ישראל היום
הרב שניאור שמולביץ, תושב בית שאן לשעבר, חנך לפני מספר שבועות יחד עם רעייתו מושקא, בית חב"ד חדש בעיירת הנופש נונגווי בזנזיבר, יעד שהפך ללהיט בקרב ישראלים בשנים האחרונות. הפעילות החלה כבר לפני תקופה של כשנה וחצי, אולם כעת הם חונכים לראשונה את בית החב"ד באתר הפופולרי.
בשיחה ל"ישראל היום" מספר הרב שמולביץ כי גדל לאחר לימודים בישיבה בצפת שהה בסטאז' טרום שליחות בבית חב"ד בהודו, התחתן ולאחר מכן החליט עם בת זוגתו להקים בית חב"ד חדש בטנזניה, המדינה שבה ממוקמים איי זנזיבר.
"זיהינו שהאזור הפך ליעד מבוקש לישראלים, אבל הבעיה היא שמדובר במדינה פרימיטיבית מבחינת התשתיות. אין כבישים בתוך הכפרים ובערים הגדולות אלא רק דרכי עפר, ולכן קשה להתנייד. לכן, כדי לשנע אוכל כשר צריך מאמצים רבים ותכנונים. אנו מביאים מישראל כמויות אוכל גדולות", הוא מסביר.
לפני כשנה וחצי החלו השליחים לקיים ארוחות לישראלים שנפשו. "להפתעתנו הגיעו מאות אנשים והתגובות היו מאוד חיוביות". מושקה שמולביץ הייתה אז בהיריון מתקדם, ולכן בני הזוג החליטו שהיא תישאר בישראל ואילו הוא יפעיל את המיזם בעצמו בתחילת הדרך
לאחרונה החליטו השליחים להקים מתחם חדש, ולשם כך יזמו פרויקט מימון המונים, שבו הצליחו לגייס 240 אלף שקל. "זה אומנם לא מכסה את כל מה שהוצאנו עד היום, אבל זה תרם לפתיחת בית חב"ד במקום החדש". הרב שמולביץ מסביר כי "בניגוד למה שנהוג לחשוב אנחנו כמעט ולא מקבלים תמיכה. מדובר על הכסף הפרטי שלנו, עזרה מחברים בסכומים לא גדולים של כמה מאות שקלים, וגם תרומות של המשפחות הישראליות שמגיעות למקום".
המיזם החדש נועד לסייע בעיקר לישראלים שמגיעים לנופש, ולהבדיל במקרים קשים. "רק לפני כמה שבועות בחור לפני צבא נהרג כאן בתאונת אופנוע. שיתפנו פעולה עם השגרירות, מד"א וזק"א על מנת לטפל באירוע המצער. במקביל הם פועלים בקרב המקומיים ומפיצים את שבע מצוות בני נח.
מכיוון שבית החב"ד עדיין נמצא בהרצה, השליחים צריכים למצוא גם פתרונות יצירתיים לאתגרים. "אין לנו עדיין מקווה, ולכן הנשים טובלות בים בסיוע של אשתי שמשמשת כבלנית. את האוכל אנחנו מכינים כאן ונעזרים בצוותים מקומיים, תוך כדי העברת ההנחיות ההלכתיות המורכבות". על מנת לחנך את הילדים הביאו עמם מטפלת מישראל.
בשנים האחרונות מתפתחת התיירות בטנזניה במהירות, שכן היא נחשבת כיעד לטיולי ספארי וכגן עדן לאוהבי טבע שמעוניינים להגיע לשמורת טבע, הרי געש, אגמים, יערות גשם ופסגות מושלגות, כדוגמת הר קילימנג'רו – ההר הגבוה באפריקה, ומושכת תיירים רבים. כך, בשנה שעברה ביקרו במדינה כמעט 23 אלף ישראלים, זאת לעומת כ-3,000 בלבד ב-2011. "יש ישראלים שהגיעו אלינו במיוחד במטוס רק כדי לשמוע תקיעות שופר בראש השנה. זה אומנם היה כרוך בחילול שבת, וזה בעייתי, אבל למדנו מהרבי מלובביץ' שצריך לקרב כל יהודי".