-
אנו נמצאים בתקופה מאתגרת במיוחד. מוסדות החינוך עדיין סגורים, הילדים נמצאים זמן רב בין כותלי הבית, מתקיימת אמנם למידה במתכונת כזו או אחרת, אך סביב שעות מועטות בלבד. וההורים… עסוקים בלשרוד את התקופה הלא פשוטה • הרב נחום רבינוביץ, שליח, מחבר הספר ומפתח משחקי "מפתחות לתלמוד", מגיש טיפים ורעיונות להפעלת הילדים בתקופת הקורונה • לקריאה
מנחם|ד׳ באייר ה׳תש״פמאת הרב נחום רבינוביץ, שליח ומחבר הספר ומפתח משחקי "מפתחות לתלמוד"
אנו נמצאים בתקופה מאתגרת במיוחד. מוסדות החינוך עדיין סגורים, הילדים נמצאים זמן רב בין כותלי הבית, מתקיימת אמנם למידה במתכונת כזו או אחרת, אך סביב שעות מועטות בלבד. וההורים… עסוקים בלשרוד את התקופה הלא פשוטה.
האם ניתן למלא זמן נוסף של הילדים בתחום הלמידה? האם שייך ליצור חוויה חינוכית בין כותלי הבית שלא תיפול על כתפי ההורים?
ברצוני להציע מספר הצעות מעשיות, אך קודם אפתח בסיפור שיכול לפתוח צוהר להתבוננות על התקופה שלנו:
הרב אלכסנדר בן נון ז"ל היה איש חינוך ושימש כמפקח ה'רשת', פעם הוא חלה וסבל מצרידות בגרונו, שוב לא יכול היה ללמד את תלמידיו. הוא פנה אל הרבי בשאלה שהטרידה אותו: "כיון שהשליחות שלי היא ללמד תלמידים היתכן שהקב"ה מונע ממני לקיים את שליחותי?!"
הרבי השיב לו בתשובה מפתיעה (ראה אג"ק חלק יח עמ' קפט): מטרתו העיקרית של המחנך היא להעמיד את מחונכיו על רגליהם, שיעשו את הדברים מעצמם. והנה עתה יש לך הזדמנות שתלמידיך עצמם ימסרו את השיעורים וכך גם ילמדו תלמידים מעצמם אחרים…
סיפור זה יכול ללמד על תקופתנו. בזמן הרגיל הלמידה נעשית בעיקר על ידי המורים והתלמידים צריכים לקלוט ולהקשיב. כעת ישנה הזדמנות ללמידה הפוכה המופעלת על ידי התלמידים עצמם. זו התכלית של הלמידה. שהילדים עומדים על רגליהם ולומדים מעצמם.
ברצוני לשתף אתכם, מתוך ניסיוני בהוראה חווייתית של הגמרא, בשלשה אפשרויות פרקטיות שיסייעו לכם לצלוח את התקופה ואף להפיק ממנה תועלת לימודית:
א. חידות. עשו תורנות בה אחד הילדים צריך להכין חידה לכל המשפחה בנושא לימודי כל שהוא כמו פרשת השבוע, שיעור יומי או הלכה יומית לפי מסלול שתבחרו (רצוי מסלול קבוע כמו חת"ת, ספר המצוות, ענייני גאומ"ש וכדו'). כל יום יבחר ילד אחר לפי תור קבוע. את החידה הוא יציג בארוחת הצהרים או ארוחת הערב. השתדלו לפתח סביבה דיון משפחתי ער בנושא התורני.
ב. משחק למודי. למידה הכרוכה באלמנט של משחק הופך לחוויה מהנה. תנו לילדיכם ליצור משחקים (כמו רביעיות או משחק זיכרון) על נושאים לימודיים בהלכה או פרשת השבוע. תנו להם גם לשחק במשחקים לימודיים קיימים שיעשירו את הידע שלהם באופן חווייתי.
ג. הצגה. תנו לידיכם להציג לפניכם פעמיים או שלש בשבוע סיפור מהמקורות. לילדים הלומדים גמרא תנו להציג סיפור מהגמרא בו ישלבו במהלך ההצגה מילים בארמית. פרגנו לילדיכם מכל הלב על ההצגה. אם באפשרותכם להסריט עשו זאת ושתפו את בני המשפחה בצפייה.
והכי חשוב שמרו על רוח טובה וחיוך. בתקופה זו יש אמנם ירידה בכמות הלמודים בזמן, אך ככל שתצליחו לייצר רגעי למידה משפחתיים, תרוויחו איכות אחרת של למידה והפנמת הערכים. רגעי הלמידה המשפחתית יחקקו בזיכרונם של הילדים כחוויות בלתי נשכחות.
להזמנת ספר ומשחקי "מפתחות לתלמוד" כנסו כאן וקבלו אותם עד פתח ביתכם, לפרטים נוספים: 058-7709930
תגיות: הרב נחום רבינוביץ, חינוך
וידאו-
ArrayArrayArrayArrayArrayמוזיקה
-
ArrayArrayArrayבחירת העורךגאולה ומשיחמגזין
-
הרב נחום יישר כוח ובהצלחה רבה!
ירבו כמוך!
הרב נחום! חזק ואמץ!
ירבו אנשים ישרי דרך כמוך
יפה מאד! הילדים שלי מאד נהנו ממשחקי מפתחות לתלמוד ולמדו מהם רבה… מומלץ!