-
ערב חג הפסח, כתב מגזין פסחב"ד אינפו התיישב לשיחה מעמיקה עם איש החינוך הוותיק הרב שחר שאער, על הדרך להסביר לילדים את מושג החירות בחג פסח, כיצד ניתן להפוך את ליל הסדר לחוויה חינוכית מושכת לכל אורכו, הדרך הנכונה להנגיש את מצוות החג לילדים ובני הנוער • מאת: יוסי סולומון • לראיון המלא
יוסי סולומון|י״ג בניסן ה׳תשפ״היוסי סולומון, מגזין פסחב"ד אינפו
ערב חג הפסח, התיישבנו לשיחה מעמיקה עם איש החינוך הוותיק הרב שחר שאער, על הדרך להסביר לילדים את מושג החירות בחג פסח, כיצד ניתן להפוך את ליל הסדר לחוויה חינוכית מושכת לכל אורכו, הדרך הנכונה להנגיש את מצוות החג לילדים ובני הנוער.
איך להסביר לילד את מושג החירות בפסח?
"ילדים לומדים מחוויה או מהמחשה במיוחד מושגים מופשטים כמו חירות ועבדות. כדי שילד יבין מהי חירות, צריך להמחיש לו את זה בפועל", ותח את שיחתנו איש החינוך הוותיק הרב שחר שאער ומסביר כיצד ניתן להנגיש את המצב הנוכחי השורר בארץ הקודש לילדים וגם למבוגרים שבינינו.
"לדוגמא, לשאול את הילדים כיצד הם ירגישו אם היה אסור להם לצאת מחוץ לבית, לדבר עם מי שהם רוצים, לשחק עם מי שהם רוצים ופתאום הדבר מותר להם… או לדוגמא בוא וננסה להרגיש שמאסור לנו לזוז נעמוד על רגל אחת 20-30 שניות וכעת נוריד את הרגל פתאום נרגיש הקלה ורווחה נרגיש חירות. דוגמא נוספת יש מאכל שהילד מאוד רוצה אבל נראה לו את זה במשך 3 דקות ואז נאפשר לו לטעום מזה".
"בצל האירועים שעוברים עלינו בשנה וחצי האחרונות, יש אפשרות להזכיר את השבויים והחטופים, את העובדה שהם נמצאים במצב של שבי ההפך מחירות, את התפילה והמשאלה של כולנו שהקב"ה יוציא אותם משבי לחירות, מאפילה לאור גדול.
מכאן אפשר להסביר למבוגרים יותר שהחירות היא הזכות והיכולת שלנו לקבל החלטות בהתאם לתורה ומצוות ולא להרגיש שאנו תחת שעבוד היצר הרע והרצונות".
כיצד ניתן להפוך את ליל הסדר לחוויה חינוכית שמושכת את תשומת הלב של הילדים לכל אורכו?
"שאלה מצוינת!", אומר בחיוך הרב שאער ומשיב, "ראשית להתכונן למעמד הזה, לא לסמוך על מה שאנו רגילים לעשות ולא לאלתר. בשבוע שלפני החג נקנה פרסים מיוחדים, נכין כרטיסי ניקוד או כרטיסי הגרלה, אפילו נתלה בבית כמה ימים לפני ליל הסדר שלטים מלהיבים כמו כולנו נהיה בסדר – בליל הסדר.
נשתף את הילדים בעריכת השולחן, בסיפורים לקראת החג ובחוויה השמחה שלנו לקראתו.
בסדר עצמו חשוב לפתוח אותו בחידות מעבר לשאלות מה נשתנה, להציג לילדים את חלק מהפרסים שיחולקו בסיום ולשמור על עירנות ומתח חיובי גבוה על ידי חלוקת הרבה עידוד וניקוד במהלך הסדר. בסופו של דבר מי שיהיה לו הכי הרבה ניקוד יבחר את הפרס הראשון וכדומה.
כמו-כן חשוב מאד להעביר את הסדר בשילוב של חוויה, דרמה וכמובן שמחה ושירה. אני זוכר שכשהיינו ילדים היה כמה קטעים שהיינו מאד מחכים אליהם: קטע אחד היה לפני אמירת מה נשתנה, מישהו מהילדים היה לוקח שק על כתפו ובא לצאת החוצה. כאשר שואלים אותו לאן אתה הולך? הוא היה אומר אני הולך לירושלים ומתחיל לשיר "מה נשתנה". קטע חוויתי נוסף היה פתיחת הדלת לאליהו הנביא", משתף הרב שאער בחוויות ילדותו מליל הסדר.
מהם האתגרים המרכזיים בהעברת מסר חג הפסח לילדים, ואיך מתמודדים איתם?
"ראשית נדבר על המעטפת: אחד האתגר המרכזיים לא יהיה השנה והיא העייפות, אנחנו מגיעים לליל הסדר ממנוחת השבת רגועים עם כוחות אז ניתן לסמן על זה 'וי'. ישנם אתגרים נוספים: השאיפה לשלימות, הלחץ מפני אורחים, ההכנות המרובות לסדר כל אלו בשליטה ולהערך ככל הניתן מראש.
בהעברת המסרים ישנם אתגרים כמו הסבר הדברים לקהל מגוון ילדים ומבוגרים, שמירה על עירנות הילדים, חלק מהמסרים מופשטים ואינם "נגישים". המענה לאתגרים הללו הינו להכין לקראת ליל הסדר שאלות בדוגמת טריוויה או שאלות כן ולא, לתת למשתתפי הסדר לקרוא את ההגדה בהתאם ליכולת שלהם, להיכנס לראש של ההגדה והייתי מציע אפילו מידי פעם להציג או להשתמש בקולות שונים כדי להוסיף בחוויה לדוגמא: להמחיש איך מדבר הבן החכם ואיך מדבר הבן הרשע ועוד.
איך משלבים את ערכי חג הפסח בחינוך לאורך כל השנה ולא רק בתקופה הסמוכה לחג?
"חג הפסח וליל הסדר נוגע בערכים כמו יציאה מעבדות לחירות, הודאה להקב"ה, דאגה לזולת ועוד. העיסוק בערכים הללו במהלך השנה זו חובה וזכות ונוגע לעצם תפקידינו בחינוך והקניית הרגלים לדור הצעיר.
מן הראוי שבנוסף על העובדה שאנו מזכירים את יציאת מצרים בתפילה ובברכת המזון, לשוחח על הערכים, להדגיש אותם, להזכיר לילדינו במהלך השנה שחג הפסח הוא החג בו הקב"ה בחר בנו וגאל אותנו בכבודו ובעצמו ומשום כך ערכי החג מהווים נר לרגלינו".
מהי הדרך הנכונה להנגיש את מצוות הפסח – כמו מצה, מרור וארבע כוסות – לילדים ולבני נוער בצורה שתשאיר אצלם רושם חזק?
"בליל הסדר כמו גם בחגים אחרים ישנם רגעים שמשאירים רושם עז אצל כל אחד ואחד.
כדי שהילדים ובני הנוער ינצרו את הרגעים הללו ראוי לעשות את ההכנה הראויה ל"אירוע", את ההסבר הנכון ואת החוויה. לדוגמא: לקראת הכוס הראשון להוציא גביע מיוחד שנקנה לילדים לכבוד האירוע, לשאול שאלת הפתעה, ללוות את הסימן בביטויים מיוחדים לדוגמא לפני אכילת המצה "סוף סוף הגענו לרגע המיוחד של אכילת מאכל האמונה, מאכל הרפואה מאכל שיש עליו כמה ברכות" או "בואו וננסה להרגיש את המרירות שהיתה לבני ישראל בעבודות ולעומת זו את הטוב שהקב"ה נתן לנו היום".
כיצד ניתן להשתמש בסיפורי יציאת מצרים ובמדרשי חז"ל כדי להקנות לילדים מסרים חינוכיים ורלוונטיים לחייהם היום?
"כאשר חז"ל אמרו בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים – נראה שהם ממש התכוונו לכך. יציאה מצרים מלווה אותנו בכל דור ודור כמו שאנו אומרים בהגדה שלא אחד בלבד עמד עלינו לכלותינו – והקב"ה מצילנו מידם. הקב"ה בחר בנו, לקח אותנו והמחיש לנו שגם כאשר נראה שהמצב גרוע ואנחנו במצב של צרה – הקב"ה שומר עלינו ומציל אותנו. השמירה הזו היא לא רק עלינו כעם אלא גם עבור על אחד ואחד ילד או נער מבוגר או חייל, כאשר נמצאים בצרה ומתפללים – הקב"ה עוזר לנו.
אם נסכם נוכל לומר שליל הסדר מהווה הזדמנות נפלאה להטמעת ערכים, חוויה, ואמונה בהקב"ה. כדי שזה יקרה צריכים להערך מראש ולייצר חוויה רגשית סביב הסדר".
תגיות: הרב שחר שאער, יוסי סולומון, מגזין פסחב"ד אינפו
כתבות נוספות שיעניינו אותך: