מחלת הסרטן מעוררת פחד גדול בקרב אנשים, בייחוד לאור העובדה שהרפואה המודרנית טרם הצליחה לקבוע מה הגורמים המדויקים להופעתה. עם זאת, מוכרים גורמי סיכון שמעלים משמעותית את הסיכויים לחלות בסרטן כמו: חשיפה לאסבסט, חומרים רדיואקטיביים שונים, וקרינת השמש.
לפיכך, אנשים שעובדים בתנאי עבודה מזיקים או בחשיפה לחומרים רעילים, עשויים לפתח סוגי סרטן שלא היו קיימים אצלם לולא עבדו באותה העבודה. במאמר זה הכנתי סקירה המבקשת לבחון האם מחלת הסרטן יכולה להיות מוכרת "כמחלת מקצוע" שנגרמה כתוצאה מעבודה, אסביר כיצד מוכיחים קשר בין תנאי העבודה להופעת המחלה, ואסקור את המשמעויות המשפטיות והפיצוי שזכאי לו אדם שחלה בסרטן עקב עבודתו.
מאת: עו"ד תומר בכר
מהי "מחלת מקצוע"? ומתי מחלת הסרטן תוכר ככזאת?
פגיעה בעבודה לפי חוק הביטוח הלאומי היא תאונה בעבודה שנגרמה לעובד תוך כדי ועקב עבודתו או "מחלת מקצוע". לעניין זה, "מחלת מקצוע" היא אחת מהמחלות שמנויות ברשימה שקבועה בתקנות הביטוח הלאומי, והעובד (כשכיר או כעצמאי) חלה בה באופן ישיר עקב תנאי עבודתו.
ברשימת מחלות המקצוע מנויים סוגי סרטן ספציפיים שמוכרים "כמחלת מקצוע". דוגמא לכך הוא סרטן הריאות או הלרינקס בתנאי עבודה של חשיפה לסיבי אסבסט, או מחלות קרינה של עובדים הבאים במגע עם חומרים רדיואקטיביים. מכאן, עולה השאלה ביחס לסוגי סרטן אחרים שאינם מנויים ברשימה, ובאפשרות להכיר גם בהם "כמחלת מקצוע".
לאורך השנים, פיתח בית הדין לעבודה את תורת המיקרוטראומה לפיה ניתן להכיר בנזק שנגרם לעובד בעבודתו עקב פגיעות זעירות חוזרות ונשנות, כך שהצטברותן הביא לנזק. המשמעות של תורת המיקרוטראומה גדולה ומרחיקה לכת, שכן במקרים מסוימים ניתן להכיר בסוגי סרטן כפגיעה בעבודה גם אם הם לא מנויים ברשימת מחלות המקצוע.
לשם המחשה, אנשים שעובדים במקצועות שבהם החשיפה לשמש ממושכת, יהיו יכולים בנסיבות מסוימות להיות מוכרים כנפגעי עבודה בשל סוגי סרטן עור שנגרמו להם עקב חשיפה חוזרת ונשנית לשמש במסגרת עבודתם.
הוכחת הקשר בין הסרטן לתנאי עבודתו של החולה – ההכרה כנפגע עבודה
חשוב לדעת שמחלת הסרטן תיחשב "כמחלת מקצוע" רק כאשר העובד חלה בה באופן ישיר בגלל חשיפה לחומרים או לסביבה מזיקה כחלק מתנאי עבודתו.
על כן, עובד שחלה במחלת הסרטן ורוצה שיכירו בו כנפגע עבודה, נדרש להוכיח כי קיים קשר בין תנאי עבודתו לפרוץ מחלתו. מהניסיון שלנו הוכחת הקשר היא לא דבר פשוט, ולשם כך נדרש לשלב ביסוס רפואי לפיו תנאי העבודה הם הגורם להתפתחות המחלה (לפחות בשיעור ההסתברות שקבעה הפסיקה), וביסוס משפטי המוכיח כי תנאי ההעסקה אכן היו מזיקים בפועל או כרוכים בחשיפה לחומרים מסוכנים.
חולה סרטן כנפגע עבודה – דע את הזכויות שמגיעות לך
לאחר שהמוסד לביטוח לאומי מכיר במחלה "כמחלת מקצוע", ובעובד כנפגע עבודה, תקום לעובד שנפגע ולמשפחתו זכאות לזכויות שונות שאת עיקרן נפרט להלן:
- אם נפגע עבודה אינו מסוגל להמשיך לעבוד עקב מחלתו, הוא יהיה זכאי לתשלום דמי פגיעה בעבור ימי ההיעדרות שלו מהעבודה (עד 3 חודשים), ומימון מלא בעבור טיפולים רפואיים שקשורים בפגיעה שהוכרה.
- נפגע עבודה עשוי להיות גם זכאי למענק נכות חד פעמי או לקצבת נכות חודשית קבועה. וועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי בוחנת את המצב הרפואי של הנפגע ודרגת נכותו, ולפיהם נקבע סוג הפיצוי וגובהו.
- במקרה שבו מצבו הרפואי של נפגע עבודה מתדרדר, הוא יהיה רשאי להגיש בקשה להחמרת מצב בכל חצי שנה, ולנקוט בהליכים נוספים כמו קבלת מענק מיוחד, שיקום מקצועי, וזכויות נוספות שיסייעו לו בהתמודדות עם מחלתו.
- במצב שבו הנפגע חלילה נפטר מהמחלה והיא הוכרה כפגיעה בעבודה, יורשיו יהיו זכאים לזכויות שונות בהתאם לחוק.
לסיכום, מחלת הסרטן כרוכה בהתמודדות פיזית ונפשית קשה מנשוא, אך במאמר זה למדנו שיש מקרים שבהם המחלה יכולה להיות מוכרת "כמחלת מקצוע", ולזכות את החולה בזכויות שונות כנפגע עבודה שיכולות לסייע לו.
מהניסיון המקצועי שלנו אנחנו יודעים לומר שהוכחת הקשר בין תנאי העבודה לפרוץ מחלת הסרטן היא משימה מורכבת שכרוכה בנטל הוכחה גבוה. לכן, ההמלצה היא לפנות לקבלת סיוע וייעוץ בעלי מקצוע ובעלי ניסיון בתחום, כדי שאלו יבצעו את מלאכת התביעה בצורה מקצועית ונכונה, ויעזרו במימוש מלוא הזכויות שמגיעות לחולה.
בשיתוף פורטל מה שמגיע .