-
בראיון מיוחד למגזין שישי אינפו, מספר הרב מנחם מענדל הרשקוביץ, מנהל תלמוד תורה תורת אמת בירושלים, על התשובות של הרבי שהובילו אותו לתפקיד החשוב, האתגרים, המנהל הרב לפידות ע"ה והתוכניות לעתיד • לראיון המלא
יוסי סולומון|כ׳ במרחשוון ה׳תשפ״היוסי סולומון, חב"ד אינפו
בראיון מיוחד למגזין שישי אינפו, מספר הרב מנחם מענדל הרשקוביץ, מנהל תלמוד תורה תורת אמת בירושלים, על התשובות של הרבי שהובילו אותו לתפקיד החשוב, האתגרים, המנהל הרב לפידות ע"ה והתוכניות לעתיד.
איך בעצם מגיעים לתפקיד חשוב כל כך?
"ראשית, אני מסכים איתך שהתפקיד אכן חשוב… משום שהוא מתקיים במוסד חשוב, חיידר תורת אמת בנשיאות הרבי, בין המוסדות הבודדים בעולם שזכו שהרבי יפרוס עליהם את נשיאותו הקדושה. מעבר לחשיבות והזכות, ברור עד כמה הדבר מחייב, והרבי עצמו נתן את ההוראות כיצד לקיים את המוסד ואלו מקצועות לכלול בו".
מענה קודשו של הרבי בכתב יד מלווה אותנו יום יום: "בברכת הצלחה רבה בעבודת הקודש, חינוך על טהרת הקודש, בירושלים עיר הקודש ת"ו" ג' פעמים קודש, בבחינת "קדוש קדוש קדוש".
כל אחד שזוכה לעבוד במוסד הקדוש הזה של הרבי הוא בבחינת תפקיד חשוב, וכאשר מדובר על ניהול המוסד האחריות היא כפולה ומכופלת, פותח הרב מנחם מענדל הרשקוביץ את שיחתנו עימו ומבהיר על גודל החשיבות שהוא מרגיש נוכח עובדת היותו מנהל חיידר תורת אמת.
כידוע, לפני כשנה נסתלק מעמנו המנהל היקר הבלתי נשכח מלבבות התלמידים, הרב שלום לפידות ע"ה. אין לתאר את החלל העצום שנפער במוסד. בימים אלו, לקראת יום פטירתו ב' כסלו, אנו משיקים מבצע הכנה במשך שבועיים, ששיאו בכנס שייערך ביום עצמו, ויעסוק בנושא שהיה אולי החשוב ביותר עבורו ונבע מהלב העצום שלו: אהבת ישראל בין התלמידים.
נקראתי להיכנס לנעליו הגדולות בחודש אייר האחרון, וב"ה גם מאז ממשיכים לזכות ולראות את ברכות הרבי, בהתפתחות החיידר ושגשוגו, בתפילה תמידית שנזכה להיות כלי טהור ונקי להמשיך את רצון הרבי במוסד שלו, מגולל הרב הרשקוביץ כיצד הגיע לנהל את החיידר.
ספר על תחושת השליחות כמנהל תלמוד תורה?
אחת הנקודות שאני מציין לתלמידים, שהרבי מזכיר אותה כמה פעמים בשיחותיו (למשל ש"פ נח תשכ"ה) ומצאתי שהיא מדברת לילדים כבר מגיל קטן מאוד, היא:
מדוע הקדוש ברוך הוא ברא רק אדם אחד? אם הוא רצה שיהיו שמונה מיליארד בני אדם, היה יכול לברוא אותם בבת אחת, או לכל הפחות אלף בבת אחת כדי לזרז את התהליך… הרי מבחינתו אין הבדל או קושי בבריאת אנשים נוספים. ומלמדים אותנו חז"ל: לפיכך נברא האדם יחידי, כי כל אחד הוא עולם מלא, והרבי מוסיף על כך שלכל יהודי היום יש את אותו כוח של אדם הראשון!
גם כמנהל, ההדגשה וההרגשה היא שכל תלמיד (וגם כל איש צוות…) הוא עולם מלא, אין אחד שחשוב יותר או פחות, גם בזמני עומס ולחץ, לתת לכל תלמיד את היחס המיוחד הנדרש לו, בידיעה שהוא באמת לאמיתו עולם מלא ושווה כל השקעה שבעולם.
ברוח זו, אני משתדל לעמוד בכל בוקר בכניסה לתלמוד תורה, ולקבל בברכת "בוקר טוב" לבבית כל תלמיד ותלמיד באופן אישי. באותה הזדמנות כבר ניתן לשים לב באיזה מצב רוח הגיע התלמיד בבוקר, האם הגיע בלבוש מתאים לעונה, עם הציוד הנדרש וכן הלאה.
"כל ההתחלות קשות" – ספר על האתגרים הקיימים וכיצד מתמודדים איתם?
בין הדברים המיוחדים של החיידר שלנו, היא ההגעה של תלמידים ממרחקים. מכל רחבי שכונות ירושלים המרוחקות, מערים סמוכות ואפילו ערים שאינן סמוכות.
יש בזה גם אתגרים טכניים, כמו קושי להגעה בזמן, צורך יציאה מוקדמת וכיו"ב, אך בעיקר ניתן להבחין בסגנונות השונים של האזורים השונים, דבר השונה מאוד ממוסד שכונתי או קהילתי של אזור אחיד, ויוצר אתגר בסגנון הפעולה מול סוגי התלמידים.
מבחינה זו, החיידר מהווה "כור היתוך" למעליותא, כאשר המטרה היא להצליח להביא את כולם לרמה אחידה בכלל ענייני החינוך והפדגוגיה המונחלים בחיידר, לקראת כניסתם לישיבות תומכי תמימים כתלמידים מבוקשים בס"ד.
האם קיבלת מענה מיוחד מהרבי בקשר לעבודתך?
בימיי הראשונים בחיידר נחשפתי בהתרגשות רבה לקלסר מיוחד ובו עשרות מכתבים מקוריים של הרבי שנכתבו ישירות להנהלת המוסד במשך השנים…
ב"ה גם כיום מקבלים את הכוונת הרבי, ובכניסה כעת לחיידר זכיתי לקבל תשובות על הזכות העצומה בעיסוק בחינוך, ולא לחשוש לקחת אחריות בזה, ועוד.
אציין אחד מהמענות, היה זה כחודש לאחר התחלת התפקיד, וראיתי שהעומס מונע ממני לעסוק בכובעי השני ככותב ספרי ילדים ונוער. שאלתי את הרבי האם לוותר על כך, או להמשיך, בפרט שיש בזה אפיק פרנסה נוסף, ואולי אוכל גם להיעזר עבור הפעילות בחיידר בכספי המעשרות…
ומה מאוד נתפעלתי לקבל את תשובת הרבי קולעת השערה בחלק טז עמוד קנג: "במה שכותב אודות ענינו בתור סופר, ובאם ימשיך בזה או לא. מהנכון אשר ממשכורתו בזה, הנה יותר ממעשר וקרוב לחומש, יתן לצדקה, וזה ימשיך ברכה בשאר חלק השכר, וכלשון רבנו הזקן בספר תניא קדישא פרק ל"ד, ואף שאינו נותן אלא חומש, הרי החומש מעלה עמו כל הארבע ידות לה' להיות מכון לשבתו ית'".
מה התוכניות לעתיד עבור התלמוד תורה?
על השולחן מונחות כעת כמה וכמה תוכניות, ומהות כולן להמשיך להגדיל את המוסד בכמות ובאיכות, מתוך שמרנות חסידית כרוחו הייחודית של המוסד מחד, ומקצועיות רבה מאידך. אפרט תוכנית אחת שמתניעה בימים אלו ממש:
זכינו שהכיתות הגבוהות בחיידר, כיתות ז-ח מהוות תל תלפיות ואבן שואבת לתלמידים מכל הסביבה, המבקשים ללמוד בחיידר בשנות ההכנה לישיבה, כידוע שה"מכינה לישיבת תורת אמת" – כתה ח – קדמה לתלמוד תורה כולו וזכתה למענות רבים ומיוחדים מהרבי.
כך גם כיתה ז, שקיבלה השנה שדרוג עם מתחמים מיוחדים לתפילה וללימוד בתוך החיידר, וכן בעזרת כיתות הקבצה אותן אנו מכנים "הקפצה", על שם שהן מגביהות את התלמידים ומביאים אותם להיות נוכחים ומצליחים גם בשיעורים הרגילים.
לצערנו, השנה נאלצנו להשיב ריקם חלק מהפונים עקב חוסר מקום, כאשר בכיתה ח לומדים כ-70 תלמידים! שיא של כל הזמנים מאז פתיחת המכינה לישיבה. התוכנית שלנו לשנה הקרובה היא להגדיל ולהוסיף כיתות כדי שיהיה מקום לכל מי שחשקה נפשו בתורת אמת.
והנה חשיפה לראשונה: בשנה הבאה אנו פותחים גם שיעור ב' ב"זאל מכינה – פרחי התמימים", עבור כל המתדפקים על שערי מסגרת ייחודית זו, בניהולם של הרב זלמן אופן והרב אברהם גולדשמיד, שכבר התמחו בהנחלת אווירא דתומכי תמימים לתלמידים בגיל זה, בלימוד ברמה גבוהה ובאווירה ייחודית.
בעזרת הוספות אלו, אנו מקווים שבשנה זו נוכל לענות על כל הביקוש לכיתות אלו.
לסיום וברוח הריאיון, מה המסר שתרצה להעביר לאנ"ש החסידים?
קטונתי מלהעביר מסר לכללות אנ"ש… אך יש דבר שרואים בו שינוי גדול לטובה בשנים האחרונות, והוא חשוב מאין כמוהו עד שאין דרך להפריז בחשיבותו: הנכונות של אברכים צעירים ומוכשרים להתמסר לעבודת החינוך כמחנכים במוסדות חב"ד.
אמת, זו אחת העבודות השוחקות שיש; השעות הן רבות; ההתמסרות היא עצומה; גם בשעות הערב זוכים לטלפונים מהורים יקרים… אך הסיפוק הוא עצום, הזכות של הצלת נפש מישראל שהיא עולם מלא, והעמדתה לחיים של תורה ומצוות, מידות טובות ויראת שמים, התקשרות לרבי וציפייה לגאולה האמיתית והשלמה.
תגיות: הרב מנחם מענדל הרשקוביץ, יוסי סולומון, שישי אינפו, תלמוד תורה תורת אמת