תאונת עבודה ימי מחלה
תאונה עבודה היא דבר שקורה במפתיע ממש מבלי שנתכוון לכך, לכן היא מוגדרת כ'תאונה'. כיום במגוון מקומות עבודה יכולות להתרחש לא מעט תקלות שיובילו לפגיעה פיזית, החל מנפילה מגובה עד למקרים של שאיפת חומרים רעילים או מחלת מקצוע כמו כאבים כרוניים שנוצרים מעומס עבודה.
על פי החוק בישראל, עובדים שכירים וגם בעלי עסקים שנקראים 'עצמאיים' חייבים להפריש כסף למוסד לביטוח לאומי על מנת שבעת תאונת עבודה ניתן יהיה למצות זכויות כמו ימי מחלה, קצבת נכות ושאר זכויות סוציאליות. עבור שכירים. המעסיק מפריש מהמשכורת של העובד את הסכומים הדרושים ויש לוודא כי אכן מופרש הסכום הנכון לביטוח הלאומי בעוד שעצמאיים עליהם לדאוג להוראת קבע לביטוח לאומי בסכום שיתאים להכנסות החודשיות.
תאונת עבודה, ימי מחלה ומה שביניהם:
אז כיצד מקבלים על תאונת עבודה ימי מחלה? רבים האנשים ששואלים את השאלה הזאת ולא בכדי – כי הרי מי שיפצע או יפגע לא יוכל לעבוד תקופה במשרה שלו, או לא יוכל לעבוד בכלל. על הימים האלה שבהם העובד נעדר – יש לקבל ימי מחלה על פי החוק. את ימי המחלה ישלם המוסד לביטוח לאומי כאשר הביטוח הלאומי משלם את הסכום הדרוש החל מהיום השלישי של ימי המחלה. עובדים שיעדרו ליותר משבועיים ממקום העבודה (12 יום ליתר דיוק), יקבלו תשלום מהיום הראשון למחלה בשיעור של 75 אחוז מיום עבודה סטנדרטי. מהתשלום ינכה המוסד לביטוח לאומי תשלומים על פי החוק כמו מס הכנסה, דמי ביטוח לאומי, דמי בריאות וכולי.
האם המעסיק יכול להוריד ימי מחלה בעת תאונת עבודה?
התשובה היא: לא. במידה וקיבלתם דמי פגיעה וימי מחלה מהמוסד לביטוח לאומי, המעסיק לא יוכל להוריד או לנקות את הימים מימי המחלה שהצטברו לכם ורשומים בתלוש המשכורת. בין היתר, מי שנפגע מתאונת עבודה יוכל לקבל דמי פגיעה מהביטוח הלאומי ביחס למשכורת ולחומרת הפגיעה כמו גם ביחס לאי היכולת שלו לחזור לעבודה. זאת לאחר ועדה שתקבע את אחוזי הנכות של העובד בעקבות התאונה.
לסיכום, תאונת עבודה זה לא דבר נעים ובטח שלא צפוי. כדי להחלים מהפגיעה חשוב לקבל את הטיפול הרפואי הנחוץ ולעבור שיקום בעת הצורך ולא לוותר על הזכויות שלכם מול המוסד לביטוח לאומי. במידה ויש עיכובים או בעיות במימוש הזכויות – חשוב לפנות אל זכות ויוזמה המומחים בזכויות רפואיות על מנת לקבל את מה שמגיע לכם.