מאת: שניאור חביב, עלון 'הגאולה מעניין ועכשווי'
מציאות אמיתית ומציאות מדומה
מסופר על אחד מגדולי ישראל שהיה אומר: "ההוכחה היחידה שהעולם קיים, היא הפסוק הראשון בתורה – 'בראשית ברא אלוקים את השמים ואת הארץ'". אמרה זו, שאולי נשמעת כמו הלצה חסידית טיפוסית, היא למעשה תשובה לדיון פילוסופי עמוק בשאלה מהותית העומדת ביסוד האמונה היהודית – האם העולם הוא המציאות האמתית ואליו צריך להתאים את התורה, או שמה התורה היא המציאות המוחלטת וצריך לנסות ולהתאים את המציאות הגשמית אל דברי התורה.
על כך ענה אותו חכם כשאמר שההוכחה לקיומו של העולם הוא מן הפסוק בראשית ברא אלוקים, כלומר מציאות העולם נגזרת מתוך התורה. תשובה זו מייצגת את גישת היהדות המסורתית לשאלה זו. המשמעות המעשית לדיון זה היא כאשר עלולה להיווצר סתירה בין המציאות הגשמית הנראית לעינינו לבין דברי התורה. במקרה כזה, אנו יודעים כי דברי התורה הם המציאות האמיתית.
המציאות מתעתעת
הסיבה לכך היא שהמציאות הגשמית עלולה לא אחת לתעתע. אמנם באדם ניתנה תבונה לשפוט על פי שיקול דעתו, אולם עדיין, שכלו של האדם והעולם מוגבלים שניהם ואילו דברי התורה מייצגים את חכמתו של ה'. כך שדברי התורה הם ערכים מוחלטים ונצחיים שאינם ניתנים לשינוי.
לדוגמא הדין הבא המופיע בהלכות שבת. ההלכה קובעת כי במקרה של נכרים שצרו על עיירה יהודית הסמוכה לגבול, ניתן לצאת למלחמה תוך כדי חילול שבת מובהק 'אפילו באו על עסקי קש ותבן', כלומר גם כשברור שאין לאותם נכרים כל כוונות לפגוע בנפש אלא כל רצונם הוא ליטול קש ותבן.
לכאורה, המציאות מוכיחה שאין כאן ענין של פיקוח נפש. יאמרו זאת מומחי צבא ויעידו על כך מדינאים ומומחים למשברים בינלאומיים. המציאות מוכיחה שמדובר בסך הכל בסכסוך עסקי או ניסיון לגניבת רכוש. – מה שכמובן לא מצדיק יציאה למלחמה תוך כדי חילול שבת. אולם ההלכה קובעת חד משמעית שמדובר בפיקוח נפש המצדיק חילול שבת. דעת ההלכה, אם כן, גוברת על המציאות כפי שהיא נראית לעין.
יעקב אבינו נקבר לחינם?
דוגמא נוספת מופיעה בתלמוד במסכת תענית. "אמר רבי יוחנן יעקב אבינו לא מת. אמר ליה וכי בכדי ספדו ספדניא וחנטו חנטייא וקברו קברייא, אמר ליה מקרא אני דורש ושנאמר ועתה אל תירה עבדי יעקב נאום ה' ואל תחת ישראל הנני מושיעך מרחוק ואת זרעך מארץ שביים (ירמיהו ל' י') מקיש הוא לזרעו מה זרעו בחיים אף הוא בחיים".
על סמך הפסוקים שלפניו קובע רבי יוחנן שיעקב אבינו לא מת. וכשהגמרא מעמתת אותו עם המציאות. 'וכי לחינם ספדו לו, חנטו אותו וקברו אותו'? מתעלם רבי יוחנן מן המציאות ותשובתו היחידה היא 'מקרא אני דורש' – כך כתוב בפסוק.
מצפים בכיליון עיניים
השבת אנו מציינים את היום בו נעלם הרבי מלך המשיח מעינינו הגשמיות. רבים תוהים מהיכן שואבים חסידי חב"ד את הביטחון המוחלט והאמונה המוצקה שהרבי מליובאוויטש יתגלה כמשיח ויגאלנו? התשובה טמונה באמונה המוחלטת שדברי התורה גוברים על מציאות העולם. וגם אם במציאות נעלם הרבי מעינינו הגשמיות, הרי שדברי התורה הם אלו הקובעים את המציאות.
על סמך רשימה ארוכה של מקורות תורניים הלכתיים, דברי הרבי והבטחותיו שדורנו הוא הדור האחרון לגלות והדור הראשון לגאולה, כולנו מחכים בכיליון עיניים ובציפייה דרוכה להתגלותו של הרבי כמלך המשיח שיוביל אותנו לגאולה האמיתית והשלמה תיכף ומיד ממש.