הגנה מפני לשון הרע היא לא דבר חדש, זה דבר שקיים מאז ומתמיד והיא נועדה להגן על אנשים אשר נכתבו עליהם דברים שקריים, לא נכונים, דברים מעליבים ופוגעניים שגרמו להם נזק, בין אם מדובר בנזק כספי, נזק נפשי או נזק אחר.
ההבדלים בין תביעת לשון הרע באינטרנט לבין תביעת לשון הרע מסורתית, למשל דברים שנכתבו בעיתון, ספר או כל פרסום אחר, נובעים משלוש נקודות עיקריות.
הראשונה, הפרסום באינטרנט הוא הרבה פעמים אנונימי, מי שמפרסם את הדברים איננו בהכרח מפרסם את שמו ובמקרים רבים גם לא ידוע איך הוא נראה.
בכך הוא חושב שהוא מוגן ואיננו מאפשר לצד השני להתגונן מפניו.
הנקודה השנייה היא, התפוצה באינטרנט היא הרבה יותר רחבה, בוודאי אם אפשר להפיץ את הדברים ברשתות חברתיות, תוכנות מסרים, פורומים ומקומות אחרים.
הנקודה השלישית, פרסום באינטרנט יכול להוות הרבה פעמים פגיעה קשה בפרטיות.
מתי אנחנו יכולים להגיש תביעת לשון הרע באינטרנט
ברמת העיקרון, בכל מקרה בו מופיע כנגדנו פרסום שקרי, פוגעני, מעליב, פרסום שאיננו משקף את המציאות וגורם לנו נזק, אז אנחנו יכולים להגיש תביעת לשון הרע.
להבדיל ממקרים אחרים, במקרה של לשון הרע באינטרנט לא בהכרח בודקים את מידת הנזק שנגרם לתובע כתוצאה מהפרסום, אלא את עצם השאלה האם מדובר בפרסום אמיתי או שקרי והאם הוא פוגע בפרטיות של התובע.
לפני הגשת התביעה עלינו לבצע מספר מהלכים מקדימים, זאת על מנת שנוכל לעמוד בבית משפט ולתבוע מבלי שיהיה נטען נגדנו שהגשנו את התביעה לא בתום לב.
לפני שנסביר על השלבים השונים וכיצד הם מתבצעים, חשוב להדגיש שבשביל להתחיל בתהליך מקדים לתביעה ובשביל להגיש את התביעה עצמה, עלינו לשכור עורך דין שמתמחה בתביעות לשון הרע באינטרנט.
חשוב שנדע להבדיל בין עורך דין שמתמחה בלשון הרע אך איננו מתמחה בדיני האינטרנט לעומת עורך דין שמתמחה בלשון הרע באינטרנט, שזה תחום אשר עומד בפני עצמו.
שלבים בהגשת תביעת לשון הרע באינטרנט
כאמור, לפני שאנחנו ממהרים להגיש תביעה על לשון הרע עלינו לנקוט במספר צעדים מקדימים, זאת על מנת לפתור את השאלה בטרם אנחנו מגיעים אל בית משפט.
בשלב הראשון, עלינו לפנות בכתב לאתר בו מתפרסמים הדברים ולבקש ממנו להסיר את הפרסום.
רצוי מאוד לפנות בעזרת מכתב של עורך דין לשון הרע באינטרנט, זאת על מנת שהוא גם יספק הסבר משפטי על פי חוק מדוע אנחנו מבקשים להסיר את הפרסום, וכן על מנת שבעל האתר יבין שאנחנו מבצעים צעד זה, לפני שאנחנו מתכוונים להמשיך בהליכים משפטיים.
בשלב השני, במידה והשלב הראשון לא בוצע, אזי שעלינו לפנות לבית משפט בקשה להוציא צו לבעל האתר להסיר את הפרסום, ואם ידוע לנו מי עמד מאחורי הפרסום, אז אנחנו יכולים לבקש צו עשה גם ממנו.
המטרה היא להסיר את הפרסום כמה שיותר מהר, זאת על מנת שלא ייגרם לנו עוד נזק.
בשלב הבא אנחנו יכולים להגיש תביעה על פיצוי עבור נזקים, זאת על פי חוק איסור לשון הרע וכן על פי חוק הגנה על פרטיות.
עורך דין שמתמחה בדיני לשון הרע ידע על בסיס מה אנחנו יכולים לתבוע וכמה.
מי אחראי על הפרסום
אחת הדילמות הגדולות שעומדות בפני תובעים ושופטים בכל הקשור לתביעות שקשורות לפרסומים בעולם האינטרנט היא, מי אחראי על הפרסום? האם זה המפרסם עצמו או האם זה בעל האתר?
לפני שנסביר נקודה זו, חשוב להבהיר, גם אם המפרסם איננו מציין את שמו באתר ופרטיו לא ידועים, עדיין אנחנו יכולים להגיע אליו, שכן לבקש מבית המשפט לחייב את בעל האתר לספק לנו את כתובת IP של הכותב, בעזרת כותב זו ניתן להגיע אליו ולתבוע אותו.
על כן, איש איננו חסין גם אם לא מציינים את השם או כל פרט מזהה אחר.
מי אחראי על הפרסום? עניין זה התברר במספר תביעות שהוגשו בעבר ובהן נקבע, שבעל האתר או מנהל הפורום (או כל פלטפורמה אחרת בה התבצע הפרסום) הוא אחראי לכך שהתוכן פורסם, במידה והוא התבקש להסיר את הפרסום והדבר לא בוצע.
ברגע שגולש ביקש להסיר פרסום פוגעני או אחר כלפיו, הרי שבעל האתר מחויב לעשות זאת.
זה נכון גם לגבי פרסומים שמתבצעים ברשתות חברתיות. אנחנו יכולים לראות מקרים רבים בהם אנשים מעליבים, פוגעים, פולשים לפרטיות של גולשים אחרים, באמצעות מלל, תמונות או סרטונים אשר מתפרסמים ברשתות חברתיות שונות.
במידה והגולש אשר נגדו פורסמו הדברים, חש פגוע, חש שהפרטיות שלו נפגעה, חש שנעשה לו עוול, הרי שהוא יכול לדרוש מהרשת החברתית להסיר את הפרסום ולתבוע את המפרסם.
במידה והרשת איננה עושה כך, הרי שהוא יכול לתבוע ממנה פיצוי, כמו מהמפרסם עצמו.
כאמור, לשם כל זה, יש לקחת עורך דין שמתמחה בדיני אינטרנט אשר יטפל בעניינו מתחילת התהליך ועד סופו.