-
הרב דב ביגון הקים וייסד את 'מכון מאיר' לפני 40 שנה ומאז זכה לקצור פירות רבים • בשיחה בלעדית לרגל כינוס השלוחים העולמי הוא משבח את מפעל השליחות של הרבי, מסביר את הזיקה של מפעל חייו לחב"ד וחושף לראשונה את הקשר החב"די שלו בתחילת דרכו לחיק היהדות • מיוחד
chabadinfo editor|כ״ב במרחשוון ה׳תשע״זישראל לפידות
הרב דוב ביגון נולד בשנת ה'ת"ש בעיר חולון. בצעירותו אורח חייו היה חילוני ואף נעשה פעיל בתנועת 'השומר הצעיר'. "שורשיה של אמי זיכרונה לברכה, היא מבית חסידי, סבי היה הרב דב בער סופר ע"ה, ששימש כסופר סת"ם והיה חברותא של הרבי מאוסטרובצא. ואבא שלי הגיע מבית של מתנגדים…" הוא מסב את תשומת ליבנו במהלך הראיון.
הוא היה מראשוני הקיבוצניקים ששבו לדרך היהדות. כך בגיל 23 החליט להעמיק את ידיעותיו בתורה וביהדות. בהשפעת הרב אהרן קלר, רבה של נהריה, החל ללמוד בישיבת כפר חסידים ומאוחר יותר בישיבת מרכז הרב בירושלים, שם למד למעלה מעשר שנים אצל הרב צבי יהודה קוק – והפך לתלמידו המובהק וממנו קיבל סמיכה לרבנות.
לאחר מלחמת יום הכיפורים, החליט להקים את "מכון מאיר" על שם הלוחם בצנחנים מאיר ליפשיץ הי"ד, אותו הכיר כתלמיד חכם, שנפל בקרב על תעלת סואץ חודשים ספורים קודם לכן.
במהלך התקרבותכם האישית ליהדות, זכיתם גם להציץ בחב"ד?
כן,. זכיתי שמי שקירב אותי בתחילת הדרך ליהדות היה יהודי חב"דניק, קראו לו הרב משה סגל, שהיה מראשוני המתיישבים בכפר חב"ד, ולאחר מלחמת ששת הימים היה היהודי המתיישב הראשון בעיר העתיקה בירושלים.
הרב סגל היה אדם אמיץ מאוד. הוא פשוט לא ידע פחד. היתה לו השקפת עולם חזקה מאוד וזה הותיר בי רושם עז: היה מניח תפילין בכותל, היה תוקע בשופר בזמן הבריטים… ואני זכיתי להתקרב דרכו.
דרכנו נפגשו בהיותי מדריך בחברה להגנת הטבע, והוא כיהן כמזכיר הישוב כפר חב"ד. יום אחד הדרכתי קבוצה של מזכירי ישובים, והוא היה בתוכם, אך בלט בצורה יוצאת דופן בשל הזקן הלבן הגדול שהעטיר את פניו, והוא הבחין שאני מתעניין קצת ביהדות, אז הוא הזמין אותי להתארח אצלו בבית בשבת.
מה אתם זוכרים מכפר חב"ד של אותם הימים?
(…) אני זוכר את הביקור במעומעם. זה לפני הרבה שנים. הייתי קיבוצניק ולא הייתה לי שום היכרות קודמת עם חב"ד.
במהלך הביקור ניסו להשלים לי את הפערים… הראו לי את התמונות של אדמו"רי חב"ד תוך מתן הסבר מי היה כל אחד מהם. 'זה הרבי הראשון', 'זה השני'…
אך מה שזכור לי, זה שראיתי אצלו כל מיני סמלים של מחתרות יהודיות בהם היה חבר, והתפלאתי מה זה עושה אצל חסיד מבוגר שכזה, אז הצגתי בפניו את תמיהתי, והוא סיפר לי את ההיסטוריה שלו, על כך שהיה ממקימי "ברית החשמונאים", וחבר פעיל בתנועות האצ"ל והלח"י. זו הייתה חוויה לפגוש בתוך כפר חב"ד יהודי כזה, חסיד.
מה דחף את כבוד הרב לפתוח ארגון להפצת יהדות לציבור הרחב?
הייתי מיוצאי הקיבוצים, למדתי בישיבה כמה שנים, ובאורח טבעי הגיעו אליי חברה שבאו מרחוק וביקשו ללמוד תורה ויהדות, בפרט אחרי מלחמת יום כיפור, אז הקמנו את 'מכון מאיר בכדי לסייע לחברה שמחפשים את עצמם ואת יהדותם.
ועד היום רואים שיש צימאון גדול, מגיעים אלינו לישיבה מאות רבות של אנשים שמעוניינים להפגש ולדבר, להתחזק בלימוד התורה ובחיים על-פי ההלכה ואנשים נדבקים ב"ה. וזאת בנוסף לאתר האינטרנט שהפך לכתובת לרבבות אנשים הלומדים שם מגוון של שיעורי תורה.
לרב היכרות עם השלוחים של הרבי?
אני לא יודע מה הפירוש 'השלוחים של הרבי', בעיניי, כל חב"דניק הוא שליח של הרבי. והספקתי להכיר חסידי חב"ד רבים במשך השנים.
למען האמת, כל יהודי הוא שליח של הקב"ה. מהי שליחות? דוגמא אישית! שמביאה לקידוש שמים. כמו שהגמרא במסכת יומא אומרת על מי שזוכה ושם שמים מתאהב על ידו לעומת מי שמחלל… ופירוש רש"י על המקום מסביר שלקדש שם שמים זה על-ידי דוגמה אישית.
לכן כל יהודי צריך לשמש דוגמה אישית ולהאהיב את שם שמים על הבריות. זה נקרא שליחות, שליחות של הריבונו של עולם.
אני אומר זאת לעצמי, כבר המון שנים, אותי לימדו תורה לא בשביל עצמי, אלא על מנת להעביר את זה הלאה.
ובדרך זו שהרבי חינך את חסידי חב"ד שכל אחד הוא שליח, כך אני מחנך את תלמידיי, לחיות בשליחות ולהיות דוגמה אישית, לקדש שם שמים ולקרב את ליבם של ישראל לקב"ה.
ואם לא עכשיו אימתי?
רבים וטובים רואים במפעלכם החשוב זיקה למפעל השליחות של הרבי. היכן כבוד הרב רואה את המשותף?
השלוחים של הרבי עושים עבודת קודש.
אני תלמיד 'מרכז הרב' ומשם לקחתי את הכוח והכיוון לעשייה, ברוח האימרה "הוי מתלמידיו של אהרן אוהב שלום אוהב את הבריות ומקרבן לתורה". וזו הדרך שאני משתדל ללכת בה: אהבת הבריות.
הגישה בה אנו נוקטים זה לא לאהוב את הבריות על מנת לקרבן לתורה, אלא פשוט "לאהוב את הבריות". "ומקרבן לתורה" זה ענין בפני עצמו, ואין זה תלוי בזה.
אם אתה עושה הכל לשם שמים, לקרב את בני ישראל לאבינו שבשמים, זה עומד בראש כל דבר אז יש את הסייעתא דשמיא להצליח בקירוב הלבבות.
בישיבה אצלכם לומדים חסידות?
בישיבתנו יש ארון ספרים גדוש עם ספרי חסידות רבים. תורת החסידות זה דבר מתוק, באמת מתוק! ולחסידות יש עץ גדול עם הרבה ענפים.
הגישה שלנו, שאנחנו נותנים לכל תלמיד ללמוד לפי שורש נשמתו. יש אדם ששורש נשמתו נוטה לחסידות והשני נוטה להלכה, אחד לקבלה וכן הלאה כל אחד לענין אחר, כשם שדעותיהם שונות כך פרצופיהם שונים.
ומה באשר לרב?
אני גם קורא ולומד מספרי חסידות. אמנם לא הרבה כפי שהייתי רוצה, אך יצא לי מעט ללמוד את ספר התניא העוסק ביסודות האמונה היהודית. בדומה לקבלה אם אפשר לומר.
מה הרב מאחל לשלוחי הרבי שמתכנסים השבוע במרכז חב"ד העולמי 770?
אני מאחל לכם חזקו ואמצו, תקדשו שם שמים בכל מקום שאתם נמצאים, ותדעו שאתם עוסקים בהצלת נפשות ממש. כמו שהרבי אומר ממש. זו מצוה גדולה, אין לך מצוה גדולה יותר מקירוב רחוקים לאבינו שבשמים – כדברי בעל ה'חובת לבבות', כל המצוות לא משתוות למצוה הזו.
עוד בפרוייקט המיוחד:
השגרירה באתיופיה: "לא התאפקתי ושאלתי: מה אתה עושה פה?"
הרב זמיר כהן: "חלילה להדחיק את נושא הגאולה" • מיוחד
השגריר בסין: מה ריגש אותי ביום כיפור בבית חב"ד?