המבנה ההיסטורי של בית הכנסת בעיר בחמוט שבדונבאס, שהפכה בחודשיים האחרונים לחזית העיקרית במלחמה הרוסית באוקראינה, ניזוק בהפצצה רוסית.
מדובר במבנה בן כ-150 שנה ששימש את הקהילה היהודית עד שנת תרפ"ג (1923 למניינם), אז הולאם בידי השלטון הקומוניסטי כחלק ממאבקו בדת.
המבנה עבר מאז ידיים ונעשה בו שימוש מסחרי, אבל הקהילה היהודית המקומית הקטנה הרבתה לבקר בו והוא מוכר כמבנה יהודי היסטורי גם בקרב תושביה הלא יהודיים של בחמוט.
בחמוט, שכאמור נמצאת בחודשיים האחרונים במוקד הקרבות בין האוקראינים לרוסים, ממוקמת במחוז דונייצק שבירתו הנושאת את שמו נמצאת בידיים בדלניות כבר מאז תשע"ד.
עד לפני מלחמת העולם השנייה, כל תושב רביעי בעיר היה יהודי ובעיר פעלו שני בתי כנסת שהגדול שבהם הוא זה שניזוק בהפצצות. מלחמת העולם הכחידה את הקהילה בעיר ובשנים האחרונות, עד לפרוץ המלחמה באוקראינה מנו יהודי בחמוט רק כ-50 נפש, מתוך פחות מ-80 אלף תושבים.
ב"פדרציית הקהילות היהודיות באוקראינה" אומרים כי רוב היהודים הצליחו לצאת את העיר לפני תחילת הקרבות ועם הנותרים אבד הקשר ומצבם לא ברור. כ-60 אחוז מהתשתיות בעיר נהרסו וכן מספר רב של מבנים.
"הייתה לנו קהילה קטנטנה, אבל חזקה ומאוחדת", אמר ויטלי דוברוב, נשיא הקהילה היהודית בבחמוט, ששמרה על גחלת החיים היהודיים בסיוע שהיא קיבלה מ"הפדרציה". לדברי דוברוב, "זה כל כך כואב לראות העיר שלנו הופכת להריסות. בעוד שכמעט כל חברי הקהילה פונו מוקדם יותר, כמה משפחות החליטו להישאר, למרבה הצער, לא הצלחנו ליצור איתם קשר לאחרונה, אנו מתפללים לשלומם כל יום".
השליח הרב מאיר סטמבלר, יו"ר הפדרציה אומר כי כמה בתי כנסת ניזוקו במזרח המדינה מההפצצות הרוסיות. "קהילות באזור דונבאס ניזוקו באופן קשה מאוד מהמלחמה, עד שספק אם יהיה אפשר לשקם אותן אבל אנחנו עושים ככל יכולתנו לעזור לאחינו גם באזורי הקרבות".
לאחר ההפגזה
מראה מבנה בית הכנסת לפני ההפגזה
מראה מבנה בית הכנסת מן הצד לפני ההפגזה