אנשים רבים מתמודדים עם אסתמה, מצב כרוני שגורם לחסימת דרכי הנשימה ונדרשים לנהל את המחלה כדי שזו לא תנהל אותם. החיים בצל האסתמה עשויים להיות מאתגרים ומורכבים עם הקושי לנשום או החשש מההתקף הבא ותחושת אי הוודאות הנלווית לכך.
מה חשוב לדעת על אסתמה
אסתמה היא בעיית נשימה כרונית כשלרוב מי שסובל ממנה חווה התקפים בתדירות משתנה.
הסימפטומים להופעתה של אסתמה משתנים מאדם לאדם ויכולים לכלול, בין היתר, צפופים, שיעול בעיקר בשעות הלילה, קוצר נשימה, לחץ בחזה, שינויי נשימה, גרד בגרון, כאבי ראש, לחץ בחזה ותחושת עייפות.
ישנם גורמים שונים לאסתמה מנטייה גנטית דרך זיהומים ויראליים, זיהומי אוויר, חשיפה מתמשכת לחומרים מגרים. ברוב המקרים אסתמה מופיעה לפני גיל 5, אבל לעיתים היא מתפתחת בשלב מאוחר יותר.
מהו התקף אסתמה?
התקף אסתמה מתרחש כאשר דרכי הנשימה מתנפחות, מודלקות ומתכווצות ובעקבות כך פחות אוויר נכנס ויוצא מהריאות והריר שמייצר הגוף סותם את דרכי הנשימה. התקפים קלים לרוב עוברים במהירות תוך שימוש במשאף בעוד התקפים חמורים עשויים להצריך עזרה רפואית.
התקף אסתמה עשוי להתפרץ בעקבות טריגרים שונים כמו חשיפה לאלרגנים, אבק, זיהום אוויר, עובש, ריחות חזקים, זיהומים בדרכי הנשימה.
לעיתים יהיו סימנים מקדימים לבואו הקרב ובא של התקף כמו למשל, שיעול, קוצר נשימה, צפצופים ולכן כדאי לזהות את הסימנים המתריעים על כך ולספק טיפול התערבותי כדי לאפשר נשימה תקינה או למנוע החמרה של ההתקף.
כיצד מתמודדים עם אסתמה לאורך זמן?
ההתמודדות עם אסתמה היא יומיומית גם בתקופות ללא התקפים ומחייבת מודעות גבוהה ונכונות לשמור על אורח חיים מאוזן ובריא, שכולל הפחתת מזונות מעובדים או עתירי סוכר במיוחד מזונות אשר מכילים סולפטים שיכולים להחמיר את תסמיני האסתמה ולהרבות בתזונה בסגנון ים תיכוני על טהרת הדגים, שמן זית, דגנים מלאים.
פעילות גופנית מתונה אף היא חשובה אם סובלים מאסתמה שכן היא יכולה להפחית מתח, להעלות מצב רוח, להפחית סיכון למחלות רקע כמו סוכרת וכלי דם ולהסדיר נשימה, אך יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת יתר על המידה.
מומלץ גם לתרגל טכניקות הרפיה למיניהן כמו מדיטציה ויוגה שיכולה לסייע בשליטה באסתמה. שנת לילה טובה אף היא חיונית לשמירה על מערכת החיסון להפחתת הסיכוי לזיהומים ויראליים וכן שמירה קפדנית על איכות האוויר
חשוב לדעת שעישון יכול להיות בעל השפעה שלילית על אסתמה וכן עודף משקל כמו גם סביבה עתירת אלרגנים. כדאי להפחית שימוש בפריטי טקסטיל שצוברים אבק ולנקות היטב את הבית אף להימנע משימוש בתכשירי ניקוי עוצמתיים.
מה עושים כאשר האסתמה מחמירה?
במקרה של אסתמה קשה יידרשו תרופות להקלה כמו משאף אסתמה להקלה מהירה בתסמינים.
יש תרופות שונות נוספות להתלקחויות שונות בינוניות עד חמורות של התקפי אסתמה שתפקידן להפחית דלקת בדרכי הנשימה ולשפר את תפקוד הריאות ואת הנשימה.
ישנן גם תרופות למניעת התקפים אסתמה שלמעשה הופכות את דרכי הנשימה לפחות רגישות כולל הפחתת נפיחות וסיוע בייבוש הריר. התחום נחלק למעשה לשני סוגים: תרופות להקלה מהירה ותרופות בקרה לטווח הארוך.
כדאי להתייעץ עם הרופא בבחירת משאף אסתמה בין אם לבחור משאף מדוד בו התרופה משתחררת על ידי דחיפת המיכל או משאף עם אבקה יבשה בו התרופה משתחררת על ידי נשימה עמוקה ומהירה. בכל מקרה, שימוש יעיל ומדויק במשאף הוא חיוני לקבלת המינון הנדרש כדי לשלוט באסתמה.
כך או כך, כאשר חיים עם אסתמה יש להיות במעקב מתמשך אחר האסתמה על מנת להבין אם ומתי מתרחשת החרפה במצב, להגיב ולטפל בהתאם.