Home > חדשות < התרגשות בעיירה ליובאוויטש: שוחזר "בית הכנסת של העקדה"
חדשות
התרגשות בעיירה ליובאוויטש: שוחזר "בית הכנסת של העקדה"
בשורה מרנינה ביום ההילולא של הוד כ"ק אדמו"ר המהר"ש בי"ג תשרי: בבית החיים בעיירה ליובאוויטש שברוסיה הולכת ונשלמת בימים האלו במלוא המרץ בניית אחד ממבניה ההיסטוריים של החסידות, המכונה בשם "בית הכנסת של העקדה", בסמוך לאוהל שבו טמונים הוד כ"ק אדמו"ר ה'צמח צדק' ובנו הוד כ"ק אדמו"ר מהר"ש • לדיווח ותמונות
מנדי
|
י״ב בתשרי ה׳תשפ״א
בשורה מרנינה ביום ההילולא של הוד כ"ק אדמו"ר המהר"ש בי"ג תשרי: בבית החיים בעיירה ליובאוויטש שברוסיה הולכת ונשלמת בימים האלו במלוא המרץ בניית אחד ממבניה ההיסטוריים של החסידות, המכונה בשם "בית הכנסת של העקדה", בסמוך לאוהל שבו טמונים הוד כ"ק אדמו"ר ה'צמח צדק' ובנו הוד כ"ק אדמו"ר מהר"ש.
"בית הכנסת של העקדה" הוקם בקיץ תרכ"ו, חודשים אחדים אחרי פטירתו של ה'צמח צדק', בסמוך לציון הקדוש – כפי שהוקמו בתי כנסת גם בסמוך לציוניהם של הוד כ"ק אדמו"ר הזקן והוד כ"ק אדמו"ר האמצעי בהאדיטש ובנייעז'ין.
הרב נחמן הכהן כתב בספרו 'ליובאוויטש וחייליה' מתקופת לימודיו בישיבה בעיירה כי "הכניסה לאוהל הייתה דרך בית כנסת שהי' בנוי לידו, בצפונו הי' דלת שבה נכנסים לאהל ושם מונח קרש לסימן שעד כאן מותר לכהנים להכנס".
במקום התקיימו תפילות מידי שבת וחג ושם גם התקיים "מעמד העקדה" החב"די, כפי שסיפר הרבי בהתוועדות י"ב תמוז תש"כ; כאשר היה הרבי הריי"צ בן 15, לקחו אביו כ"ק הרש"ב נ"ע לבית הכנסת הזה, אחרי שטבל בנהר, פתח את ארון הקודש ואמר: "הנני מביא היום את בני לעקידה. בענין העקידה יש עוקד ונעקד. אברהם אבינו ע"ה עקד את יצחק בנו כדי שלא יהיה בו פסול ח"ו. ברצוני שהעקידה תהיה כפי הרצוי. הנני כורת ברית עמך. מהיום הנני מוסר לך את העבודה בעסקנות הכלל בעניינים גשמיים ובעניינים רוחניים".
אחרי עזיבת כ"ק אדמו"ר הרש"ב ועימו תלמידי ישיבת 'תומכי תמימים' את העיירה בשנת תרע"ח, בגלל מלחמת העולם הראשונה, הרסו הגויים את האהל ואת בית המדרש הצמוד אליו והעלו אותו באש.
השליח בליובאוויטש, הרב גבריאל גורדון, אשר מפתח את המקום ומשחזר את אתריו ההיסטורים לתועלת רבבות חסידי חב"ד ברחבי תבל, סיפר כי מצא את רצפת העץ המפויחת מתחת לשכבת אדמה. "גילינו גם, בתוך ערימות העפר, שאריות של מנורות, מסמרים וצירים מבית הכנסת שבו הייתה פרשת העקידה. ברצפה החדשה הותרנו מספר מקומות שבהם ניתן לראות חלקים מהרצפה של בית הכנסת שהיה במקום ונשרף, הנחנו שם רצפת זכוכית כדי שהבאים למקום יוכלו לראות במו עיניהם את הרצפה העתיקה. אנחנו עובדים בפיתוח בית העלמין ואיתור מצבות בליובאוויטש כבר למעלה מ-5 שנים, כמובן תוך התייעצות עם הרבנים על כל צעד ושעל".
בימים אלה, בתום כשנה וחצי של עבודות, שוחזר בית הכנסת ההיסטורי של החסידות, בדרומו של המבנה שבו טמונים הרביים, כפי שהיה בעבר, כאשר הכניסה מבית הכנסת אל הציונים נמצאת בצפון בית הכנסת וחלון גדול מאפשר לכהנים – לראשונה אי פעם – לראות את מקום מנוחתם. הקהל הקדוש יכול גם להתפלל וללמוד במקום ואף הוצבו שם ארון קודש וספרייה.
"אני מתרגש מאוד על הצלחת השחזור עצמו וגם על כך שכהנים יוכלו להתפלל שם, בסמוך מאוד לאוהל הקדוש".
למרות הקורונה והמשבר הכלכלי בעקבותיה, גורמים בחב"ד ומחוצה לה ממשיכים לעמוד לימין הפרויקט, כשבראשם עומד ארגון 'גדר אבות' מיסודו של הרב משה יוסף רובין מקימפולונג זצ"ל והכל במימונו של הנגיד הרב יוסף יצחק הלוי פופאק מניו יורק, בהשתדלות הרב מנחם מענדל הלוי לוין.
יצוין כי בנוסף לבניית בית המדרש הצמוד לציון, נסללה גם מדרכה ראויה לשמה – שחסרונה הורגש היטב עד כה – מהכניסה לבית העלמין ועד למבנה החדש והדבר יסייע בעד אלפי היהודים המגיעים מידי שנה להשתטח על הציונים בליובאוויטש, אשר מספרם עולה כל העת.