בכל מקום יש סיכונים. רוצה חופשה פסטורלית בשווייץ? בבקשה, אבל זה יכול מגיע עם מפולות שלגים. לנו כישראלים, מאחר שבאמת חסרות לנו דאגות, כאחרון השוויצרים השלווים, יש מקור מיוחד במינו לעשות את החיים קצת פחות משעממים: "אזהרות מסע".
האסוציאציה הראשונה שמונח זה מעלה, היא קרוב לוודאי סיכוני טרור ומלחמה. למעשה, מדובר בקשת רחבה של סיכונים, שמדינות שונות מעדכנות את אזרחיהן לגביהם. אלה עשויות להיות למשל אזהרות לגבי סיכוני בריאות, פשיעה, אסונות טבע או מהומות על רקע פוליטי. בישראל, הגורמים שמפרסמים אזהרות כאלה, הם משרד החוץ והמטה לביטחון לאומי. מה כדאי למטיילים לדעת עליהן?
יש ביטוח?
אזהרות מסע כוללות איתן הרבה מאוד סיכונים, ביטוח עשוי לסייע מאוד במצבים כאלה, למשל לגבי מימון הנזקים הרפואיים של התקפת טרור ועוד סיכונים שונים. ובכל מקרה תצטרכו לבדוק טרם הנסיעה לאותה במדינה שעבורה יש אזהרת מסע. האם "המקרה הביטוחי" קשור לאזהרה או לא. אם יש ספק, מוטב להתייעץ עם סוכן ביטוח ותמיד מומלץ לעשות ביטוח נסיעות לחו"ל. מומלצת לשם כך, השוואת ביטוחי נסיעות לחו"ל דרך אתר Wobi.
נשמע טוב
מה דעתך על יעדי הטיול הבאים: חוף השנהב – מה כבר יכול להיות שם? חוף? פילים? לא נשמע מדאיג במיוחד. בורקינה פאסו? נשמע אקזוטי! מה רע? אולי הודו? כולם נוסעים להודו. מה כבר מסוכן שם? ו"חבל קשמיר" בכלל נשמע מעניין. דרום תאילנד? אולי טורקיה? ובכן, לכל אלה יש אזהרות מסע משמעותיות. ואכן, יש מדינות ואזורים, שהם גם פופולאריים עבור תיירים ישראליים וגם עם אזהרות מסע משמעותיות בהחלט. חלקם בעלי תדמית בטוחה למדי בציבור הרחב.
ביטולים
ישנם ביטוחים לביטול טיסות וכדומה, אך מה קורה מול חברות הנסיעות עצמן? חשוב שתדעו שגם בביטולים ישנם 2 סוגים של התנהלות מול החברות השונות:
הראשון הוא הרגיל כמו שכולנו מכירים, אתם צריכים להוכיח שהביטול לא היה צפוי ואז מקבלים את ההחזר כפי שנקבע בכיסוי.
ישנו כיסוי נוסף שהוא פחות מוכר הנקרא "ביטול מכל סיבה" – הכיסוי הזה מאפשר לבטל את הטיסה מכל סיבה שהיא ולקבל את ההחזר, החיסרון הוא שהכיסוי הזה יקר מאוד ולכן רק אם יש סיכוי גבוה של ביטול מצידכם.
ובכל מקרה תמיד מומלץ לחשב את הסיכויים שהטיסה באמת תבוטל או תתבטל ורק לאחר מכן להחליט איזה כיסוי לרכוש.
להתעדכן
חשוב ביותר, להתעדכן לפני הטיול ובמהלכו במצב האזהרות העדכני. הסמארטפונים מאפשרים כיום לעשות זאת, מכל מקום ובכל זמן. האזהרות עצמן, מחולקות לארבע רמות, באופן שמסייע לקבל החלטות מעשיות לגבי הנסיעה:
"איום פוטנציאלי" – הוא מצב בו מומלץ שלא לנסוע לאותו יעד, אלא אם חייבים.
"איום בסיסי" – לא לנסוע לשם!
"איום גבוה" – לא לנסוע לשם ואם אתם כבר שם, מומלץ לצאת.
"איום גבוה מאוד" – צאו משם, בהקדם האפשרי! דוגמא עדכנית שממחישה את הדינאמיות של הנושא, הוא המצב הפוליטי הנפיץ בהונג קונג – צומת מרכזית לנוסעים מישראל, למזרח הרחוק ולאוסטרליה. מחד – פרסומים בתקשורת (יש האומרים מנופחים) על מהומות. מאידך, אין כרגע אזהרת מסע.
לסיכום – חשוב להתעדכן.