אבריימקה אייזנשטיין, חב"ד אינפו
אין מחנך חב"די שלא שמע על 'ועידת המחנכים' המתקיימת כמיטב המסורת בהשתתפות שלוחי הרבי בשדה חינוך, לצד גשמיות בהרחבה, במלון המפואר ניר עציון.
רגע לפני ה'ועידה' השנתית, הרב נפתלי הכהן רוט – מנהל הועידה, חושף בראיון סוחף למגזין שישי אינפו של מרכז החדשות החב"די – חב"ד אינפו כיצד הכל התחיל, המענה המיוחד מהרבי, וגם מה מיוחד השנה – בצל המלחמה.
צילום תמונות: דוב בער הכטמן (ארכיון).
הרב רוט, ספר לנו בבקשה מתי התחלתם לארגן את ועידת המחנכים ומה היה בפעם הראשונה?
הרעיון לקיים ועידה מיוחדת למחנכים נולד בהמשך לכינוס "הקהל" גדול של מורים ומחנכים שקיימנו בשנת תשמ"ח, בעקבות קריאתו ובקשתו של הרבי בהתוועדות י"ג תשרי באותה שנה לקיים כינוסי "הקהל" לאנשים נשים וטף עד לקטני קטנים.
בעצה אחת עם מנכ"ל צעירי אגודת חב"ד דאז הרב יוסף יצחק הכהן אהרונוב, הוחלט לארגן שני כינוסי "הקהל" גדולים ומפוארים, כינוס אחד לכל ילדי תשב"ר מכל החוגים בבנייני האומה על כל היכליו בירושלים והשני כינוס "הקהל" מיוחד למחנכים שלחנו הצעת תכנית מפורטת לרבי והמענה לא איחר לבוא "אזכיר על הציון להצלחה מופלגה וכו'".
מכאן ואילך הדברים ידועים כינוס הקהל של הילדים התקיים ברוב פאר בר"ח שבט וכינוס הקהל למחנכים נערך בחג הגאולה י"ב י"ג תמוז באולמי "מלכי ישראל" בירושלים.
זכינו ליחס חם ומעודד מהרבי על כל אחד מהכינוסים, כל פרסום עבר הגהה של הרבי ומהם כאלו שתוקנו ע"י הרבי, על כינוס הילדים הרבי הציע להוציא אלבום מיוחד ותגובת הרבי על האלבום היתה "ת"ח להפליא, אלבום זה מפאר את צעירי אגודת חב"ד", וכשדיווחנו על כינוס הקהל של המחנכים התקבלה תשובה מהירה בזה"ל: "נתקבל ות"ח וגרם נחת רוח רב ותהא פעולה נמשכת ובהוספה וכו' אזכיר עה"צ".
מלווים בברכתו הק' של הרבי לפעולה נמשכת, הרב אהרונוב דיווח לרבי על ההצעה לייסד את מרכז חינוכי חסידותי בתיאום עם צא"ח ועל ההחלטה לקיים מדי שנה וועידת מחנכים (כהמשך לכינוס הקהל למחנכים שלמעשה הייתה זו הוועידה הראשונה), וזכה לקבל ברכה מלווה בהוראות והדרכות להצלחת הפעילות.
בשנת תשמ"ט 'שנת הילד והילדה' השתתפתי בכינוס השלוחים, ואחת ההוראות שקבלתי אז מהרבי למצוא מישהו שירכז מהשיחות אודות חשיבות המחנכים ולהדפיסם, ואכן לקראת וועידת המחנכים השניה באותה שנה יצא לאור הספר "המחנך" שהוענק כתשורה למחנכים.
האם קיבלתם בכל פעם ברכה או מענה של הרבי לקיום הועידה?
ברכת הדרך הראשונה כאמור הייתה "אזכיר על הציון להצלחה מופלגה וכו'"
"בנועם ובעונג…על הבשורה טובה", כך פותח הרבי את מכתבו למקרא על תכנית הוועידות, ומברך "ויהי רצון כמה שנאמר אוהב כסף לא ישבע כסף, הנה יוסיפו בפעולות האמורות וילכו מחיל אל חיל…"
ומאז מדי שנה בשנה ביום פתיחת הוועידה זכינו לקבל (באמצעות המזכיר הריל"ג ע"ה) ברכה מפורטת לקראת הוועידה.
מה כל כך מיוחד בנושא החינוך שבו החלטתם להתמקד ולהשקיע?
"מה השאלה?!" עונה הרב רוט בתמיהה, "האם יש משהו יותר חשוב יותר מיוחד יותר יסודי מנושא החינוך, כל עתיד הילד תלוי בחינוכו! כל עתיד עם ישראל תלוי בחינוך: בלעדי התחייבותנו לחינוך, לא היינו מקבלים את התורה כמאמר רז"ל: "בנינו ערבים בעדנו".
וזלה"ק של הרבי אחד מני אלף על החשיבות העליונה של נושא החינוך (אגה"ק זך מנ"א תשי"ח): "ואשרי חלקם שהשגחה העליונה העמידתם על חלק היפה חינוך המקרב לב בנ"י לאבינו שבשמים אשר גודל השכר אין די באר נוסף על עיקר ותכלית השכר שכר מצוה מצוה ועוד זאת אשר הנ"ל הוא מהדברים עליהם נאמר שאדם אוכל פירותיהם בעוהיז והקרן קיימת לעוה"ב שהרי כולל בתוכו ת"ת וגמ"ח אשר ת"ת כנגד כולם וגמיח הגדולה גם מצדקה ה"ה עיקר עבודת ה' בעתים הללו בעקבות משיחא והיא הדרך לדבקה בה' באמת ולהפכא חשוכא לנהורא דילה וכסיום רבנו הזקן באגה"ק סוף סי' ט' יזכו לראות עין בעין בשוב ה' ציון כו".
"זכו המחנכים בחלק היפה שבברכת ויציב ונכון נמצא במקום הראשון "וטוב ויפה…", מסיים הרב רוט.
מה תוכל לחשוף לנו מהתוכנית השנה והאם יש תוכן מיוחד בצל המלחמה?
כל ועידה ואתגריה ובעת הזאת יושם דגש בחלק מהמושבים על חינוך בימי מלחמה והצורך בחיזוק החוסן האישי של התלמידים.
בין החידושים השנה בולטים שני מושבים מרכזיים העוסקים בסוגיית המשמעת ואומנות הסמכות בכיתה ובבית, מלווה בסרטון החדש והמיוחד מבית היוצר של מכון סגל ובסיפור אישי מסע מטלטל מאב ובנו למשפחת שאער.
כמיטב המסורת הועידה מתקיימת בבית מלון לצד תענוגות גשמיים, כיצד באמת משלבים בין השניים?
ידועים דבריו של הרבי שיהודי צריך לעשות כל שביכולתו שיהיה אצלו ענין של עשירות בפשטות, כשמדובר במחנכים הנושאים בעול כל השנה מוסרים נפשם לחינוך ילדי ישראל הדברים מקבלים משנה תוקף שהכל צריך להיות באופן של עשירות.
המנהלים, המורים והמחנכים עובדים קשה לאורך השנה, הוועידה מעניקה למחנכים את ההזדמנות להירגע לנוח וליהנות בצורה המכובדת, המפוארת והמשובחת ביותר.
זאת ועוד, כמובן גם שתנאי האירוח ברמה גבוהה משפיעים ותורמים לאווירה המשותפת ולמחנכים להצליח להפיק את מירב התועלת מימי ההשתלמות מההרצאות והרעיונות החדשים שעולים, והשימוש בהם מתוך חוויה וסיפוק.
האם נודעת לשינוי מיוחד אצל מחנך חב"די בזכות השתתפותו בועידה?
פסוק לי פסוקך של כל מחנך "הוועידה תרמה לי רבות ופתחה לי עולם חדש, עולם החינוך יותר מחדשי השתלמות בזכות התמריצים והטיפים שבין ההרצאות" אצטט לפניך דברים מפי אחד המנהלים המובילים הרב ברק כוכבי מנהל ת"ת חבד לוד.
וכך כתב לי הרב כוכבי:
"ברצוני לשתף אתכם באפיזודה לה הייתי עד במהלך ועידת המחנכים ה-20: הזמנתי לוועידה אברך יקר שמתחיל השנה ללמד כמחנך בת"ת, על-מנת שיחוש במעט את האווירה המיוחדת של הוועידה.
בסיום הוועידה ניגש אליי האברך בהתרגשות רבה ואמר לי: "תודה לך שזימנת אותי לוועידה הנפלאה הזו. הכלים החינוכיים שרכשתי, דרכי ההוראה שלמדתי, אחוות המחנכים שחשתי וגאוות היחידה להיות חלק מצבא המלך, גורמים לי לתחושה נפלאה של התרוממות-רוח ותנופה בעשייה החינוכית".
הרהרתי בדברי האברך ואמרתי לעצמי ולו, שלדעתי ועידת המחנכים היא "הסדן של המחנך החסידי". תודה לכם על ועידה נפלאה זו!
מה החידוש של הוועידה השנה?
ועידת המחנכים מזה שלושים ושש שנים תורמת ומעניקה למחנכים במישור הרוחני החינוכי הדידקטי הערכי והחסידי.
זה זמן רב שמורגש הצורך בעזרה וסיוע במישור הגשמי למחנכים שמוסרים את נפשם כפשוטו כדי להעמיד תלמידים ולחנך דורות של חסידים.
השנה נשיק בועידת המחנכים את "קרן המחנכים" קרן שתעמוד לצידם של המחנכים, ותסייע להם במגוון תחומים במענקים לפני חגים, במענקים לשמחות, ועוד.
יצוין שלאורך השנים פעלנו לסייע למחנכים לקראת החגים בסיוע כמה קרנות, אולם עכשיו הגיע הזמן שלמורים תהיה קרן עצמאית שבאמצעותה אפשר יהיה להרחיב את הסיוע ולתת מענה לכמה שיותר מורים מחנכים ומנהלים.
לסיום, מה תרצה למסור למחנכים ולגולשים הקוראים את הדברים?
פעמים אין ספור, כשהיו עוברים אצל הרבי בחלוקת דולרים, אם היה מספר מישהו על מפעליו והצלחותיו בתחום זה או אחר, ובייחוד בעניינים שהם חפצי שמים, הרבי מזכיר ומבהיר שעשיר השמח בחלקו צריך להיות רק בענייני העולם הזה, אך ברוחניות צריך להיות בבחינת "יש לו מנה רוצה מאתיים", וכשיש לו מאתיים איננו רוצה רק מנה נוסף, כי אם דווקא ארבע מאות-כפליים ממה שבידו.
וכשהרבי היה מבקש ממאן דהוא שיפעל בעניין מסוים והלה היה עונה כי הוא עושה ככל האפשר היה עונה הרבי ואומר שהאפשר הוא הגבול, אך יהודים שייכים אל למעלה מן הגבול יש לעשות יותר מן האפשר.
סוד הצלחתם של משתתפי הוועידה שעשייתם ומסירותם כלשון הרבי, למעלה מן הגבול ומשמשים דוגמא חיה. כל הצלחה בעבודתם גוררת עמה הצלחה נוספת בחינת "יש לו מנה רוצה מאתיים".
ברכתי לכם: חזקו ואמצו, עלו והצליחו, ותזכו לחגוג הצלחות בשליחות החינוכית.