ישראל היום
ההודעות שקיבלו 12 מתוך 5,500 רופאי המשפחה הפועלים בישראל, על זכייתם בפרס דניאלי לרפואה עם לב, קיבלו השנה משמעות מיוחדת. בסמוך ליום הרופא הבינלאומי, שצוין השנה בצל מגפה קשה הפוקדת את האנושות אחת למאה שנים, אי אפשר היה לחוש סגירת מעגל עם מחוות מחיאות הכפיים של הציבור לצוותי הרפואה עם פרוץ הקורונה לחיינו.
חמש שנים חלפו מאז החלה חלוקת הפרס השנתי, והשנה נשבר שיא נוסף במספר מבוטחי קופות החולים שהצביעו עבור רופאי המשפחה שלהם. אם בשנה שעברה הצביעו 250 אלף מבוטחים, אז השנה השתתפו בהצבעה לא פחות מ־317 אלף מבוטחי קופות החולים כללית, מכבי, מאוחדת ולאומית. אלו ציינו לשבח את רופאיהם שלצד עבודתם המקצועית, העניקו יחס אנושי ואמפטי יוצא דופן שנתנו מזור לנפשם.
"בשל הקורונה, השנה ארגון ההצבעה היה מאוד מאתגר", סיפר מוטי זוננפלד, מייסד קרן דניאלי על שמה של בתו דניאלי זוננפלד שנהרגה בתאונת דרכים ימים לפני שקיבלה את הודעה כי התקבלה ללימודי רפואה. הוא הוסיף כי "בשנים קודמות הצבנו קלפיות במרפאות, אבל בגלל ההגבלות והסגרים 99% מההצבעות היו דיגיטליות, מתוכם 2% בטלמסר לטובת הציבור החרדי ואחוז אחד בלבד דרך קלפיות כשלעיתים שליח נסע מרחקים עצומים בשביל לאסוף מהקלפיות קולות בודדים".
לדבריו, "הרגשנו שהעם משתוקק להודות לרופאי המשפחה שלהם שהם הראשונים שמקבלים אותם לפני הרופאים המומחים ומלווים אותם לכל אורך הדרך".
וכך, בתחילת דצמבר התכנסה ועדת הפרס בראשותו של חתן פרס ישראל ויו"ר עזרה למרפא הרב אליעזר פירר והתפעמה מהייצוג של קשת החברה הישראלית כולה שגילמו הרופאים שנבחרו: אשכנזים ומזרחים, יהודים וערבים, חילוניים וחרדים, עולים חדשים, אנשי ההתיישבות העובדת, עיירות הפיתוח וערים חזקות במרכז הארץ.
כזה הוא, למשל, סיפורו של ד"ר טל ניר (65). חרדי המשמש כרופא משפחה כפרי בקיבוץ חצור, מושב שתולים ובמרפאת המושבים אמונים של קופ"ח כללית המשותפת גם את המושבים עזר ובית עזרא. בין העדויות של המטופלים שלו שסיפרו כי הוא מעניק יחס אישי ושמח לעזור גם בשעות לא שגרתיות התבלטה עדותה של מושבניקית מהדרום שסיפרה: "הוא מביא לנו מצות בפסח, והוא בא בראש השנה כדי לתת ברכה והוא דואג לברך אותי ואת אחותי בכל מקום שהוא נמצא. הוא הפך להיות סוג של מטפל אישי שלי".
ד"ר ניר מספר שהוא נולד בקיבוץ גבים שבעוטף עזה וחזר בתשובה במהלך לימודי הרפואה שלו באוניברסיטת בן גוריון שבנגב. על דילמת השילוב בין הדת אליה התמסר לבין לימודי הרפואה ביקש עצת רב. "הוא אמר לי 'תהיה כמו הרמב"ם – גם תלמד תורה וגם תהיה רופא'. איך שהוא אמר לי את זה ירדה לי אבן מהלב והרגשתי שזה מה שאני צריך לעשות", אמר ד"ר ניר. "הפרס מגיע למטופלים שלי, לא לי כי זאת הבחירה שלהם. הקב"ה הוא המרפא ואני רק השליח, הצינור להעביר את הרפואה לחולים. נקווה שהצינור ימשיך להיות חלול ולא מלא בגאווה. צריך הרבה צניעות ברפואה".