כשמדברים על עיצוב פנים או עיצוב חוץ, זה בדרך כלל מתלווה עם עלויות והוצאות לא קטנות שבדרך כלל או שהן מעקרות את הכיף שבכל התהליך וגורמות לנו להתפשר ולהתפשר או לפעמים עוצרות אותנו מלהתקדם עם הרעיון בכלל. החלטנו לאתגר את קו המחשבה הזה ולבחון כיצד ניתן לעצב גינות פרטיות מבלי לחרוג מהתקציב?
על הכל ננסה לענות בהמשך המאמר בעזרתו האדיבה של זאב דיאמנט, בעלים של חברת שדות שמתמחה בהקמה ועיצוב גינות פרטיות שהכין לנו 10 טיפים מעולים לעיצוב גינות פרטיות בשיטת "עשה זאת בעצמך".
נקודות חשובות שצריך לקחת בחשבון בעיצוב גינות פרטיות
• הדבר החשוב ביותר בבואנו להקים גינות פרטיות הוא להבין מה הצרכים והדרישות שלנו, כחלק מהחישובים הללו נכניס גם את הפקטור הכלכלי של התקציב העומד ברשותנו לפיתוח הגינה. התחילו קודם כול במחשבה על האלמנטים הקבועים שישתלבו בגינת חלומותיכם – אלמנטים כמו הצללות, פרגולות, פסלים, גדרות חיות וכו'. האלמנטים הללו הם הבסיסים העיצוביים והמרכזיים של הגינה וסביבם נתכנן את שאר הגינה, הם גם האלמנטים שעל פי רוב ייקחו את נתח התקציב הגדול ביותר.
• השלב השני שמומלץ לעשות כדי לא לחרוג מהתקציב הוא תכנון מדויק – עשו לעצמכם סקיצה של הגינה ותכללו בה כמה שיותר פרטים. אל תשכחו להכליל בתוכנית המתאר שלכם את השבילים, את האזורים השונים שאתם רוצים בגינה, את גינת הירק שאתם חולמים עליה וכל פריט ופרט אחר שתוכלו לחשוב עליו ותרצו שיהיה בפועל בגינה. התכנון הזה יסייע לכם להבין מה עליכם לרכוש לגינה ומה תוכלו אולי לבנות בעצמכם או למצוא במכירת יד שנייה. תוסיפו לעלויות בין 10%-15% כמקדם ביטחון להפתעות בדרך.
• התחלו לאט וגדלו עם הזמן – פרויקטים גדולים נוטים ליפול ולהשאיר צלקות, לכן אנחנו ממליצים לכם להתחיל את הגינה שלכם בלי לקפוץ ישר למים העמוקים. התחילו בתכנון מפורט ומלא אך חלקו אותו לפרויקטים נפרדים. כך גם תוכלו לשלוט על התקציב הכללי של הגינה ולא תתחילו בהוצאה כספית כבדה ועל הדרך תוכלו להבין האם מתאים לכם לבצע את עיצוב הגינה בכוחות עצמכם.
• התבוננו בהתחלה, אם התחלתם לאט והגינה לא דורשת מכם ישר להתחיל לעבוד בצורה אינטנסיבית, השקיעו את זמנכם בהתבוננות בגינה, בחנו כיצד היא משתנה ומתפתחת. ככה תוכלו לראות מה חשוב יותר לטיפוח וכך תוכלו תמיד לדאוג שהחלק החדש שתקימו ישתלב בצורה הרמונית עם כלל הגינה.
• מערכת המים היא המפתח – אלמנט מרכזי בגינה, ואחד כזה שישפיע באופן ישיר על תקציב הגינה, הוא מערכת השקיית הגינה. מובן שאין חובה לרכוש מערכת מתוחכמת וניתן להסתפק בדרכים הישנות והטובות של השקיה עם צינור או משפך אבל מערכת השקיה איכותית וטובה תסייע לכם למקסם את השקיה שלכם על ידי כך שהיא תעשה זאת בצורה אוטומטית בשעות הטובות ביותר להשקיה ובכמויות המדויקות שהצמחים זקוקים כדי לגדול לתפארת.
• הישארו עם הראש על הקרקע – כיוון שכייף לחלום לדמיין את גינות ביתיות כחצר מלכים עמוסה בכל טוב, אבל אם התקציב מוגבל נסו שלא להיאחז בעקשנות בפנטזיות, נסו להיות פתוחים לשינויים ולהבין מה האלמנטים המרכזיים שחשובים לכם ושאתם לא מוכנים לוותר עליהם בשום פנים ואופן. הם יהיו העוגנים שלכם בכל תהליך העיצוב והפיתוח של הגינה.
• מי שמשלם פחות, משלם ביוקר – זה לא סוד שדברים זולים נוטים להיות פחות איכותיים ונוטים להישבר בקלות ולאחר מעט שימושים, לכן יש חשיבות גדולה בבחירת כלי עבודה איכותיים. אך הדבר נכון גם בבואנו לעצב גינות ביתיות תחת תקציב, אל תתפתו לרכוש מוצרים זולים רק כי הם זולים – בדקו את איכות המוצר לפני כן והשוו חוות דעת של משתמשים אחרים.
• תהיו יצירתיים – הדבר הכייף ביותר בהקמת גינה בתקציב הוא למצוא פתרונות יצירתיים לדברים מורכבים שעולים כסף. הפיכה של צמיג ישן לאדנית היא אולי פעולה נפוצה ומוכרת אבל היא רק קצה המזלג למגוון של דברים יצירתיים שתוכלו לייצר לגינה שלכם. כל מה שאתם צריכים זה זוג עיניים ולהישאר עם ראש פתוח לחידושים.
• כדי לחסוך בהוצאות המים, שתלו צמחים שאתם אוהבים ושמתאימים לאקלים הישראלי. צריכת המים של צמחים טרופים מאוד גבוהה. גם להצללה ישנה חשיבות גדולה בחסכון במים. צמחים באזורים מוצללים בשעות החמות של היום יזדקקו לפחות מים.
התייעצו – יש לכם חברים או בני משפחה שבראשותם גינה ביתית יפה שאתם אוהבים? התייעצו עימם וקבלו מהם טיפים. היכנסו לאינטרנט וחפשו בלוגים, מגזינים ומדריכים על פתרונות יצירתיים ותחזוקת גינות, התייעצו עם אנשי מקצוע וגננים מנוסים כדי לקבל מהם טיפים או נקודת מבט מקצועית על בעיה ספציפית שיש לכם.