הרב ישראל יצחק זלמנוב, ר"מ בישיבת תות"ל בית שמש
י"ט כסלו הוא חג של התוועדויות וקבלת החלטות טובות בענייני תורה ומצוות כפי שהם חדורים בתורת החסידות. מנהג מרכזי וחשוב בי"ט כסלו הוא חלוקת הש"ס – כל אחד לוקח על עצמו מסכת לסיים עד י"ט כסלו הבא, באופן שמסיימים יחד את כל הש"ס כולו.
על מנת לקיים כראוי את ההוראה החשובה הזו, שומה עלינו להקדים הכנה קודם לבחירת המסכת והתחלת הלימוד בפועל.
ראשית – יש להחליט כמה זמן מקדישים במשך השבוע ללימוד הגמרא במסגרת 'חלוקת הש"ס'.
לאחר מכן יש להכין טבלה על פי הקביעות של שנה זו ולסכם: כמה שעות במשך השנה אני הולך להקדיש ללימוד המסכת? או אז, ניתן לדעת כמה ארוכה יכולה להיות המסכת אותה ניגשים ללמוד (כמה דפים).
יש כאלו שיעדיפו קביעות יומית בלימוד המסכת – להקדיש רבע שעה או עשרים דקות ללימוד 10 או 15 שורות בגמרא. ויש שיעדיפו לימוד פעם בשבוע של עמוד גמרא. כדאי להתייעץ עם המשפיע ו'עשה לך רב' מה יותר מתאים ויותר נכון לאופי של הלומד.
חשיבות מיוחדת יש לנושא המסכת אותה בוחרים – עדיף שתהיה מסכת כזו שקרובה לעולם האישי של הלומד. מסכתות מסדר זרעים ומועד הינן מסכתות מעשיות יותר, אם כי יש מי שיתחבר לסוגיות של מסכת נזיקין ונשים וכדומה. גם בנושא זה, כדאי להתייעץ עם המשפיע וה'עשה לך רב'.
בפרט, שלבחירת המסכת תיתכן פעמים רבות זיקה חינוכית – כאשר יש ללומד בנים שלומדים בישיבות. כאשר הוא בוחר מסכת אותה הם לומדים בישיבה (בעיונא או בגירסא) והוא יכול ללמוד איתם את העמודים בהם הם אוחזים כאשר הם מגיעים לשבת לבית ההורים, או לשאול אותם שאלות בהודעות כתובות או בשיחות הטלפון על מנת להבין טוב יותר את הנאמר בגמרא – זה מחזק את ערך לימוד הגמרא בעיני הבנים, מחזק את הקשר הפנימי בין האבא לבנו, וזה חוץ מהתועלת ללימוד המסכת בפועל.
כמנהג אנ"ש, יש לכתוב את המסכת שאותה בוחרים על כרטיס ולתת לממונה על חלוקת הש"ס.
הרבי אומר, שכדאי וראוי שההתחייבות על לימוד המסכת תבוא בכתב, כי על ידי זה יתוסף חיזוק בקיום הלימוד במעשה בפועל – שכל אחד יסיים המסכת שקיבל על עצמו.
כמו כן מבאר הרבי, שכדאי ליתן הכתב ביד אחר, שהרי רואים בטבע האדם שזה פועל תוספת כח וזירוז גם אם יהיו קשיים בדבר, בידעו שיכול לשאול ולברר אצלו האם אמנם קיים את הבטחתו.
יש שיעדיפו לקבוע חברותא ללימוד המסכת, על מנת שקבלת ההחלטה תיושם ותתקבל למעשה בפועל במשך השנה כולה, וכאשר יש חלישות וקשיים – כל אחד 'יחזיק' את השני ויעודד אותו להמשיך.
כמו כן כאשר מתקיים שיעור ברבים של לימוד מסכת גמרא ומסיימים את המסכת במשך השנה – כדאי לבחור דווקא במסכת זו, מבחינה פרקטית.
יש המשתמשים בספרי עזר (כמו מתיבתא, שוטנשטיין, חברותא, אבן ישראל וכדומה) על מנת להתחיל ולסיים מסכת במשך השנה. אחרים משתמשים בביאורים כתובים שמופיעים ברשת באתרים שעוסקים בלימוד הש"ס.
כמו כן קיימים מאגרי שיעורים מוקלטים רבים על סדר הש"ס – שיעורי וידיאו ושיעורי אודיו, שבהתארגנות מראש פעם או פעמיים בשבוע, יכולים להועיל ללימוד המסכת, בפרט לאלו שנוסעים יום יום לעבודה או למקומות שונים, ויש בידם אפשרות לשמוע (ברכב או באזניות) שיעורים במסכת אותה בחרו, עד שיגיעו למחוז חפצם.
בשנה זו התווספה אופציה חדשה: במסגרת מכללת 'למען ילמדו' מתקיים קורס און ליין, בו לומדים פעם בשבוע מסכת גמרא ומסיימים לקראת י"ט כסלו ה'תשפ"ב, ביחד עם כלים מקצועיים ללימוד מסכתות גמרא נוספות בשנים הבאות עלינו לטובה.
להצטרפות לקורס במחיר מיוחד לרגל י"ט כסלו לחץ כאן
גוט יום טוב! לשנה טובה בלימוד החסידות ובדרכי החסידות תכתבו ותחתמו!