-
קרנות נאמנות הן ממכשירי ההשקעה הפיננסים המרכזיים בשוק ההון ובתשקיף קרן נאמנות מרוכז מידע רב שיכול לסייע למשקיע, כך תקראו אותם • לכתבה המלאה
קרדיט: Shutterstockמנחם|ו׳ בניסן ה׳תשפ״גדניס לר
בכל הנוגע להשקעות בשוק ההון, ציבור נרחב של משקיעים נוטה להשקיע את כספו דרך קרנות נאמנות, ולא באמצעות רכישה ישירה של ניירות ערך. קרן נאמנות קונה ומוכרת נכסים בהתאם למדיניות השקעה הנקבעת מראש, כפי שהיא מפורטת במסמך פומבי המפורסם לטובת ציבור המשקיעים. כדי להכיר את מכשיר השקעה זה מכל צדדיו, חשוב להכיר את אחד מהמסמכים החשובים ביותר עבורנו כמשקיעים בקרן נאמנות – התשקיף. בכתבה זו נסקור מהו תשקיף קרן נאמנות, ונציג כלים שיכולים לסייע בהבנתו.
ראשית, איך עובדת קרן נאמנות?
קרן נאמנות היא התאגדות של מספר גדול של משקיעים. כל משקיע על פי חלקו ביחידות הקרן. קרן נאמנות מנוהלת על ידי מנהל קרן, ובראש כל קרן עומד מנהל השקעות, אשר תפקידו לנהל את נכסי קרן הנאמנות בהתאם להוראות הדין ומדיניות ההשקעות של הקרן. משקיע שמעוניין להשקיע בקרן נאמנות, רוכש יחידות בעלות בקרן. כשנכסי הקרן יניבו תשואה, כל משקיע יקבל את חלקו בתשואה לפי חלקו ביחידות הבעלות בקרן.
כך, אם למשל משקיע רוכש 5% מיחידות הבעלות בקרן הנאמנות, הוא יקבל 5% מהרווחים שייווצרו בקרן הנאמנות, בניכוי הסכומים כמפורט בתשקיף כל קרן נאמנות. יחידות הבעלות בקרן נאמנות נסחרות ונסלקות בבורסה לניירות ערך, אך בצורה שונה ממניות למשל – מחיר יחידה נקבע פעם אחת ביום, בסוף יום המסחר. מה יכול לסייע למשקיעים להחליט לאיזו קרן נאמנות להצטרף? מכיוון שמדובר בהשקעה משותפת של מאות ו/או אלפי משקיעים, מפרסם מנהל הקרן תשקיף עבור כל קרן נאמנות ובה פירוט של מדיניות ההשקעות ומגבלות ההשקעה של הקרן.
תשקיף קרן נאמנות
מה זה תשקיף? תשקיף של קרן נאמנות הוא מסמך ציבורי שמאושר על ידי רשות ניירות ערך והוא נועד לתת למשקיעים פוטנציאליים בקרן נאמנות מידע על מדיניות ההשקעות של הקרן, על אופן ניהול הקרן ועוד. זהו מסמך מחייב על פיו פועל מנהל קרן הנאמנות בניהול ההשקעות בקרן.
תשקיפי קרנות הנאמנות הנסחרות כיום בבורסה בישראל, מפורסמים באתר המידע של הבורסה, מאי"ה. מאתרים את קרן הנאמנות הרצויה, ובלשונית "נתוני הקרן" ניתן למצוא ולהוריד קובץ PDFשל תשקיף קרן הנאמנות. מדי שנה לאחר פרסום של תשקיף קרן נאמנות חדשה, מפרסם מנהל הקרן דו"ח שנתי ובו מפורטים הנתונים המעודכנים אודות קרן הנאמנות.
בין כל הנתונים המתפרסמים בתשקיף, אלו הם הסעיפים העיקריים שחשוב להכיר:
- שם ומספר סידורי של הקרן – הפרטים המזהים של הקרן, שמטרתם איתור קרן הנאמנות במערכות הבורסה.
- סוג הקרן – סעיף זה מציג אם הקרן פתוחה או סגורה. קרן פתוחה מציעה מספר יחידות השתתפות בלתי-מוגבל, וניתן לרכוש ולמכור אותן על בסיס יומי. קרן סגורה מנפיקה יחידות פעם אחת, ולאחר מכן הכמות המוגבלת של היחידות נסחרת בין משקיעים.
- סיווג הקרן – זהו הסעיף ממנו ניתן ללמוד מהו סיווג ההשקעות של הקרן, לדוגמה: מניות ישראל, מניות נדל"ן, מניות חו"ל, מדדים וכדומה.
- הגבלה בניירות ערך חוץ – האם לקרן יש אישור להשקיע בני"ע מחוץ לישראל.
- מסלול מס – האם קרן הנאמנות חייבת במס (ומשלמת מס רווחי הון בכל מימוש של רווח) או קרן נאמנות פטורה ממס. בקרן נאמנות חייבת חיובי המס מבוצעים מנכסי הקרן והמשקיע לא יידרש לשלם מס רווחי הון בפדיון הקרן. לעומת זאת, בקרן פטורה חבות מס רווחי הון תחול על המשקיע במועד פדיון היחידות בגין הרווח שנצבר במשך תקופת ההשקעה.
- סוג הקרן לנושאי עמלת הפצה – מנהל קרן הנאמנות משלם עמלות למפיצים (בנקים, חברי בורסה וכדומה). הקרנות מסווגות ל-4 סוגים לפי חשיפתן למניות, וכל סוג משלם עמלת הפצה אחרת.
- שכר מנהלי הקרן – דמי הניהול שישלמו משקיעי קרן הנאמנות. שכר מנהלי הקרן נגזר כאחוז מסוים מהנכסים בקרן. לצדו מפורט שכר נאמן הקרן, שתפקידו לפקח על פעילות מנהל הקרן.
- פרטי ההצעה לציבור – התאריכים שלגביהם התשקיף תקף.
- שעה ייעודה להגשת הזמנות – השעות שבהן הקרן נסחרת במהלך ימי המסחר.
- מטבע הקרן – המטבע פועלת הקרן. שקל או דולר למשל.
- מדיניות ההשקעה – פירוט הנכסים בהם תשקיע קרן הנאמנות, שיעורי החשיפה לסוגים שונים של נכסים וכדומה.
- נכס ייחוס – זה הבנצ'מארק: המדד או הנכס שביחס אליו בונים את מדיניות ההשקעה. למשל, נכס ייחוס לקרן שמתמקדת במניות בישראל הוא מדד ת"א-125.
- פרופיל חשיפה – מפרט את היקף החשיפה המקסימאלי למניות ולמט"ח.
- גורמי סיכון ייחודיים – פירוט גורמי הסיכון הקיימים בהתחשב במדיניות ההשקעה וסוגי הנכסים בהם משקיעה קרן הנאמנות.
בנוסף על הנתונים המפורטים לעיל, בדוחות השנתיים של קרן נאמנות יפורטו גם נתונים בדבר תשואת הקרן בשנים שקדמו לפרסום הדוח, עדכונים לגבי שינויים שבוצעו במאפייני הקרן, ככל שבוצעו (רמות חשיפה, דמי ניהול, שם קרן הנאמנות וכו') וכן פירוט אודות הוצאות שנפרעו מנכסי הקרן.
לסיכום:
השקעה בקרנות נאמנות הינה שכיחה ופופולרית בקרב משקיעים הן בקרנות אקטיביות והן בקרנות פאסיביות. להשקעה בקרנות נאמנות יתרונות רבים ומגוונים והתשקיף הוא המסמך המאגד בתוכו את המידע החשוב והעיקרי לצורך השקעה בקרן נאמנות.
* אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח.
תגיות: ביי פוסט
כתבות נוספות שיעניינו אותך: