-
בעלי עסקים רבים כבר שמעו מן הסתם על המושג "ייעוץ עסקי" ושקלו ברמה זו או אחרת של רצינות לקבל את השירות ולהיכנס לתהליך. רבים מהם גם החליטו לעשות את הצעד ונהנים עד היום מהפירות של הייעוץ. יחד עם זאת, לא לכולם ברור מה זה בכלל ייעוץ עסקי, מתי לפנות אליו מהן המטרות שלו, עם מי מבצעים אותו וכיצד התהליך הזה מתרחש • לכתבה המלאה
צילום: מיכל רותםמנחם|י׳ במרחשוון ה׳תשפ״אמאת ירון לוי
בעלי עסקים רבים כבר שמעו מן הסתם על המושג "ייעוץ עסקי" ושקלו ברמה זו או אחרת של רצינות לקבל את השירות ולהיכנס לתהליך. רבים מהם גם החליטו לעשות את הצעד ונהנים עד היום מהפירות של הייעוץ. יחד עם זאת, לא לכולם ברור מה זה בכלל ייעוץ עסקי, מתי לפנות אליו מהן המטרות שלו, עם מי מבצעים אותו וכיצד התהליך הזה מתרחש. המאמר הבא מביא תשובות לשאלות אלו ונוספות.
באופן כללי, המטרה הראשית והסופית של תהליך ייעוץ עסקי היא להביא את העסק להגדלה של הרווחיות ואף להגדלה של המחזור. יחד עם זאת, יכולים להיות הבדלים מהותיים בדרך להשגת היעד החשוב הזה, למשל בצעדי התייעלות והקטנת עלויות, בביצוע תמחור נכון ומקצועי, בפנייה לאפיקי שיווק ופרסום אפקטיביים יותר, בשיפור ההתנהלות השוטפת בעסק, בשיפור הניהול הכלכלי שלו, ועוד.
מדוע יש הבדלים בתהליך ייעוץ עסקי
באופן כללי, בתהליך ייעוץ עסקי מבצע היועץ העסקי סקירה מעמיקה של העסק, ומעניק ללקוח פרספקטיבה מקיפה ולא פעם חדשה על הנעשה בו. לאחר מכן, על סמך הנתונים והבעיות שהתגלו בבדיקה בונה היועץ העסקי תוכנית עסקית, המגדירה מטרות ויעדים קובעת את הדרכים והצעדים אל היעד, ומטפלת בבעיות שהתגלו.
בד בבד, היועץ מספק כלים בתחום כישורי הניהול, בתחום המכירות והשיווק, בניהול תקין של הפן הכלכלי בעסק, ועוד. הוא גם מלווה את בעל העסק לאחר מכן ביישום התוכנית העסקית לאורך זמן. יחד עם זאת, ישנם כאמור הבדלים בין התהליכים שנעשים בעסקים שונים, וזאת כתלות בתחום ואופי הפעילות, במצב בו מצוי העסק והאתגרים שעימם הוא מתמודד, וכן הלאה.
לדוגמא, הייעוץ העסקי עשוי להיות תהליך הנפרש על פני מספר שבועות ואף חודשים של ליווי, אך יכול גם להימשך מספר פגישות בודדות – הכל לפי הצרכים והרצונות של הלקוח. יש לציין כי תהליך זה גם אינו כרוך בהוצאה נכבדת, ואילו התוצאות המתבטאות השיפור היבטים שונים של הפעילות ומכאן בהגדלת הרווחיות, בהחלט מצדיקות את ההשקעה.
גם המצב בו מצוי העסק משפיע רבות על אופי התהליך. לדוגמא, יש הבדל בין יזם המעוניין להקים עסק חדש ונדרש בראש ובראשונה לבדיקת כדאיות כלכלית, לבין עסק ותיק השואף להגדיל את הרווחיות והמחזור. יש הבדלים בין חברות גדולות לעסקים קטנים של עצמאיים, הבדלים בין עסקים המצויים בתקופת דשדוש והאטה, עסקים המצויים במשבר חמור, ועסקים הנמצאים בתקופה טובה ומעוניינים לנצל את המומנטום לצורך התרחבות. כמובן שישנם הבדלים בין עסקים מתחומי פעילות שונים, בין אם עסק מתחום המזון, חברת הזנק, עסק בענף הטקסטיל, משרד אדריכלים, גן ילדים, קבלן בנייה, מרפאת שיניים וכן הלאה.
בכל מקרה, ניתן להבין כי ייעוץ עסקי הינו תהליך רלוונטי ואף נחוץ לעסקים מכל התחומים ובכל שלבי חייהם, לרבות בנקודות מפתח כגון חשיבה על הכנסת שותף, רכישת או יצירת זיכיון, כניסה לשווקים חדשים, יציאה עם מוצר או שירות חדש, חילופים משמעותיים בהנהלה, ועוד. אך מעבר לכך, התהליך מומלץ וחשוב לכל עסק באשר הוא לפחות אחת לשנה – שנתיים, ומייד נראה מדוע.
כיצד ייעוץ עסקי מבוצע ובמה הוא תורם לעסק
לצד ההבדלים, ייעוץ עסקי הוא תהליך בעל קווי דמיון רבים בין כל העסק ומבוסס על תהליך סדור הבנוי מכמה שלבים החוזרים ברוב המקרים, כאשר התכנים הם שמשתנים לפי המטרות ולפי הנקודות שעולות במהלך העבודה.
השלב הראשון בתהליך הוא כאמור בדיקת עומק שמבצע היועץ העסקי בעסק. מדובר בסקירה של כל ההיבטים בפעילות לרבות ההתנהלות השוטפת, תחום המכירות והשיווק, המתחרים והשוק, המצב הפיננסי ואופן ניהולו, וכן הלאה. בד בבד היועץ העסקי בוחן את הנכסים הגלויים והנסתרים בעסק, את נקודות הכוח ונקודות התורפה, ובונה ללקוח תמונה מהימנה, מקיפה ומקצועית של הנעשה בעסק – שלרוב אינה מצויה באמתחתו. לאור התמונה הזו ניתן לעבור להגדרת המטרות, הפתרונות לבעיות שהופיעו בבדיקה, וכן הדרכים היישומיות והריאליות להשגת היעדים.
עוד בשלב הבדיקה מושם דגש מיוחד על הפן הכלכלי. בין היתר, היועץ העסקי בודק את תמחור המוצרים והשירותים, את מידת הרווחיות שלהם וסיבותיה, את עלויות הייצור ואת התקורות, את ההסכמים והקשרים מול ספקים, את דוחות רואה החשבון, את המשרות והמשכורות בעסק, וכדומה. לא פעם מסתבר שהעסק אינו ממצה את הפוטנציאל עקב הבנה בלתי מספקת וניהול לא אפקטיבי של הפן הפיננסי. לכן, במידת הצורך בונה היועץ העסקי דוחות כלכליים כגון דוח תזרים מזומנים, דוח רווח והפסד או דוח מדויק פר פרויקט ומוצר. הדוחות של היועץ העסקי שונים מאלו של רואה החשבון, מפני שההתייחסות שלהם היא למה שקורה בעסק בזמן אמת, מפני שהם ברורים, מובנים ומוסברים היטב לבעל העסק, ומפני שהם מתייחסים אל הנתונים שבאמת רלוונטיים להתנהלות השוטפת ולא מותירים באפילה נתונים חשובים.
לאחר מכן, לאור הנתונים שהתקבלו מהדוחות הכלכליים ומשלב הבדיקה, היועץ העסקי בונה את התוכנית העסקית, שהיא במידה רבה ליבו של הייעוץ העסקי. זוהי תוכנית המביאה פתרונות ריאליים, ישימים ומעשיים לבעיות שהתגלו, עם הגדרה של המטרות והצעדים להשגתן, וכן של הצעדים שצריך לנקוט לשם כך. לדוגמא, התוכנית העסקית עשויה להתמקד בתמחור מחודש של מוצרים ושירותים, בהקטנת תקורות על ידי משא ומתן מחודש עם ספקים, ביצוע שינויים במערך המכירות ובתחום השיווק והפרסום, שינויים בהגדרות תפקידים ובהיקפי משרות, מחזור וסגירת הלוואות, ובעוד היבטים רבים. תפקידה של התוכנית הוא להוות מעין "מפה" שעימה בעל העסק יידע היכן הוא עומד, להיכן הוא מכוון וכיצד להגיע לייעדו, תוך שמירה על הקו הנכון לאורך זמן, ואף מול תמורות בענף שלו ובמשק.
יש להדגיש כי תהליך הייעוץ העסקי מבוצע בשיתוף פעולה מלא עם בעל העסק, בעבודה בגובה העיניים ומתוך הערכה מקצועית והדדית. התהליך גם אינו מסתיים עם בניית והצגת התוכנית העסקית, שכן בהתאם לצורך ולרצונות של בעל העסק היועץ העסקי ממשיך ללוות אותו בעוד מיישם את התוכנית העסקית. הוא עוזר בקבלת החלטות, בשאלות והתלבטויות, בבחינת התוצאות בפועל מול הצפי של התוכנית העסקית, ואף בביצוע שינויים מתבקשים במידת הצורך.
היבטים נוספים של ייעוץ עסקי
בשורות שלעיל נסקרו מספר היבטים מרכזיים של תהליך ייעוץ עסקי, אך כפי שניתן להבין הוא עשוי לגעת בכלל היבטי העסק. כך לדוגמא, לעיתים קרובות מושם דגש על תחום השיווק והמכירות, מתוך מטרה להביא לניצול מרבי של האפיקים האפשריים, בין אם מדובר בפגישות נטוורקינג, בשיתופי פעולה עסקיים, במדיה הדיגיטלית, בשיפור של תהליכי המכירה הנוכחיים בעסק ומניעת טעויות המתבטאות באובדן לקוחות ועסקאות. עוד תחום משמעותי הינו ההתנהלות השוטפת בעסק, אותה סוקר היועץ בפרוטרוט ועל פי ניסיון רב בייעוץ לעסקים וכמנהל בשטח. במידת הצורך, יעמוד לרשות הלקוח ארגז כלים ניהולי עשיר שהיועץ מביא עימו, אשר יכול לסייע רבות להתנהלות השוטפת ולסביבת העבודה בעסק, למשל כלים בתחומי ניהול זמן, ניהול עובדים, ארגון וסדר, מנהיגות והובלה, מתן תמריצים, וכן הלאה. מדובר בכלים בעלי יעילות גבוהה בטווח המיידי, אשר ימשיכו ללוות את בעל העסק לשנים רבות לאורך חיי העסק.
לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088
• • •
ירון לוי הינו כלכלן מומחה, יועץ עסקי והבעלים של חברת "לוי ייעוץ כלכלי ועסקי", בעל תואר ראשון בכלכלה בהצטיינות ותואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת ת"א. כותב מאמרים בנושאים של ייעוץ עסקי לגופי תקשורת מובילים ובעל ניסיון עשיר בעולם העסקי . ירון ליווה בהצלחה רבה מאות עסקים בישראל
תגיות: ייעוץ עסקי, ליעד