-
חסידי חב"ד בארץ הקודש קונים מדי שנה בעשרות מליוני ש"ח ונחשבים לכוח צרכני עצום. מדוע באמת כוח כה גדול לא יקבל הנחה משמעותית ברכישות שהוא מבצע שלו? מדוע שהכסף הזה לא יוכל לשוב – לפחות בחלקו – לאינטרסים חב"דיים, שלך ושלי, ושל שכננו לספסל בית הכנסת? • לכתבה המלאה
חב"ד אינפו|כ״ג בסיון ה׳תשע״טמאת מנדי דיקשטיין, בית משיח
כנס המנהלים החב"דיים היוקרתי שהתקיים בחודש שבעבר במלון 'גלי צאנז' בנתניה, הביא בחובו בשורה גדולה לציבור החב"די בארץ הקודש בדמותו של מיזם 'אחווה' שהושק במרכזו של הכנס.
בחגיגיות רבה עלה הרב שלמה מרגליות על הבמה, והציג נתונים כלכליים מעמיקים בקשר לצרכנות החב"דית בארץ הקודש. בין השאר עלה כי חסידי חב"ד רוכשים רכישות שנתיות מהמשק הישראלי בכמאה מיליון ש"ח, כאשר רק על טיסות לרבי במהלך השנה כולה (כולל תשרי, י' שבט, כ"ב שבט, ג' תמוז וכו') מוזילים חסידי חב"ד סכום של יותר מעשרה מיליון ש"ח בשנה!
בנוסף הצביעות הנתונים והגרפים על הוצאות 'ביטוחיות' כמו ביטוחי חיים, דירה, רפואה וכו' המגיעות לסכום דומה – כספים המשולמים במיטב כספם של חסידי חב"ד ללא הנחה משמעותית ומבלי שהכסף הזה חוזר לקהילה. סכום גדול משניהם גם יחד מוציאים חסידי חב"ד על רכישת דלק לרכבם הפרטי או לרכבי הפעילות וכן הלאה.
מדוע באמת שכוח צרכני כה גדול לא יקבל הנחה משמעותית בקניה שלו? מדוע שהכסף הזה לא יוכל לשוב – לפחות בחלקו – לאינטרסים חב"דיים, שלך ושלי, ושל שכננו לספסל בית הכנסת?
+
הרקע להקמת המיזם החדש אינו חדש. עובדה היא, כי מזה שנים רבות מצליחות התאגדויות של קהילות וחסידויות שונות בארץ ובעולם להשיג מחירים טובים לחברי הקהילה/החסידות בזכות יצירת כוח קניה גדול ומשמעותי של החברים. כוח זה נותן יכולת עמידה מול ספקי השירות ומציב בפניהם תנאים מיוחדים לחברי הקבוצה; מצד שני, כאשר חברי הקבוצה רוכשים מאותם ספקים נבחרים, הם (הספקים) מפרישים מרווחיהם אחוזים יפים ומשיבים אותם חזרה לקהילה ממנה הגיעו הרוכשים. כך יוצא שחברי הקהילה/חסידות נהנים בכפליים, גם ממחירים מוזלים וגם מכסף שחוזר לטובת הקהילה עליה הם נמנים.
ובכן, אם בחצרות חסידיות אחרות זה עובד נפלא, מדוע שחסידי חב"ד – מהחסידויות הגדולות, המאגדת בתוכה בארץ הקודש לבדה אלפי משפחות ורבבות נפשות – לא יעבדו אף הם בשיטה ריווחית זו? אם אפשר, למה שלא להשאיר את הכסף 'בבית'?
מי שנטל עליו את היוזמה להתארגנות, הוא הרב שלמה מרגליות, מנכ"ל ניידות חב"ד בארה"ק, ולצדו חברים נוספים ובהם מנהלי עמותות וארגונים בחסידות חב"ד.
לאחר מחקרי עומק כלכליים שנערכו במשך תקופה אודות היקף הצרכים של כלל חסידי חב"ד בארה"ק, הוחלט להקים את מיזם 'אחווה' בקרב חסידי חב"ד. עקרונותיו המרכזיים של המיזם הם להוזיל עלויות במגוון רחב של תחומי קניה, ולהביא ריווחיות עבור כוח צרכני חב"ד – כי האחווה שלנו זה הרווח של כולנו.
+
עם תום השלב הראשון של סקרי העומק, החל השלב השני – חתימת הסכמי גג עם החברות הגדולות במשק שיכירו בכוח הצרכני העצום.
לאחר פעילות ענפה וממושכת, נחתמו מספר עיסקאות עם חברות גדולות, כאשר בימים אלה עמלים היזמים לסגירת הסכמים נוספים שיוזילו את ההוצאות למשפחה החב"דית הממוצעת.
· הרב מרגליות, תוכל לתת דוגמה?
"בעוד חודש או חודשיים, אלפים מאתנו ירכשו כרטיסי טיסה לרבי לחודש תשרי. מדובר בהוצאה לא-פשוטה. למה לא להוזיל עלויות? למה שחלק מהסכום הזה לא יחזור לכיסינו באמצעות מוסדות החינוך או המוסדות הפעילים של אנ"ש והשלוחים?
"מדי שבוע אתה בוודאי ממלא דלק ברכב, לפחות פעם אחת. אתה ועוד אלפים רבים. כל תדלוק כזה מגיע מאות שקלים, ומגיע לכאלף ש"ח בחודש ממוצע (לכל הפחות). כעת תכפיל זאת במספר המשפחות ותגלה אילו סכומים אדירים אנו מוציאים מכיסנו. מדוע שככוח צרכני גדול לא נרוויח הוזלה?
"כמובן שהדוגמאות הן רבות, כמו ביטוחים, קניות משפחתיות ועוד… אלו דברים של חיי היום יום ממש".
· למה הכוונה שחלק מהרווחים חוזרים לכיסנו?
"פשוט מאוד, אתה הלקוח החב"די מבצע רכישה, ובעת הקניה אתה מסמן על הגוף החב"די (עמותה, ארגון וכו') שאתה חפץ בה, וחלק מסוים מכספך חוזר לארגון הזה שאתה חפץ ביקרו".
+
אין מדובר בתכנית כלכלית 'פורחת באוויר', אלא תוכנית עיסקית שנבחנה ונבנתה בקפדנות על ידי עו"ד ורו"ח מר ליאור אגאי, מבחירי המערכת הפיננסית של ישראל. מר אגאי מכהן גם כיו״ר ועדת הביקורת הפנימית של לשכת רואי החשבון וחבר הוועדה המקצועית לתקני ביקורת, בנוסף להיותו כלכלן ומשפטן הנושא בתואר שני במשפטים ובמנהל עסקים. בעבר הוא שימש כסמנכ״ל הכספים של האוניברסיטה העברית והיום דירקטור בפירמת ראיית החשבון BDO.
· אני מבין שעם הזמן יצטרפו עוד ועוד חברות במשק למהלך הזה. האם תוכל לגלות לנו מי החברות הגדולות במשק שהצטרפו בינתיים למהלך?
הרב מרגליות: "בהחלט! עד כה הצטרפו למיזם החדש חברות בעלות משמעות בשוק הצרכנים הישראלי כמו: חברת הביטוח 'פוליביט' המספקת שירותי ביטוח בתחומי הרכב, הדיור וביטוח בריאות; חברת 'וואלה שופס', חברת 'וואלה טורס', חברת 'דלק', ועוד. בעזרת ה', ככל שכמות המשתתפים תגדל, ניתן יהיה לספק הוזלות והנחות גם בתחומים נוספים".
כאמור, בכל ביצוע רכישה, יוכל הרוכש לסמן את הארגון הקרוב ללבו מתוך רשימה מתואמת, אליו יופנו תרומות-אחוזים מתוך סך הקניה. ראוי לציין כי קשת הארגונים החברים במיזם רחבה וכוללת בתוכה ארגונים מכל הגוונים והדעות החב"דיים בארץ. כך למשל ניתן להפנות את אחוזי הרווח לארגונים ארציים גדולים כמו 'ניידות חב"ד', 'רשת גני חב"ד' ארגון 'נשות ובנות חב"ד', 'צבאות השם'. אין מדובר רק על ארגונים ארציים, אלא גם לארגונים קטנים ומקומיים יותר, כמו בית חב"ד תל מונד, בית חב"ד קרית הלאום, או בית התבשיל 'ארוחה חמה קרית אתא', וכן 'קרן חסדי אברהם', בית חב"ד ראשון לציון, בית חב"ד רביבים, מרכז המצוות, מרכז את"ה בארץ הקודש, בית חב"ד חוף כרמל, בית הכנסת ובית חב"ד אוהל לאה אלקנה, ועוד רבים. (מנהלי מוסדות החפצים להצטרף אף הם למיזם 'אחווה', מוזמנים לפנות ולהירשם. כל רוכש שיגיע בעזרתם למיזם, יזכה את המוסד המדובר בתרומה דרך הקניות שלו).
+
הרעיון למעשה לא חדש, הוא עתיק יומין, והוא מופיע כבר בנבואת ישעיהו "איש את רעהו יעזורו ולאחיו יאמר חזק". הערבות הדדית, הנתינה זה לזה – הם הערובה לאמירת 'חזק' בעולם העסקים, ההוזלות והתרומות.
להצטרפות למיזם 'אחווה', יש לעשות זאת בטלפון שמספרו *3590, שם גם ניתן לבחור באירגון החב"די הקרוב לליבכם, ולהתחיל ליהנות מהנחות.
כתבות נוספות שיעניינו אותך: