הרב שלמה רייניץ, יו"ר מוסדות חינוך ליובאוויטש בכפר חב"ד
שאלה: לפני זמן קצר לקחתי את הבן שלי בן השלוש וחצי לתפילת מנחה וערבית בבית הכנסת, הילד שמח לבא איתי אבל היה לו משעמם. הוא חיפש לעשות משהו מעניין, בהתחלה העביר ספרים ממקום למקום, בהמשך הוא התחיל לדחוף ספרים בספריה ולעשות ‘סדר’ וכו’, קראתי לו והסברתי לו שלא מתנהגים כך בבית הכנסת וזה לא עזר. אמרתי לו שאם לא יפסיק לא אקח אותו יותר, זה עזר לדקות ספורות והוא מיד חזר ‘לעבודה’.
פתאום שמעתי רעש גדול, כל הקופות נפלו על הרצפה. כעסתי עליו מאוד, צעקתי עליו וסטרתי לו על היד, תפסתי אותו בחוזקה והושבתי אותו בכסא שעמד לידי. הוא בכה ואני אספתי את הקופות מהרצפה. במקום שירגע הוא התחיל להתפרע ולהשתולל. הוצאתי אותו לבחוץ והוא לא נרגע עד שסחבתי אותו לבית. מה ניתן לעשות במצב שכזה?
תשובה: חשוב לשים לב לעובדה מצערת ונוקבת אבל בראש ובראשונה היא זו שמוכרחת להשתנות: במקרה הזה, הילד למד ממך שני דברים: א. שבבית הכנסת צריך להתנהג כראוי. ב. שמותר לאבד את הרסן, להתפרץ ולהשתולל בכעס.
את הדבר הראשון הוא למד בדרך של לימוד – כי כך אמרת לו. אבל את הדבר השני הוא למד ממך בדרך של שימוש – שהרי כך הראת לו. וכבר הורו לנו חז”ל כי גדול שימושה יותר מלימודה. וברור הדבר שהילד תפס וקלט ממך רק את הדבר השני.
למעשה בפועל, אסור בכלל להגיע למקרה שכזה! החכם עיניו בראשו ולכן, מיד כאשר ילד לא מתנהג כראוי בבית הכנסת, אביו חייב לקחתו מיד חזרה לבית. זה מחוייב לפי ההלכה ומחוייב גם מדרכי האנושיות כלפי הציבור וכלפי הילד.
אפשר מראש להצטייד במשחקים שקטים או ספרים מענינים, ניתן להוסיף שקית ממתקים שתוסיף לחוייה, המטרה הראשונה היא שהילד לא ישתעמם ויגיע לידי הפרעה. אם זה בכל זאת קורה אביו חייב לקחת את האחריות ומיד להחזיר אותו לבית כנ”ל.
לגופו של ענין, כשהקופות נפלו, הילד נבהל בעצמו ממה שקרה. במצב כזה המבוגר צריך לשלוט בכעס ולעזור לילד לתקן את מה שקרה. הכעס וה’התנפלות’ עליו הציגה אותך בעיניו כ’אויב אכזרי’ שמרביץ לו כשהוא מבוהל, מרגיש אבוד וזקוק לעזרה!
דבר ראשון, עליך לעצור את הכעס. אם אינך יכול עדיף שלא תעשה ולא תאמר כלום. פשוט, אחוז אותו בידו ותלווה אותו לבית. אם הצלחת לשלוט בכעס, תאמר בצער ‘אוי, הקופות נפלו. בא נאסוף אותם’, תאסוף עם הילד את הקופות ואז תחזור איתו לבית. אל תרחיב בהסברים למה הוא חוזר לבית, תסמוך עליו שהוא יודע לבד. בצורה כזו, יתכן והוא כבר ילמד את הלקח בעצמו.
באופן הזה אתה מחנך והוא לומד!