-
על סיכויי המו"מ בין רוסיה לאוקראינה, על המניעים שמעל ומתחת לשולחן בשיחות בבלארוס, בערוץ 7 שוחחו עם ד"ר אבינעם עידן מומחה לרוסיה ומדינות בריה"מ לשעבר, חוקר במכון חייקין לגאואסטרטגיה ואסטרטגיה ימית באוניברסיטת חיפה • פרשנות
אילוסטרציה, לוחמים חב"דייםיודי|כ״ח באדר א׳ ה׳תשפ״בערוץ 7
על סיכויי המו"מ בין רוסיה לאוקראינה, על המניעים שמעל ומתחת לשולחן בשיחות בבלארוס שוחחנו עם ד"ר אבינעם עידן מומחה לרוסיה ומדינות בריה"מ לשעבר, חוקר במכון חייקין לגאואסטרטגיה ואסטרטגיה ימית באוניברסיטת חיפה. בעברו שרת ד"ר עידן כציר בנציגות ישראל במהלך התפרקות בריה"מ וחידוש היחסים בין ישראל ורוסיה.
"אני לא חושב שאפשר לתלות תקוות גדולות במו"מ הזה, בעיקר כשבוחנים את שורש הסיבה ללחימה הרוסית", אומר ד"ר עידן ומציין את עיקרי היעדים שהציב פוטין לעצמו כשהוציא את חייליו למערכה: "פוטין יזם את המשבר הזה ואת העימות כדי להשיג כמה יעדים. אחד היעדים שניתן להגדיר אותו הוא ההתמודדות שלו מול נאט"ו. מטרת המשבר הזה היא למנוע מאוקראינה להצטרף לנאט"ו ולאיחוד האירופי. פוטין מייחס לאוקראינה חשיבות גדולה מאוד, ולכן הוא עמד על כך שלא יצטרפו לאיחוד האירופי. כעת קשה להאמין שפוטין ייסוג מבלי לקבל את הדרישה הזו".
מנגד, כפי שנראה, הנשיא האוקראיני, זלנסקי, מתקדם בדיוק בכיוון ההפוך ומבקש מהאיחוד האירופי להצטרף אליו, מהלך שיוצר התנגדות שלא צפויה להגיע לפשרה. ד"ר עידן: "אחד העקרונות של הנשיא האוקראיני הוא להצטרף למעגל האירופאי, ולכן בשלב הראשוני הזה של המו"מ נראה שכל אחד עומד על שלו, וזה לא נותן תקווה גדולה למו"מ".
האם יתכן ותימצא בכל זאת נוסחת פשרה? עידן סבור שגם אם הדיפלומטים יעשו את מה שהוא מומחיותם, כלומר יצליחו לנסח הסכם פשרה כלשהו הרי שהוא לא יעסוק במהות ולכן לא יהיה בכך כדי להביא לתוצאה של ממש. משום כך הוא סבור כי "נראה שאנחנו צועדים לעימות צבאי עם מחיר לא פשוט בדם". להערכתו ללא מחיר גבוה שכזה שני הצדדים לא ימצאו את הדרך לפשרה.
באשר לבלארוס שאינה רק מקום ההתכנסות למו"מ, אלא גם מי ששיגרה איומים כלפי אוקראינה, מדגיש ד"ר עידן את השפעת מעורבותה במערכה. "אנחנו תחת ענני העשן של העימות בין רוסיה לאוקראינה ולא שמים לב לדבר אחד בהקשר הבלארוסי. בלארוס הופכת לחלק בפועל מרוסיה. היא מסייעת אופרטיבית לפעילות צבאית-רוסית. צריך לזכור שרוסיה של פוטין היא שהצליחה לדכא לבקשתו של הנשיא הבלארוסי תנועה עממית שדרשה דמוקרטיה בהשראת המערב וארה"ב. מבחינת פוטין זה הישג שבלארוס היא חלק מהמערכת הרוסית ואולי נראה אותה מסתפחת לרוסיה".
לנוכח ריבוי המשתתפים והאינטרסים במערכה נזהר ד"ר עידן מלנבא כיצד יוכל להיראות ההסכם שאחרי אותה מערכה עקובה מדם. "צריך לזכור שיש יותר משחקן אחד. רוסיה, אוקראינה, מעורבות בלארוסית וגם האופן שבו יפעלו הנשיא ביידן ונאט"ו. יש יותר מדי גורמים שקשה לצפות את הצעדים שלהם. לביידן יש גם שיקולי בחירות שמכתיבים את הצעדים האמריקאיים". עם זאת, מדגיש עידן כי "אנחנו יכולים לומר בוודאות שהמשבר יתגבש לפשרה או הסכמות בתמיכת השחקנים הדומיננטיים רוסיה וארה"ב, אבל זה יהיה במחיר שפיכות דמים".
על עמידת הרחוב האוקראיני מאחורי הנשיא זלנסקי אומר ד"ר עידן: "לנשיא זלינסקי יש את החזון שלו ואת הגאווה הלאומית שלו. נראה שיש שאיפה למדינה הזו להצטרף לאיחוד האירופי. אלו דברים שבאו ליד ביטוי גם בהנהגה הקודמת במהפכה הצבעונית של תחילת שנות האלפיים כשניסו להצטרף לאיחוד האירופי ולנאט"ו. זה גרר אז התקוממות ולא מעט אלימות. הנשיא האוקראיני מביא את הרצון הזה לידי ביטוי גם כעת. השאלה היא עד כמה יש לו יכולת לקדם את החזון הזה ועד כמה יוכל להתמודד עם מה שמתפתח, כלומר כניסת צבא רוסי בהיקפים גדולים יותר וניסיון רוסי להשתלט על ערים גדולות יותר כדי לאכוף את הרצון הרוסי על אוקראינה".
ד"ר עידן מעיר כי יהיה יומרני להעריך את פרק הזמן שמערכה מסוג כזה תגיע לכדי הבנת הצדדים שאין מנוס מהגעה לפשרה. "בשלב הזה נראה שהדברים עדיין לא הבשילו לפשרה מיידית. בשלב הזה רוסיה דבקה ביעדים שהיו לה ביציאה למלחמה הזו, ארה"ב ונאט"ו פעילות ותומכות באוקראינים באופן שלא היה בעימות קודם ב-2014. אז, כאשר רוסיה השתלטה על כרים הבית הלבן נמנע מלספק נשק התקפי לאוקראינים, והפעם יש מעורבות פעילה של ארה"ב ומדינות נאט"ו שמספקות לאוקראינים נשק התקפי".
על הלכי הרוח ברחוב הרוסי אומר ד"ר עידן כי יש לבחון את תגובתו למהלכי הנשיא פוטין במושגים שונים מאלה של החברה המערבית. "שם לא רואים הרבה ביטויים של דעת קהל כמו שקורה במערב. ניתן להניח שיש תגובות ויש לא מעטים שלא מאושרים מהמהלכים הללו של רוסיה, ויש כמה ביטויים לכך שמעגל התומכים של פוטין, האוליגרכים, מביעים אי שביעות רצון. השאלה החשובה היא לא רק עד כמה יש אי שביעות רצון, אלא מה ההשפעה של מי שלא מרוצים ממהלכי פוטין ובאיזה שלב הם ישמיעו קול ברור יותר".
תגיות: מלחמת רוסיה - אוקראינה, ראשי