הרב אריאל קהניאל, יועץ חינוכי M.Ed בת"ת 'צבאות מנחם' חיפה והקריות ומרצה במכללות לחינוך
הבסיס להעסקת הילדים בזמן החופשה בצורה רגועה ושמחה, הוא סדר יום מסודר. בכל גיל נדרשות הפעלה ותעסוקה שונות, אך המכנה המשותף בכל גיל הוא סדר יום ותוכנית ברורה. עלינו לזכור שאם אנו לא נדאג לסדר יום חינוכי, אזי כשהבור ריק – נחשים ועקרבים יש בו.
סדר יום מתחיל עם זמני תפילות וזמני ארוחות קבועות. בנוסף לכך מוגשות כמה המלצות לשילוב:
1. קריאת סיפורים חסידיים בקול ובהטעמה. לאחר הקריאה, הילדים צריכים לסכם את הסיפור בכמה שורות במחברת או בהקלדה. דבר שגם מחזק את הלחלוחית החסידית וגם מחזק את יכולות השפה.
2. נתינת תפקיד לכל ילד – התפקיד האישי מעצים את הילד ומחנך אותו לאחריות ונשיאה בנטל וגם מסייע בשמירה על שגרה בריאה בבית. תפקידים לדוגמה: עריכת השולחן לקראת הסעודה ופינוי השולחן בסופה (בכל ארוחה ילד אחר), זריקת האשפה, קיפול כביסה, גיהוץ ושאר מלאכות הבית, בהתאם לגילאים.
3. פיתוח היצירתיות של הילדים. קיימים אין־ספור רעיונות שעלויותיהם אפסיות או נמוכות מאוד לעשיית דברים יפים ויצירתיים מאוד (מיחזור דברים בבית ועוד).
4. ניתן לעשות סבב: בכל יום ילד אחד או שניים מכינים פעילות לכל המשפחה לזמן ארוחת הצוהריים או הערב. הם יכולים להכין הצגה/מצגת/חידון/יצירה ועוד ממוצרים המצויים בבית.
השנה, בשל המגבלות, הקעמפים עברו למתכונת חינוכית מקוונת וטלפונית שמאפשרת להמשיך את המסורת החינוכית, בד בבד עם הקפדה על המגבלות. תוכנית זו מסייעת להורים רבים בשמירה על סדר יום תוכני וחסידי של ילדיהם. עם זאת, כיוון שהתוכניות הללו מחייבות ישיבה ממושכת מול מסך המחשב, חשוב לדאוג ששהותם של הילדים מול המחשב שלא במסגרת הלימוד המקוון – תצטמצם ככל האפשר.
נשמרים מסכנות
זמן החופש מציב לפנינו אתגר וגם סכנות שעלינו להישמר מפניהן. כיצד עושים זאת? ניתן לסכם זאת בשלוש מילים: נוכחות, מעורבות, רגישות.
ככל שנהיה נוכחים בצורה חיובית בעולמם של ילדינו כך נוכל להמשיך לחנך אותם ליראת שמיים ולמידות טובות.
שיחות והתוועדויות משפחתיות מחזקות מאוד את החסידישקייט של המשפחה, ועם זאת, לצד כל ה"עשה טוב", בתקופתנו, צריכים לדאוג בצורה טובה גם ל"סור מרע".
למותר לציין שבכל המחשבים והמכשירים הסלולריים צריכה להיות מותקנת תוכנת סינון איכותית ברמה גבוהה. כמו בכל דבר, הדוגמה האישית היא החשובה ביותר. אם רק בבית יש הגנה, ובמכשירים הסלולריים של ההורים אין הגנה כלל או יש הגנה מינימלית – הדבר לא טוב, וזאת בלשון המעטה.
מנוף לצמיחה משפחתית
הרבי מכוון אותנו לשים דגש ב"רום ויוקר הנפש": עצם ההבטה על הילד בעין יפה וטובה, נותנת חיזוק לחשיפת מעלותיו וממילא מתמעטים העניינים שאינם טובים. חשוב לשים להדגיש דברי עידוד, הרמת הרוח ודברי קירוב. דברים אלו נותנים לילדים מרץ להתמדה ושקידה בדברים חיוביים ומחזקים את העקביות.
קורה שהורים מרבים להעיר לילדים. ריבוי הערות משרה בבית אווירה לא נעימה, וחבל. עלינו לזכור שאם אנו רוצים בית חסידי עלינו להתנהג בצורה חסידית, חמה ונעימה.
מומלץ לצאת לפחות פעם בשבוע לטיול משפחתי בחיק הטבע. הילדים צריכים להכיר את העולם והטבע הנפלא שהקב"ה ברא, לא רק דרך המסך. בטיול כזה ניתן ללמוד, להתוועד ולהתחזק רבות במגוון תחומים.
אשתף בנימה אישית: אצלנו בבית נהוג כבר כמה שנים לקיים "חוג אבא" ו"חוג אימא": בכל שבוע ביום ובזמן קבוע, הילד יוצא לטייל עם אחד ההורים למקום על פי בחירתו, למשך כשעה. היציאה הזאת היא זמן איכות. בזמן היציאה הילד מקבל עד 10 ₪ לרכישת גלידה/פיצה/פלאפל וכדו', ואחרי הקנייה ממשיכים למקום הטיול שנבחר. גדולה לגימה שמקרבת. לחלופין, הילד בוחר לעשות משהו מיוחד בבית עם אבא או אימא, לדוגמה: לאפות עוגה ולקשט אותה בדברים מיוחדים, לבשל ביחד ארוחה מיוחדת, לשחק משחק בחדר שקט ועוד. בזמן החוג, ההורה האחר נמצא עם שאר הילדים בבית ומאפשר לילד חוג נעים ומוצלח.
בזמן זה הסלולרי מנותק וההורה ממקד את ההקשבה בילד. ניתן לשוחח על חוויות אישיות של הילד ולחזק את הקשר עימו. זמן זה אינו מיועד להערות או לתוכחה, אלא להעצמה חינוכית נטו. מניסיון אישי ומניסיונן של משפחות שהחלו ליישם את הטיפ הזה, הדבר תורם רבות לקשר המשפחתי.