.
2] לאחר מכן, יש לשתף את הילדים באופן חווייתי ושמח במצוות של פורים; קריאת המגילה, מתנות לאביונים, משלוח מנות, שהם בעצמם יקיימו את המצוות וירגישו את החג של פורים.
3] יש ענין גדול לשתף את הילדים במבצע פורים (שהרבי יזם ומבקש שכולם ישתתפו בו), לזכות יהודים במקרא מגילה, משלוח מנות ומתנות לאביונים. כמובן יש לוודא שהילד יהנה מחוויית המבצעים.
סעודת פורים:
באופן כללי יש להשתדל כמה שאפשר שיהיה לילדים חווייה של שמחה בקיום מצוות הפורים. לכן:
א] חשוב לתת לילדים אוכל (כולל יין, בשר ודגים) שהם אוהבים.
ב] יש לספר לילדים בזמן הסעודה תכנים המותאמים לילדים; כמו, סיפורים מיוחדים על פורים אצל הרבי, נס פורים של ערים שונות בהסטוריה היהודית וכדומה.
ג] לא להאריך מידי את זמן הסעודה לילדים. צריך לוודא שהם מברכים ברכת המזון ולאחר מכן הם יכולים לשחק והמבוגרים יכולים להמשיך בסעודה.
בהצלחה רבה ומופלגה!
פורים שמח לכל בית ישראל – עם שמחת הגאולה האמיתית והשלימה – תיכף ומיד ממש.
*
בחסות; קורס 'מנהיגות בחינוך'. לומדים לחנך למשמעת וערכים לפי שיטת החינוך של הרבי.