הביא לדפוס: הרב שלום יעקב חזן, בית משיח
בראש–חודש שבט תשמ"ח ערכו צעירי אגודת חב"ד כינוס הקהל ענק לאלפי ילדים מכל מוסדות החינוך החרדיים בארץ ישראל בשילוב עם חידון על ספר המצוות לרמב"ם.
כעבור שלושה שבועות, עם הסתלקות הרבנית הצדקנית חיה מושקא ע"ה, החליטו בצעירי אגודת חב"ד להפיק במהירות אלבום מכינוס ההקהל של ילדי תשב"ר, כדי לגרום לרבי נחת–רוח. בנוסף, החלו בהפקת אלבום נוסף – על צעירי אגודת חב"ד וכינוס מנהלי בתי חב"ד בארץ הקודש.
התוצאה היא מפוארת כפשוטו
בי"א אדר, כשלושה שבועות לאחר ההסתלקות, הצליחו להדפיס את האלבום על כינוס הילדים, ולשולחו לרבי.
בתחילת המכתב כתבו ש"כבר יצא לאור אלבום ילדי תשב"ר, וכבר בשלבי סיום אלבום צאגו"ח וכינוס מנהלי בתי חב"ד באה"ק, אנו מאד מקווים שאלבום זה יפאר את צאגו"ח, השלוחים, ליובאוויטש, ויגרום נח"ר רב לכ"ק אדמו"ר שליט"א. השקענו בו מאמצים מרובים, ובעזהשי"ת התוצאה תהי' מפוארת כפשוטו.
הרבי השתמש במילים שנכתבו במכתב על האלבום של צא"ח בלשון עתיד (שהרי אלבום זה טרם היה מוכן), והפכם ללשון הווה כמענה על האלבום שקיבל – של כינוס הילדים:
הרבי מחק את המילים "אנו מאד מקווים ש", והשאיר את המילים הבאות (האותיות שהרבי תיקן בלשון המכתב, והפכם מלשון עתיד ללשון הווה, באות במודגש): "אלבום זה מפאר את צאגו"ח, השלוחים, ליובאוויטש, וגרם נח"ר רב . . התוצאה היא מפוארת כפשוטו".
בהמשך המכתב כתבו על העול הכספי שמוטל על כתפיהם, ועל כך השיב הרבי שבכל שנה הרי מקבלים השתתפות ממזכירות הרבי:
בכל שנה מקבלים השתתפות במבצעי פורים וכיו"ב – כשמודיעים חשבון כדרוש – בשנה זו?
אין אחריות לשמועות הנאמרות ע"י [= על ידי] מי שהוא ובפרט ע"י נוגע בדבר – כפשוט.
כיצד הרבי הגיב להקמת "מפעל תרי"ג מצוות עולמי"?
בו ביום שיגרו הנהלת צא"ח מכתב נוסף לרבי, בו כתבו:
"אנו שמחים להגיש לכ"ק אד"ש את אלבום כינוס הקהל של ילדי תשב"ר, שלאחר מאמץ הצלחנו ב"ה להו"ל בטרם השלושים לזכר ולע"נ הרבנית ע"ה.
"כינוס הקהל – סיום ומבחן ספר המצוות לרמב"ם לילדי תשב"ר שנערך בר"ח שבט שנה זו, עבר בהצלחה גדולה ומיוחדת, והדיו החיוביים ממשיכים להגיע עד היום הזה מכל גווני הקשת ומכל הזרמים, כשפיהם מלא שירה ותהילה מן ההצלחה שלא הייתה כמותה בירושלים, כדברי כל המשתתפים.
"ומוכרחני לומר, שאנחנו בעצמנו לא הערכנו את ההצלחה ותוצאותיה – כפי שהיא בפועל. רק בימים אלו המשיכו לצלצל מנהלים ומחנכים וסתם עמך – להביע את התרגשותם הגדולה מן המעמד הנפלא, ומהם שהתבטאו שביקרו בהרבה כינוסים של ילדים ומבוגרים, וכי אין להשוות בין כינוס זה לאחרים.
"אמר מנהל ת"ת סלונים בירושלים, שהכינוס נחרט עמוק בזכרונו לדורי דורות, ותלמידיו שהשתתפו בכינוס יצאו מלאי התפעלות באופן יוצא מן הכלל – ומפזמים את הניגונים שהושמעו על ידי המקהלה בכינוס ומעונינים מאוד להצטרף ללימוד המצוות ולהיבחר כמצטיינים במבחן הבא. וכן מוסדות ותתי"ם אחרים בודדים וקבוצות".
לאחר הקדמה זו, מציגים חברי צא"ח לפני הרבי את הרעיון החדש שהם מבקשים ליישם:
"לאור כל האמור, התעוררנו והתחזק בנו הרצון – להמשיך בהחדרת הרעיון של לימוד ספר המצוות לרמב"ם, בכל המוסדות ולהקים "מפעל תרי"ג מצוות עולמי" לילדי תשב"ר, ולילדות, על שם הרבנית הצדקנית מרת חי' מושקא ע"ה לחיזוק והפצת תקנת לימוד המצוה היומית לעורר לב כל הילדים והילדות ללמוד יחד תרי"ג מצוות ולקיים אחת בשנה סיום ומבחן פומבי בהשתתפות ילדי תשב"ר ונציגים מכל העולם כולו ברוב פאר והדר – לעורר קנאת סופרים ולהרבות חכמה יותר ויותר. כדי להבטיח ארגון מוצלח ככל האפשר ושמירת הקשר עם כל הילדים – תופץ בעז"ה מדי חודש חוברת בשם "מצוה יומית" שתכלול את המצוות לפי הסדר, ערוכים ומבוארים שיתאימו לילדים בלווי שאלות חידונים ושעשועונים על מנת לחבב עליהם את הלימוד. מדי פעם ייערכו מבחנים איזוריים וכינוסי התחזקות הקשר וכו'".
הרבי סימן את כל הקטע האחרון, וענה בזה הלשון:
1) הסברתי בטעמים פשוטים – שצ"ל [= שצריך להיות] דיון על אתר – ולא שאלות לכאן – כ"א [= כי אם] לאחר דיון והוא בשלו?!
האם לקשר את ישיבות הערב עם פרוייקט לימוד הרמב"ם?
בהמשך להצעה הראשונה, העלו הצעה נוספת:
"כדי להבטיח השתתפות מירבית של ילדי התתי"ם מכל החוגים, מוצע לפתוח מחדש את "ישיבות הערב", שבעבר היוו מקור משיכה עצום לילדי תתי"ם וישיבות מכל הזרמים, ובאמצעות ישיבות הערב נצליח לחדור ולהגיע אל מרבית המוסדות הן בתוכנית הנ"ל והן בהפצת המעיינות".
על הרעיון הזה השיב הרבי בזה הלשון:
2) באם תבוא הצעה הנ"ל ממרכז צאגו"ח – יצמצם ויהפך המרכז – ששייך רק לאלה הרוצים בלימוד הרמב"ם ומהם רק אלה הרוצים בלימוד הרמב"ם גם לילדים, ולכן מופרך (בצורה הנ"ל עכ"פ [= על כל פנים][)]. אולי ע"י ארגון בפ"ע [= בפני עצמו] באופן שעסקנים יאמרו שלא יגרום הנ"ל.
בסיום המכתב ציינו:
מצורף בזה: 1) אלבום ילדי תשב"ר. 2) חוברת "מצוה יומית" חודש אדר (שהוצאנו לאור בנתיים). 3) נוסח מודעה (הצעה). 4) נוסח מכתב לילד (הצעה).
הרבי סימן את המילה 'מצו"ב', וכתב:
3) נת'[קבל] ות"ח ת"ח [= ותשואות חן תשואות חן]להפליא
ובשולי המכתב הוסיף:
4) מוכרח שימצא עסקנים 1) היודעים תגובת הציבור,
2) שאינם בעלי התפעלות, 3) וואס וועלן זיך אריינלייגען [= שיתמסרו] בהענינים.
על שם הרבנית – בהסכמת רבנים!
כאמור, למכתבם צורף נוסח מכתב לילד, כשהוא מעוצב כבר תחת 'נייר המכתבים' של הפרוייקט החדש:
מפעל תרי"ג מצוות עולמי
ע"ש הרבנית חיה–מושקא שניאורסאהן נ"ע
שע"י מרכז צעירי–אגודת–חב"ד באה"ק ת"ו
בנשיאות כ"ק אדמו"ר שליט"א מליובאוויטש
– הרבי סימן להשמיט את השורה אודות הרבנית, וכתב:
5) המספר (בדיוק) הרבנים שהסכימו על קשר ושייכות כזו
[כנראה הכוונה בהתאם להוראת הרבי הידועה משבת פרשת משפטים תשמ"ח, שבת ה'שבעה', שכל מוסד שרוצים לתת על שם הרבנית – צריך להיות בהסכמת ובאישור בכתב מרב מורה הוראה בעיר או בשכונה שבה רוצים להקים את המוסד].
האם לזהות את פרוייקט הרמב"ם – כחב"די?
– הרבי סימן גם להשמיט את השורה על מרכז צאגו"ח, וכתב:
6) מלבדו כמה רגעים דנו עד"ז [= על דבר זה ] עסקני מרכז צאגו"ח?
[ככל הנראה ביקש הרבי שפרוייקט לימוד הרמב"ם לא ישוייך לחב"ד אלא יהיה מפעל המקיף את כלל ישראל, ללא הבדל בין החוגים].