שלמה צזנה ואלי לאון, ישראל היום
אם דבר לא ישתבש ברגע האחרון, היום, אחרי דחיות חוזרות ונשנות, צפויות המעצמות ואיראן לחתום על הסכם גרעין – או לכל הפחות להכריז על הסכמות שהושגו בין הצדדים. על פי הדלפות איראניות, בין השאר סוכם כי הסנקציות יוסרו באופן מיידי וכי יבוטל האמברגו על מכירת הנשק לאיראן.
שעות אחדות לפני שפורסמו פרטי ההסכם בסוכנות הידיעות פארס בטהרן, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי מדובר בעיסקה רעה עוד יותר מעיסקת לוזאן, שהיתה לדבריו גרועה בעצמה.
"שליטה של איראן, חמינאי, מצוטט אומר שצריך להתכונן להילחם בארה"ב, בלי קשר לשאלה אם יהיה הסכם", הצהיר נתניהו בפתח ישיבת הממשלה, "נשיאה של איראן, רוחאני, עומד בראש מצעד שנאה ברחובות טהרן, מצעד שבו שורפים דגלים של ארה"ב וישראל ורבבות קוראים 'מוות לאמריקה', 'מוות לישראל'. כל זה מתרחש כשבווינה נמשך מצעד הוויתורים לאיראן, ויתורים אפילו בנושאים שסומנו כקווים אדומים בעיסקת לוזאן, שהיא עיסקה רעה בפני עצמה. היא סוללת את דרכה של איראן להרבה פצצות גרעין והיא נותנת לה מאות מיליארדי דולרים למכונת הטרור והכיבוש שלה, ובכך העיסקה הזאת מסכנת את שלום העולם כולו. איראן אינה מסתירה את כוונתה להמשיך בתוקפנותה הרצחנית, גם נגד מי שנושא ונותן איתה. אולי יש מישהו במעצמות שמוכן להיכנע למציאות הזאת שאיראן מכתיבה, שכוללת את קריאותיה הבלתי פוסקות להשמדתה של ישראל. אנחנו לא נשלים עם זה".
יעלון: טעות היסטורית
נתניהו הציג לשרים קטע ארכיון, שבו הכריז הנשיא לשעבר קלינטון על על הסכם הסכם המסגרת לתוכנית הגרעין של צפון קוריאה, שלימים קרס בגלל ההפרות של פיונגיאנג. הרמז היה ברור: כמו קלינטון ב-1994 כך אובאמה ב-2015 מוביל להסכם רע, אך מציג אותו כהבטחה.
שר הביטחון משה יעלון אמר אתמול: "המערב עלול לחתום על הסכם רע ורצוף ויתורים חסרי תקדים, מול משטר דמים נטול מעצורים המפיץ טרור ברחבי תבל וחותר תחת יסודות קיומו ש ל העולם החופשי. זו תהיה טעות היסטורית."
למרות האזהרות מישראל, בווינה גלגלי המו"מ עשו עוד ועוד סיבובים לקראת החתימה. על פי דיווח בסוכנות הידיעות אי.פי, שהתבסס על שני דיפל מטים, צוותי המו"מ אמורים להכריז היום כי הצליחו "להגיע להסכם היסטורי". הדיפלומטים הזכירו שעם הצגת ההסכם החתום הוא יעבור לדיון בפרלמנט האיראני, בקונגרס האמריקני ובחמש המעצמות האחרות שהשתתפו בדיונים. המחוקקים בטהרן ובוושינגטון צפויים גם להצביע אם לאשר את ההסכם.
100 עמודי הסכם
גורם איראני אמר אתמול כי להציג את ההסכם כבר אתמול היה בלתי אפשרי מבחינה לוגיסטית. לדבריו, ההסכם מונה כ-100 עמודים. גורם אמריקני, לעומת זאת, ניסה לצנן במעט את האווירה כאשר ציין שאינו רוצה לנסות לנחש מתי ייחתם ההסכם כי "נושאים מרכזיים עדיין לא נפתרו".
מזכיר המדינה ג'ון קרי, אמר כי הוא "מלא תקווה" לאחר "שיחה טובה מאוד" עם עמיתו האיראני מוחמד ג'וואד זריף. לפני כן סיפר כי נותרו עוד כמה נושאים פתוחים, אך הוסיף: "אנו מקבלים החלטות אמיתיות".
גם שר החוץ של צרפת לורן פביוס הביע אתמול אופטימיות זהירה ואמר לעיתונאים: "אני מקווה שאנו נכנסים סוף סוף לשלב האחרון של מו"מ זה". עדות נוספת להתקרבות ההסכם היתה גם בכך ששרי החוץ של רוסיה ושל סין עשו את דרכם לבירת אוסטריה.
גורמים המעורים במו"מ ציינו כי רוב הסוגיות כבר סוכמו, אך בשבוע האחרון צצו ועלו נושאים שלא עמדו במרכז הדיונים והובילו לחילוקי דעות חדשים. בנושאים: הדרישה האיראנית להסיר את אמברגו הנשק של האו"ם, וכן התעקשותם כי כל החלטה של מועצת הביטחון שתאשר את ההסכם הגרעיני לא תגדיר את תוכנית הגרעין האיראנית בלתי חוקית, ובה בעת תבטל את ההחלטה המאפשרת לאו"ם להפעיל כוח צבאי נגד איראן באמצעות פרק 7 של אמנת האו"ם. האיראנים דורשים גם הסרה מיידית של סנקציות על תוכנית הטילים שלהם. כמו כן, הצדדים התווכחו על משך זמן המגבלות שיוטלו על ייבוא טכנולוגיות גרעיניות. גורם דיפלומטי אחד התעקש כי חלק מהמגבלות שיוטלו יימשכו שנים, ולא חודשים.
בזמן שבמערב ניסו לנחש את מרכיבי ההסכם, סוכנות הידיעות "פארס" דיווחה כי הסנקציות יוסרו, אך יישארו מגבלות "זמניות בלבד", שגם הן יבוטלו לאחר פרק זמן "מוגבל והגיוני". הגורם האיראני שצוטט בדיווח הדגיש כי ההסכם תואם את הקווים האדומים שנקבעו על ידי המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי. הגורם גם טען כי ביטול סעיף 7 באמנת האו"ם נגד איראן "הוא הפעם הראשונה שבה סעיף זה מוסר בדרכים דיפלומטיות".