-
בעולם התרבות והאופנה שמחוץ לישראל החמה, נהוג להבדיל בין 3 סוגים של ג'קטים לגברים: מקטורן לחליפה, מעיל ספורט ובלייזר. מה ההבדל בין שלושת הסוגים הללו ומתי כדאי ורצוי ללבוש כל אחד מהם? • לכתבה המלאה
קרדיט: PIXABAYמנחם|כ״ז בתמוז ה׳תשפ״גבעולם התרבות והאופנה שמחוץ לישראל החמה, נהוג להבדיל בין 3 סוגים של ג'קטים לגברים: מקטורן לחליפה, מעיל ספורט ובלייזר. מה ההבדל בין שלושת הסוגים הללו ומתי כדאי ורצוי ללבוש כל אחד מהם?
בעברית כמו בעברית, לפעמים נעלמות הדקויות השונות הנהוגות בשפות אחרות. זה תלוי גם בהקשר שבו אנו משתמשים בחפצים שהשפה מתארת. מכיוון שאצלנו לא ממש נהוג להבחין בין סוגים שונים של ג'קטים, בהתאם לכך גם לא נוצרו המילים הנכונות בעברית כדי לתאר אותם במדויק.
עם זאת, בעולם הגדול שמחוץ לגבולותינו כן נהוג להבחין בין הסוגים השונים של ג'קטים לגברים (בייחוד בארצות הברית ובאירופה). אז כדי שבכל זאת תוכלו להבחין בין מקטורן רשמי לג'קט סתמי, מומחי האופנה של יוסי בן נון עושים לכם סדר.
מקטורן
כשמו כן הוא (באנגלית Suit Jacket) המקטורן הוא למעשה חלק מחליפה קומפלט – וזהו המקטורן הרגיל שכולנו מכירים גם פה בישראל (בעיקר אצל פוליטיקאים ואנשי עסקים או תקשורת). הוא יכול להיות חלק מחליפת 2 חלקים או 3 חלקים, וכן חלק מחליפת בטנה בודדת או בטנה כפולה.
העקרון המנחה בחליפה הוא שיש התאמה בין המכנס למקטורן – אותו סוג בד ואותו צבע (ובמקרה של חליפת 3 חלקים, גם אותו וסט / אפוד). זו הסיבה לכך שחליפה באנגלית נקראת Suit – מילה שמשמעה "מתאים". כל החלקים העיקריים הללו מתאימים ותואמים זה לזה.
בדרך כלל מדובר במוצר לבוש רשמי מאוד, בעל צבעים סולידיים לרוב, המיועדים לאירועים רשמיים ויוקרתיים (בישראל בעיקר חתונות). כמו כן, לרוב החליפה היא מוצר מעוצב מראש שנתון פחות לשינויים דרסטיים.
ג'קט
ג'קט ללא מכנס תואם נקרא בחו"ל Sports Jacket. מקור השם מגיע מתקופות קודמות במאות ה-18 וה-19 – בהן גברים יצאו לציד, רכיבה על סוסים ופעילויות ספורט עם לבוש פחות רשמי מאשר החליפה.
לעינינו כישראלים, יש מצב שג'קט הספורט ייראה כמעט אותו דבר כמו אחיו היוקרתי, המקטורן. למרות זאת, יש כמה הבדלים ביניהם: ג'קט הוא בדיוק ההפך ממקטורן, מכיוון שהוא הרבה יותר קז'ואלי / יומיומי, פחות רשמי ועשוי מבדים בעלי טקסטורה (בניגוד לחליפות חלקות ונטולות חספוס).
כמו כן ג'קטים יכולים להגיע עם מגוון דוגמאות – כגון ריבועים, קווים, עיגולים ועוד; משהו שככל הנראה לעולם לא תראו במקטורן של חליפה. מעבר לכך הם נטולי בד תומך הקיים בחליפות רשמיות, כגון כריות כתפיים וכיוצא באלו. ג'קט ספורט מיועד לאירועים פחות רשמיים, אפשר ללבוש אותו גם עם נעלי סניקרס והוא גם הכי פחות רשמי משלושת הסוגים המתוארים כאן.
בלייזר
זהו סוג הג'קט הכי לא מובן שיש, בעיקר מכיוון שגם בעברית קוראים לו ג'קט (אין מילה ייעודית אחרת לבלייזר בשפה העברית). הבלייזרים הראשונים נוצרו כג'קטים המיועדים לחברי מועדונים או ארגונים ספציפיים באנגליה – מועדון סירות, חברות תעופה, בוגרי מכללות וכן הלאה.
בשל כך לבלייזרים יש לעיתים קרובות צבע מסוים או קשת צבעים, המשקפים את מהות המועדון שאליו הם קשורים. בנוסף הם מגיעים כמעט תמיד עם כפתורים מיוחדים (מתכת / פנינה) וכן סימנים מזהים שרקומים על הבד.
באופן כללי, בלייזרים מיועדים להיות מוחצנים וצעקניים יותר – זאת בניגוד למקטורנים וג'קטים, שהם הרבה יותר סולידיים במהותם. עם זאת, בלייזרים עדיין יותר רשמיים מאשר ג'קט ספורט (וגם להם אין מכנס תואם).
מתי לובשים מה
אם נארגן את שלושת פריטי הלבוש לפי מדד רשמיות, אז המקטורן הוא הרשמי ביותר (חתונות); הבלייזר נמצא באמצע (אירועים חצי רשמיים) והג'קט נמצא בסוף (אירועים לא רשמיים).
מכיוון שמקטורן ובלייזר עשויים להיראות די דומים אחד לשני, רבים חושבים שאם נפריד את המקטורן מהמכנס התואם שלו – ונלבש אותו עם ג'ינס, זה ייראה טוב. אז תלוי…
אם מדובר במקטורן שעשוי מבד חלק ומעט בוהק – השילוב עם ג'ינס עשוי להיות לרועץ. עם זאת, כיום אנו כבר לא מוגבלים באותן נורמות אופנה והתנהגות שהיו נהוגות בימים עברו. מי שרוצה ללבוש מקטורן עם מכנס אחר לחלוטין ולקרוא לו בלייזר – בהחלט יכול לעשות זאת.
תגיות: ביי פוסט
כתבות נוספות שיעניינו אותך: