יום שישי הגיע ופרש כנפיו על העיר מרקש. היום ערכנו סיור מרתק בעיר מרקש, הסמוכה אל ה'חאן' בו אנו לנים.
מיד בירידה מהמיניבוסים, אנו פוגשים את רבי מכלוף אוחיון – מדריך הטיולים המסור. יהודי שחי וגדל במרוקו, ידיד אמת של קהילת חב"ד בקזבלנקה, בילדותו – הוא סיפר – למד והתחנך במוסדות חב"ד, תקופה שהותירה עליו חותם. כיום הוא מוביל קבוצות מטיילים שבאים לבקר במרוקו.
הסיור נפתח בבית הכנסת העתיק בן 500 שנה הנמצא בעיר, בו ניתן לחוש את התפילות עתיקות היומין שנאמרו בין כתליו. כמה מרגש היה לחשוב שבמקום זה שאנו עומדים עליו כעת, עמדו מאות יהודים במשך עשרות בשנים ושפכו את ליבם לאביהם שבשמים, מתוך אמונה יהודית טהורה ומתוך תקווה לגאולה שלימה.
בין הדמויות המוכרות שהתפללו בבית כנסת ניתן למצוא את רבי יוסף קארו מחבר 'השולחן ערוך', בבית כנסת ראינו את ספרי התורה העתיקים בני 350 שנה בערך.
בחדרים הסמוכים היה 'כולל אברכים' חב"ד ע"י מוסדות 'אהל יוסף יצחק' בהם היו יושבים אברכים ושוקדים על התורה.
מבית הכנסת העתיק, המשיך הסיור אל בית העלמין אשר נמצא בקצה ב׳מלאח׳, בית העלמין מהגדולים שבמרוקו. בין הקברים העתיקים, ניתן לראות את קברי הצדיקים והחכמים שהיו במשך הדורות במרקש, והטביעו את חותמם על יהודי המקום.
גם בית הכנסת וגם בית העלמין נמצאים בתוך המלאח – הגטו היהודי במרקש. היום גרים במרקש כולה רק 100 יהודים ביחס 36,000 שגרו בעבר ב'מלאח' – הגטו היהודי!! הסיור בגטו ובסביבתו הביא אותנו גם למפגש מיוחד עם ההסיטוריה המיוחדת של המקום, מסירות נפש מתוך אמונה פשוטה בברית גואל צדק.
כיכר ג'מע אל פנא מקדמת את פנינו, כאשר בסמוך לה דוכנים רבים וצבעוניים, של השוק המרכזי והגדול במרקש. סיור קצר בין דוכני השוק הרבים, וחוזרים אל ה'חאן' להתארגנות לשבת.
אבל לא לפני שיוצאים לטיול טרקטרונים מיוחד בלב המדבר השומם.
שבת ב'חאן' במרוקו.
חוויה שתיצרב לעוד שנים ארוכות, בקרב כל מי שנכחה בה. אין די מילים לתאר את האווירה המרוממת והמיוחדת ששררה בקרב התמימים בשבת זו. אוירת השבת דמתה יותר לשמחת תורה, התפילות המרוממות, הניגונים, ההתוועדויות עם המשפיעים הרבנים לייזר אשכנזי, שמואל אוחנונה, אלעד מעברי שארכו למעלה מ 8 שעות, וההחלטות הטובות שבעקבותיהן, הותירו חותם בל ימחה בלב התמימים.
לקראת סיום השבת התיישבו התמימים ל'סדר ניגונים' ואמירת דא"ח עם התלמידים השלוחים המסורים.
לחיים חסידים, אשרינו מה טוב חלקנו.
צילום: מענדי טולדנו.
כתיבה: הרב מאיר דוד.