-
ברוב של שמונה שופטים מול אחד החליטו שופטי בית המשפט העליון לקבל את העתירות שהוגשו נגד חוק ההסדרה ולפסול אותו • בתנועת רגבים הגיבו להחלטת בג"ץ על פסילת חוק ההסדרה וציינו, "אנו מברכים את בג"ץ שהואיל היום לקרוע מפניו את מסכת הצביעות" • לכתבה המלאה
מנדי|י״ח בסיון ה׳תש״פערוץ 7
ברוב של שמונה שופטים מול אחד החליטו שופטי בית המשפט העליון לקבל את העתירות שהוגשו נגד חוק ההסדרה ולפסול אותו.
בחוות הדעת העיקרית קבעה הנשיאה חיות, "לגישתי יש לאמץ את עמדת היועץ המשפטי לממשלה ולהורות על בטלותו של חוק ההסדרה. תוצאה זו נובעת מן המסקנה אליה הגעתי ולפיה החוק אינו עומד באמות המידה החוקתיות של המשפט הישראלי. נוכח מסקנה זו, מתייתר הצורך להכריע בשאלות עקרוניות נוספות וכבדות משקל המועלות בעתירות".
חיות הוסיפה, "מבחינת התוצאה מתקיימת אפליה בין תושבי האזור הישראלים לתושבים הפלסטינים בכל הנוגע להסדרת הבנייה הבלתי חוקית באזור, מבלי שניתן להצביע על שוני רלוונטי בהקשר זה בין האוכלוסיות המתגוררות בישובים אלה. על כן, ניתן לקבוע כי חוק ההסדרה פוגע בזכות החוקתית לשוויון ולכבוד של תושבי האזור הפלסטינים".
מתנועת הליכוד נמסר בעקבות פסילת חוק ההסדרה בבג"ץ: "מצער שבג״צ התערב ופסל חוק חשוב להתיישבות ולעתידה. נפעל כדי לחוקק את החוק מחדש".
יו"ר ימינה נפתלי בנט מסר בתגובה לפסילת חוק ההסדרה, "ריבונות מתחילה בריבון. בכנסת ובממשלה".
"התשובה לפסילת חוק ההסדרה היא בשתי פעולות: החלת ריבונות וחקיקת התגברות. ריבונות על כלל ההתיישבות ביהודה ושומרון ובקעת הירדן. בלי גמגום. בלי מדינה פלסטינית. ופיסקת ההתגברות שתחזיר את הכוח לנציגי הציבור", הסביר בנט.
שר הבריאות יולי (יואל) אדלשטיין מסר: "בג"ץ איבד את זה. הוא הופך את עצמו לרשות המחוקקת, לרשות המבצעת ולרשות השופטת בו זמנית. חייבים לשים לכך סוף. הדרך לכך היא באמצעות פסקת ההתגברות. אם בג"ץ לא מכיר במגבלותיו על הכנסת לשרטט את המגבלות".
שר ירושלים ומורשת הרב רפי פרץ הגיב לפסילת החוק ואמר, "המענה לפסילת חוק ההסדרה – ריבונות עכשיו ביהודה ושומרון. עלינו לפעול בכל הכוח כדי שזה יקרה בהקדם".
שרת ההתיישבות ציפי חוטובלי תקפה את הפסילה, "בג"ץ הכריז היום מלחמה כנגד זכותם של יהודים להתיישב בארץ ישראל. החלת הריבונות והרחבת הבנייה הם התשובה הטובה ביותר לפסיקת בג"ץ. בית המשפט הכיר בזכותו של פלסטני שמעולם לא הוכיח בעלות על הקרקע על פני אזרחי מדינת ישראל, יוצאי צבא ומשלמי מיסים, שהתיישבו בקרקע בתום לב ובשליחות של ממשלות ישראל לדורתיהם ועתה נחשבים לעבריינים".
"ההחלטה של שופטי העליון היא הוכחה חותכת לחובתנו להחיל ריבונות על יהודה ושומרון. כשרת ההתיישבות אפעל לביטול האפליה, כך שדין עופרה יהיה כדין תל אביב. מחר אכנס דיון חירום בעקבות הפסיקה על מנת לוודא שאלפי בתים לא יעמדו בפני סכנה. משרד ההתיישבות הוקם כדי לתת מענה לאתגרי ההתיישבות ואני מחויובת למציאת פתרונות ולהרחבת הבנייה", הוסיפה.
מסיעת ימינה נמסר, "בית המשפט ממשיך לדרוס ברגל גסה את הדמוקרטיה ושוב מתערב בנושאים שאינם בתחום שיפוטו ומבטל את החלטת נבחרי הציבור. ימינה הגישה כבר את חוק פסקת התגברות שיעשה סוף לבושה הזו ויחזיר את המדינה לעם".
"מי שלא יתמוך בהתגברות כעת, יאבד את זכותו להתלונן על תחלואי מערכת המשפט. אנחנו מצפים ממשלת גנץ נתניהו לתמוך בחוק ולא לסכלו", הדגישו בימינה.
שרת המשפטים לשעבר, ח"כ איילת שקד, תקפה את החלטת השופטים וציינה, "פסילת חוק ההסדרה על ידי שופטי בג"ץ מוכיחה (שוב) את חשיבותה של פסקת התגברות. הקואליציה הנוכחית מנציחה את הפיראטיות המשפטית של בג"ץ. אני קוראת לראש הממשלה וליו״ר הכנסת, לתמוך בפסקת ההתגברות שאביא להצבעה כדי להסדיר אחת ולתמיד את היחסים בין הרשות השופטת לרשות המחוקקת ולא להסתפק בספינים והודעות לתקשורת. מינוי שופטים שמרנים שוב הוכח כמשמעותי בדעת המיעוט של השופט סולברג וגם מאמץ זה יבלם בממשלת השמאל של גנץ נתניהו".
יו"ר הקואליציה חבר הכנסת מיקי זוהר גינה את החלטת בג"ץ וציין כי הוא "ממשיך בהתערבות הגסה שלו ומבטל את חוק ההסדרה. הפגיעה היא כמובן במפעל ההתיישבות אך גם ברשות המחוקקת. אין מנוס מפסקת התגברות שתאזן את המצב ההזוי הזה בו הרשות השופטת מבטלת חוקים שנחקקו ע״י הרשות המחוקקת במחי יד".
ח"כ ניר ברקת (הליכוד) תקף גם הוא, "מצער שבג"ץ מפר שוב את הפרדת הרשויות ומחליט בניגוד לעמדת הציבור ונבחריו, לפסול את חוק ההסדרה שהתקבל בכנסת. חוק ההסדרה הכרחי להמשך הבנייה בארץ ישראל ונותן מענה ראוי ומפצה את בעלי הקרקעות. חייבים להחזיר את האיזון הנכון בין הרשויות".
ח"כ מיכל שיר (הליכוד) הגיבה להחלטת בג"ץ לפסול את חוק ההסדרה, "פסילת חוק ההסדרה הוא דריסת רגל בוטה של מערכת המשפט בתחום המדיניות, בעיתוי לא מקרי סמוך להחלת הריבונות.
חובה עלינו, נבחרי הציבור, לממש את ההבטחה שנתנו לציבור ולהחיל ריבונות על כל היישובים היהודיים ביהודה ושומרון".
חה"כ ד"ר שלמה קרעי (הליכוד) טען כי גם עיתוי פסק הדין הוא פוליטי, "נראה ששופטי בג"ץ מאוד קשובים ללו"ז במגרש הפוליטי ואיכשהו תמיד מטים את המשפט לטובת השמאל ההזוי. קבוצה ללא קהל, הקובעת כללים משל עצמה במשחק, כשהשופט הוא אחד משחקניה. במחי יד מבטלים מדיניות ממשלתית וחוקי כנסת. זו לא דמוקרטיה. זו בגצוקרטיה. פשוט בושה".
ח״כ משה ארבל (שס) תקף את השופטים, "היום קבלנו תזכורת פעם נוספת בחשיבות הגיוון בבית המשפט העליון. גיוון בדעות וגיוון ברקעים. לא מפתיע שפעם נוספת הקול הבודד שנשמע, המתנגד היחיד לדעת הרוב המוחלט בבית המשפט העליון הוא השופט נועם סולברג, תושב אלון שבות".
"השופט כאדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו, גם שופט הוא אדם ולא מלאך וראוי שבשנת 2020 כשבבג"ץ דנים בהחלטות הכנסת והממשלה ובשאלות ערכיות שבמוסר ובדיני נפשות, יהיה ייצוג גם לערכים, לדעות ולנקודות מבט של רוב העם השותק, כפי שביטא היום כב׳ השופט סולברג", הוסיף ארבל.
בתנועת רגבים הגיבו להחלטת בג"ץ על פסילת חוק ההסדרה וציינו, "אנו מברכים את בג"ץ שהואיל היום לקרוע מפניו את מסכת הצביעות".
"רק בשבוע שעבר עודדו שופטי בג"ץ את המדינה, להסדיר התיישבות ערבית בלתי חוקית נרחבת בהר חברון ובנגב, תוך נקיטת צעדים הכוללים אישור למפרע של אלפי בתים, והפקעת אדמות פרטיות בבעלות יהודית. השופטים אף הדגישו באותן עתירות, כי 'בג"ץ לא מנהל את המדינה'", ציינו ברגבים.
"היום, קבע בג"ץ, כי הוא כופר בסמכותה המובנת מאליה של הרשות המחוקקת, לקבוע ולייצר פתרונות חוקיים, הגונים ומוסריים לבעיות משפטיות נקודתיות סביב מפעל ההתיישבות ביהודה ושומרון. לפחות היום הודה בג"ץ באופן מעשי, כי הוא בית דין גבוה לצדק יחסי", הוסיפו בתנועה.
בפורום המשפטי למען ישראל הוסיפו, "לצערנו פסיקת בג"צ אינה מפתיעה כלל, מעת שבחרו השופטים שלא לנהוג על פי חוק אלא על פי דעותיהם הפוליטיות פס"ד היה צפוי מראש.
זו היא יריקה על הציבור, יריקה על הכנסת והמשך ישיר של נטילת השלטון על ידי בג"צ. על נבחרי הציבור לשים סוף לפארסה הזאת בה חבורה של אנשים לא נבחרים לוקחת את השלטון לידיים ועושה בחוק כבשלה ולחוקק באופן מיידי פסקת התגברות".
תגיות: בג"צ, יהודה ושומרון, ראשי