-
חוי ארנפלד היא בשורה של ממש בקרב העולם החרדי, ובעולמן של נשות המגזר בפרט. חוי ארנפלד, עסקה בתחום החינוך, היא בעלת תואר אקדמי ובאה מתוך העולם החרדי. ברבות השנים זיהתה את המחסור הגדול בידע בכל הנוגע לאקדמיה בקרב הציבור החרדי והחליטה להקים מיזם חברתי שמטרתו להנגיש את ההשכלה האקדמית לנשים חרדיות בתוך מסגרות קיימות • לסיפור המלא
חב"ד אינפו|י׳ באלול ה׳תשע״וחוי ארנפלד היא בשורה של ממש בקרב העולם החרדי, ובעולמן של נשות המגזר בפרט.
עד העשור האחרון הייתה האקדמיה מודרת כמעט לחלוטין בקרב אנשי המגזר החרדי. כמעט ולא הוקמו מוסדות מתאימים ולא התפתחה מודעות מגזרית לצורך בהתמקצעות, ברכישת השכלה ובהתפתחות תעסוקתית. בהרבה מקרים רק מפני שתואר אקדמי מוצב כתנאי סף הנדרש כמעט בכל משרה שהיא ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר על משרה מכובדת ומתגמלת, הם לא קיבלו את המשרה.
חוי ארנפלד, עסקה בתחום החינוך, היא בעלת תואר אקדמי ובאה מתוך העולם החרדי. ברבות השנים זיהתה את המחסור הגדול בידע בכל הנוגע לאקדמיה בקרב הציבור החרדי והחליטה להקים מיזם חברתי שמטרתו להנגיש את ההשכלה האקדמית לנשים חרדיות בתוך מסגרות קיימות.
"נולדתי בבני ברק למשפחה חרדית", מספרת חוי, " השלישית מבין שנים-עשר ילדים. עברתי את המסלול החרדי המקובל במסגרת 'בית יעקב'. כמרבית חברותיי, למדתי הוראה ועסקתי בכך מספר שנים, חייתי ממשכורת מינימום ויכולתי להמשיך לחיות כך לאורך שנים רבות. לאחר נישואיי, יצאנו כמשפחה צעירה לשליחות חינוכית במוסקבה, מיד אחריה זכיתי והשלמתי תואר ראשון במדעי החברה במכללה החרדית. בשנה הקרובה אני עתידה לסיים תואר שני בייעוץ ופיתוח ארגוני. אין לי ספק כי חיי השתנו לבלי היכר בזכות לימודיי ואני רואה שליחות רבה לסייע לנשים מהמגזר ממנו אני מגיעה לעשות שינוי דומה בחייהן ולהתפתח מקצועית ואישית".
הנשים החרדיות של היום הינן דור ראשון של סטודנטיות או בוגרות של לימודים אקדמאים. יחד עם החלוציות ותחושת הסיפוק, הן נתקלות יום יום במשוכות שהן נדרשות לעבור ובמושגים חדשים שלא כל כך מוכרים לנשים שומרות מצוות המנהלות אורח חיים של תורה וטהרה.
חוי חוזרת אל ימי הראשית של המיזם שלה, בשנת תש"ע (2010), זיהתה את הצורך הגדול שהתעורר בקרב נשות המגזר החרדי בעקבות המפגש שלהן עם עולם האקדמיה.
"הכל התחיל לפני כשש שנים ובאופן מאד מזערי. מצאתי את עצמי מסייעת לחברותיי למצוא פתרונות "כשרים" בהם תוכלנה ללמוד תואר שני. חיפשתי עבורן מסגרת נפרדת לנשים בלבד המתאימה לצביון ולאורח החיים שלהן ולא מצאתי. הצלחתי לאגד קבוצת נשים חרדיות המעוניינות להתפתח וללמוד. איתרתי מסגרת מתאימה מבחינה אקדמית ושכנעתי את המכללה לפתוח כיתה נפרדת ללימודי תואר שני. הופתעתי לגלות עד כמה הביקוש היה גבוה, ועכשיו הכל היסטוריה. מאז כבר יותר מ- 1,400 סטודנטיות עברו במסלולים המבורכים שנולדו בעקבות הסיוע הקטן ההוא, שהפך עם הזמן למיזם אותו אני מנהלת כיום".
נשים חרדיות הבוחרות במסלול אקדמי, לרוב, הן חלוצות במשפחה ובקהילה. בשל החידוש וההיכרות הראשונית שבין עולם האקדמיה לבין בנות המגזר החרדי. לרוב עדיין אין למתעניינות בלימודים אקדמיים אפשרות להתעדכן, לשאול או להיעזר בבן או בת משפחה שסיימו את לימודיהם האקדמאים כיוון שהן ראשונות בתהליך הזה.
חוי מרחיבה על החשיבות של השכלה אקדמית דווקא מכיוון ההשתלבות לאחר מכן בשוק העבודה, וכן על הצעדים שהיא נוקטת במיזם הליווי האקדמי שלה בכדי להנגיש בין העולמות הללו. "כיום אין כמעט אפשרות להשתלב במשרד החינוך ובמקומות תעסוקה ראויים ללא תואר אקדמי. חשוב מאד בעיניי שנשים חרדיות תרכושנה השכלה שתפתח אותן אישית ומקצועית, ויותר מכל, תסייע להן להתפרנס בכבוד. בתכניות אותן אני מובילה, חשוב לי מאד לדאוג למעטפת כוללת שתאפשר רכישת תואר אקדמי באופן המותאם והנוח ביותר לאשה החרדית.
ראשית, הכיתות נפרדות ומיועדות לנשים חרדיות. במכללות מרוחקות הקמתי אף מערך הסעות המאפשר הגעה נוחה ובטוחה. הצבנו פינות קפה ותה העומדות לרשות הסטודנטיות שלנו על מנת להתגבר על מכשול ההכשרים במוסדות האקדמיים. אני מנחה את הצוות האקדמי בתחילת כל שנה ומבקשת ממנו להתחשב בצביונן של הבנות- הן ברמת תכני הלימוד והן ברמת המטלות. אנחנו מלוות באופן אישי את כלל הסטודנטיות ומנסות להנעים להן את תקופת לימודיהן ולהקל עליהן על מנת שתקופת הלימודים תעבור בנועם ובהצלחה".
כח ההצלחה של הפרויקט של ארנפלד הוא לא רק שילוב הנשים במכללות קיימות ומובילות עם אותן תכניות המתאימות להן, ההצלחה הגדולה מתבטאת גם בליווי אישי ושוטף על ידי חוי וצוות המשרד. היא מכוונת, מדריכה, מייעצת ומפנה לגורמים המתאימים, גם במישור המנטלי. ארנפלד מעודדת, מעצימה ונותנת תמיכה מתחילת התהליך בו נדרשת הסטודנטית להכוונה בבחירת המסלול המתאים ועד לקבלת התואר ושילוב בשוק העבודה.
כשבעולם, אחוז הנושרים ממסלולי הלימוד האקדמיים עומד על כ-20%. בתכנית של ארנפלד יש 1% נשירה, וגם במקרים של נשירה הם קורים בעקבות סיבות אישיות. "אני חייבת להודות שאני מתרגשת ונפעמת בכל פעם מחדש בשיחותיי עם הסגל האקדמי המלמד את הסטודנטיות שלנו. פעמים רבות חזרו בפניי מרצים השונים על כך שהם מבקשים במיוחד ללמד את הסטודנטיות שלנו. הם כל כך נהנים ללמד אותן ומתארים אותן כסטודנטיות חרוצות, שאפתניות ומלאות חדוות למידה. אני מאמינה שאנו לוקחות חלק בסוגיית ליבה בחברה הישראלית. התהליך שבו אני עוסקת מביא לידי הכרות עם הצביון החרדי, אשר לא הכירו קודם באקדמיה, מה שמביא לסובלנות ואהבת חינם בין המגזרים השונים".
כששואלים את חוי על הנשים החב"דית בפרויקט ובכלל, דומה שהשאלה הזו מתפרצת לדלת פתוחה, "הנשים החב"דיות הן דמויות מובילות ומשמעותיות בחברה הישראלית. רבות מהן משמשות בתפקידים בכירים במערכות החינוך. השליחות החשובה לחנך את ילדי ישראל, היא ראשונה במעלה במיוחד בקרב חסידות חב"ד. זוהי שליחות לכל דבר מבחינתן. היות והרבה מהבנות בעלות תעודת הוראה, קל להן יותר להשלים את הפער לתואר אקדמי ולהתקדם.
הנשים החב"דיות בעיניי הן הסופר-וומניות הגדולות ביותר במגזר החרדי. הן גם בעלות משפחות ברוכות ואיכותיות וגם מעורבות ותורמות לעם ישראל בשליחויות שונות בארץ ובעולם. כולן מטופחות מלאות באמונה ואופטימיות. הן מקפידות על קלה כבחמורה ובד בבד זוכרות כי בכל מקום יש לנו שליחות לעשות קידוש השם ולקדם שיח פורה עם אנשים מכל רקע תרבותי. אין כמו המכללה לקירוב לבבות, הייתה לנו מרצה שצמה ביום כיפור האחרון בזכות התלמידות (היא קיבוצניקית, ככה שהמרחק שלה מיהדות היה גדול מאד). חלק מהמרצות התחילו להדליק נרות בזכות המפגש עם הנשים שלנו. התלמידות החב"דיות תמיד קונות לצוות בתום הקורס מתנות ערכיות כמו חת"ת, סידור, תהילים, פמוטים וכדומה. עבור המרצות הערך של מתנות אלו רב השפעה.
הו, איך אפשר לשכוח, הנשים החב"דיות הן בעלבוסטיות שמביאות תמיד את העוגות והפשטידות המושקעות ביותר…הסטודנטיות מחב"ד מגיעות מכל חלקי הארץ, מצפת, ממעלות, מחיפה ומהדרום- באר שבע, נתיבות ועוד.
בהיבט האישי שלי, כאשה ליטאית שגדלה והתחנכה בבני ברק, לא הכרתי את חב"ד, אולם בשליחותי במוסקבה התוודעתי לאנשי חב"ד ונפעמתי מגודל השליחות והמסירות. מאז אני בקשרי ידידות אמיצים מאד עם חב"ד".
חוי טוענת שלנשים חרדיות יש את כל שדרוש בכדי לצלוח כל מסע, לא כל שכן את זה האקדמי, " אני מאמינה כל כך בכח שלנו כנשים להתקדם, להשפיע ולהוסיף הרבה טוב בעולם. מניסיוני, זכיתי להיווכח שנשים חרדיות יכולות להגיע מאד רחוק ואני מאמינה בלב שלם שיש לייעד אותן לעשות כן. הן חרוצות וממוקדות, הראש שלהן נמצא בעיקר ולא בטפל. באופן מפתיע, הניסיון מראה כי דווקא סטודנטיות עם יותר ילדים ועם יותר קשיי מרחק גיאוגרפיים- משיגות יותר. זה תמיד מפתיע ומרגש מחדש. נקודה מעניינת נוספת, לאחרונה ישנו גל של אימהות שבאות ללמוד עם בנותיהן ויש תמיד בכל כיתה כמה שמות זהים…"
כחלק מקידום מעמד האישה החרדית במסגרת הפרויקט האקדמי שלה ובכלל, חווי מקדמת פתיחת ערוצי תעסוקה חדשים להעצמת היכולת הנשית. בכדי לייצר כתובת אולטימטיבית לנשים חרדיות המגיעות מתחומים שונים, מקיימת חוי ארנפלד, גם כנסים להעברת תוכן מקצועי. מטרת הכנסים היא יצירת כלים מעצימים לפיתוח הקריירה: קידום מעמד האישה, פתיחת ערוצי תעסוקה ומודעות בנושאים שונים, כגון: בריאות האישה, שילוב קריירה עם משפחה וכו'. כנסים אלה זוכים לאהדה רבה בקרב נשים חרדיות מקהילות שונות.
"האני מאמין שלי הוא שכל אשה צריכה לדאוג לעצמה, להתקדם ולהתפתח בהתאם ליכולותיה. אמא שמשקיעה בעצמה מחזירה לבית בכפל כפליים. אני מאחלת לסטודנטיות שבעז"ה 'לעולם לא יימצא עבורן הזמן המושלם ללמוד' כיוון שתמיד תהיה עוד לידה / חתונה / מעבר דירה ובשורות טובות למכביר. הסטודנטיות שלנו מצליחות לשלב את הכל עם הכל. לכן, לא כדאי לחכות. אני מזמינה כל אחת להיכנס ללימודים. זה עובר כל כך מהר שכל פעם בסיום התואר, ניגשות אלי סטודנטיות נרגשות ואומרות – "לא יאומן שכבר סיימנו", "הכל עבר כל כך מהר". משוב זה הכי חשוב בעייני, הוא מסמן שזה אפשרי וכל כך כדאי. אני תמיד ממחישה את ההתלבטות האם להתחיל או לא, להימצאות על שפת הבריכה מבלי להיכנס רק מפני שאולי המים קרים. ברגע שקופצים פנימה, נהנים ומתרגלים למים ושוכחים מהחשש. בעיניי התייחסות דומה צריכה להיות לגבי לימודים, כל מי שמהססת לקפוץ למימי התהליך הזה, שתדע שהחשש נראה גדול ומאיים אך ורק מבחוץ.
אשה שיוצאת ללמוד במיוחד בתחום החינוך, מקבלת כלים לשיפור מערכות התקשורת והבנה עם סביבתה, עם מטען כזה היא באה לביתה, לסביבה שלה ולמקום העבודה עם יתרון משמעותי".
חיה אבוהב סטודנטית חב"דית, בוגרת תואר ראשון בחינוך אנגלית במיזם האקדמי של ארנפלד, משתפת בתהליך הבחירה הלימודית שלה; " אל חוי הגעתי בדקה ה-90 ממש. סיימתי את 4 שנות לימודיי בסמינר בית רבקה כאשר בזמני לא הייתה אפשרות להוציא תואר אקדמי דרך המכללה. לפני כשנתיים, גיליתי דרך חברה שישנה אפשרות להמיר את התואר תוך זמן קצר לתואר אקדמאי. פניתי לחוי, והיא לקחה את העניינים לידיים. דיי מהר, תוך כדי הריצות שלי להביא אישורים דרושים בהתאם להנחיות של חוי, מצאתי את עצמי בעיצומה של שנה שעברה במהירות ודיי בקלות. בסופו של התהליך הפורה הזה מצאתי את עצמי עם התואר המיוחל ביד ב״ה. המיזם הזה מבורך ובא לענות על הצורך של מורות רבות בתחום ששיוועו לתואר אקדמאי מקובל ומוערך. הכיתות בפרויקט מגוונת הן מבחינת התוכן והן מבחינת האוכלוסייה שמגיעה כולה מהחברה הדתית/ חרדית".
שמן הטוב של בוגרות המסלולים האקדמיים השונים בהכוונת חוי ארנפלד כבר הגיע לאוזני מעסיקים שונים ברחבי הארץ, ואט אט החלו להגיע אליה פניות מצד מעסיקים המבקשים ליישם במקומות העבודה שלהם את בוגרות מסלולי המיזם האקדמי. כדי להשלים את מעגל ההצלחה הזה, פתחה ארנפלד מחלקה מיוחדת המרכזת את כל המידע הדרוש לבוגרת כמו כתיבת קורות חיים בצורה מקצועית, ריכוז משרות רלוונטיות, הכנה לראיונות עבודה, הכוונה בתחילת העבודה ועוד.
המיזם החברתי של חוי ארנפלד, הינו המיזם האקדמי בעל שיעורי ההשמה מהגבוהים בארץ, וזאת בזכות הבוגרות, דוגמא ומופת לנשיות ועוצמה יהודית בלתי מתפשרת.
כתבות נוספות שיעניינו אותך: