-
פולמוס: קידוש על יין לבן בשעה השביעית
עקב המעבר לשעון חורף והקדמת זמן הקידוש רבים פנו למוקדי ההלכה "סמס לרב" ו"קו לרב" בשאלה האם ניתן להסתמך על פסקים של מספר רבנים שמתירים לקדש על יין לבן בשעה השביעית • הרב משה קרנוויץ רב קהילת חב"ד הר יונה ומרבני "מכון הלכה חב"ד" במכתב הבהרה והסבר • לקריאה
יין לבן יפתור את הבעיה?
הרבי לא כותב שאין לקדש כ-ל-ל ובשו"א וראה מכתביו של הרבי בזה ודייק בהם היטב. ניתן למצוא אותם בשערי הלכה ומנהג או בשולחן מנחם.
ובקשר לשאלתך:
1) אכן זה דחוק ביותר, ברם בין דברי האדה"ז (המורה שיש לעשות קידוש מ-י-ד בבואו לביתו ולא ימתין כ-ל-ל) ודברי הרבי – ניתן אולי להקל כנ"ל שיקדש מיד בבואו לביתו, ויש לבדוק (לכאורה) על כל מקרה לגופו.
2) לכתחילה ברור שאין לנהוג כן.
שלום וברכה
1. בנוגע למכתב של הרבי שמסביר המנהג, המעיין היוטב באמת לאמיתו יבין שכל הסוגריים הוא הסברת מה שכתב לפני הסוגריים שלא קיבלו המנהג, דהיינו שאלה שלא קבלו יש להם סמך בדברי אדה"ז שע"פ הלכה יש לקדש מיד. ולא שבא לומר למי שנזהר במנהג זה שיש לקדש אף בשעה השביעית. ועפ"ז מובן גם למה כ"ק אדמו"ר הפסיק העתקת דברי אדה"ז אחרי מילת לקדש מיד, ולא המשיך להעתיק את המילים החותמים את הסעיף "בבואו מבית הכנסת מבעוד יום". משום דכאן לא בא אדמו"ר שליט"א לומר שחולק אדה"ז על המנהג אלא רק להוסיף סמך מדברי אדה"ז לאלה שלא קבלו המנהג וכדלעיל. ובנוגע לביאור הסעיף בוודאי שאין כוונת כ"ק אד"ש לשנות מהפשט הפשוט והמוכרח מסוף דברי רבינו שיש לו להזדרז לקדש מיד מבעוד יום עוד לפני השעה הביעית. דאם לא תאמר כך אלא כמו שהרב הסביר במכתב (שזה הביאור הנפוץ, ומוטעה לחלוטין) אז איך תסביר את סוף הסעיף "מבעוד יום" !? ולכן כל מי שיסביר שהפשט הוא לקדש אף בשעה השביעית פשוט "מוחק" את שני המילים האלה שכתב רבינו בלשונו הזהב!! ולכן אי אפשר לומר שזוהי כוונת כ"ק אד"ש שבוודאי לא היה מכניס פשט דחוק בדברי אדה"ז עד כדי "למחוק" ולהתעלם משניים ממילותיו הק'.
2. לא הבנתי את העצה שהוצעה בסוף בדרך דוחק. והרי הלא זהו בדיוק המקרה שכתב כ"ק אד"ש במכתב ושללו לגמרי, ושגם הרב הסביר על מקרה זה שאין האורח מקיים מצווה???!!! ולמה פתאום זה נקרא שהואכן מקיים מצוה????
תודה בשו"ט