-
שבוע לאחר הטבח הכימי, טראמפ הודיע על מתקפה שמכוונת נגד יכולותיו הכימיות של אסד. יותר מ-100 טילי שיוט שוגרו ממטוסים וספינות. "מכוני מחקר" הופצצו, המשטר הסורי טוען ש"הכיל" את המתקפה ויירט טילים. תגובה רוסית חריפה: "עלבון לפוטין, יהיו השלכות". הצרפתים: "הרוסים עודכנו מראש" • לכתבה המלאה
יודי|ל׳ בניסן ה׳תשע״חynet
טראמפ הבטיח – והטילים אכן יצאו לדרך ופגעו בסוריה: נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע לפנות בוקר (שבת) בבית הלבן כי הורה על "פעולה צבאית מדויקת בסוריה נגד יכולותיו הכימיות של הרודן הסורי בשאר אסד", יחד עם צרפת ובריטניה. כמה יעדים הופצצו מעט לפני 4 לפנות בוקר (שעות ישראל) ביותר מ-100 טילים. בתגובה ראשונה של שגריר רוסיה בוושינגטון נמסר כי מדובר ב"עלבון" לנשיא ולדימיר פוטין, וכי "יהיו לתקיפה השלכות".
שר ההגנה ג'יימס מאטיס אמר כי מדובר ב"מכה חד פעמית" שנועדה לשלוח מסר תקיף לאסד. בהודעה משותפת עם ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב, הגנרל ג'יימס דאנפורד, נכתב כי שלושה יעדים עיקריים הותקפו בטילים, מכיוון הים ובאמצעות כלי טיס, וכי מערכות ההגנה האווירית הסוריות הופעלו.
לפי דיווחים רשמיים בסוריה, הותקפו כמה יעדים בבירה דמשק ובסביבתה, בין היתר מרכז המחקר סרס באזור ברזה-ג'מראיה והבסיס הצבאי באל-כסווה, שם נטען כי יורטו 13 טילים ששוגרו לעבר המקום. "כמה טילים פגעו במרכז המחקרים בשכונת ברזה בדמשק, ומבנה שבו נמצאים מרכז לימודי ומעבדות מדעיות נהרס. היה נזק ברכוש בלבד", מסרו בסוכנות הרשמית. "הטילים שכוונו לעבר בסיס צבאי בחומס הוסטו ממסלולם ושלושה אזרחים נפצעו מהם".
במתקן ברזה, לפי הטענות, מתקינים נשק כימי על טילים ארוכי טווח וארטילריה. מרכז המחקר ג'מראיה מוגדר לפי גורמי מודיעין במערב כאחד מהשלושה שבהם נעשה שימוש לייצור נשק כימי, אף שהוא מוגדר כאתר מחקר אזרחי.
"מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם" טוען כי שלוש שלוחות של מרכז המחקרים (סרס) הותקפו הלילה – בבירה דמשק, בפרברי הבירה ובחומס. בהודעה מטעם הארגון נמסר שיעדי התקיפות היו מתקנים של צבא אסד.
דיווחים בתקשורת הערבית מצביעים על יעדים נוספים שהותקפו ובהם שדה התעופה אל-מזה שבדמשק, תקיפה שאותה משטר אסד מכחיש, וחטיבה 41 של צבא סוריה, גם כן בבירה. כלי תקשורת המזוהים עם האופוזיציה הסורית טוענים שהיו תקיפות נוספות, אך אין לכך כל אישוש נכון לעכשיו.
גורם במשטר הסורי טען הבוקר בשיחה עם סוכנות רויטרס שארצו "הכילה" את התקיפה, וכי הודות לאזהרות מוקדמות מצד רוסיה, "הבסיסים פונו לפני כמה ימים". לדבריו, כ-30 טילים נורו במתקפה, ושליש מהם יורטו. רוסיה הודיעה כי אף אחד מהטילים לא פגע באזורים שבהם מגנות מערכות הגנה אוורית על בסיסי חיל אוויר, בטרטוס ובחמימים.
גוף האופוזיציה "מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם" מדווח שהתקיפות היו נגד בסיסים ויעדים צבאיים של כוחות המשטר הסורי באזור דמשק, אולם בצד הסורי הרשמי מציגים תמונה ולפיה מערכות היירוט מצליחות למנוע פגיעות, וזו הסיבה לפיצוצים.
"׳מדינות התוקפנות המשולשת׳ מקדימות את פעילות משלחת החקירה (של ארגון OPCW למניעת הפצת נשק כימי) ברוטה שהגיעה היום לדמשק במטרה להסתיר את שקריה. סוריה תתנגד לתוקפנות המשולשת באותה נחישות שבה התמודדה עם הטרור", נמסר בסוכנות הידיעות הרשמית. גם הרוסים גיבו את הסורים, וטענו שהמתקפה היא ניסיון לחבל במשימת הפקחים.
עוד טוען המשטר הסורי כי "פעם נוספת ארה״ב והציר התומך בטרור מוכיחים שהם מפרים את הדין הבינלאומי שאליו הם נזעקים באו"ם. התוקפנות המשולשת דינה להיכשל ולא תצליח להציל את זרועות הטרור בסוריה".
בריטניה: תקיפה מוגבלת ומדויקת
הודעה נמסרה גם בבריטניה. ראש הממשלה תרזה מיי אמרה כי הורתה לכוחות המזוינים של ארצה לבצע תקיפות מדויקות בסוריה כדי לפגוע ביכולות הנשק הכימי שלה: "זה לא עניין של התערבות במלחמת אזרחים", הסבירה בצל אזהרות מהאוזפוזיציה בארצה. "זה לא עניין של שינוי המשטר. מדובר בתקיפה מוגבלת וממוקדת שאינה מסלימה את המתיחות באזור ועושה כל שביכולתה כדי למנוע פגיעה באזרחים".משרד ההגנה הבריטי מסר כי יעדי התקיפה היו מתקן צבאי שבו מאוכסנים כימיקלים. ארבעה מטוסי טורנדו השתתפו וירו טילי "Storm Shadow", נמסר, על מתקן שמרוחק כ-23 ק"מ מהעיר חומס. "השתמשנו בניתוח זהיר ומדויק כדי לקבוע את המטרות לטילים כדי להעצים את ההרס למצבור הכימי ולצמצם סיכון לאזור שסביבו".
נשיא צרפת עמנואל מקרון פרסם אף הוא הודעה דומה, על מתקפה מוגבלת של מטוסי "ראפאל". "לא נוכל לסבול את השימוש החוזר בנשק כימי, שהוא סכנה מיידית לעם הסורי והביטחון המשותף לכולנו", נמסר. "הקו האדום שצרפת שרטטה במאי 2017 נחצה".
שרת ההגנה פלורנס פארלי מסרה יחד עם שר החוץ ז'אן-איב לה דריאן כי התקיפה לא כוונה לעבר בעלות בריתה של סוריה. פארלי אישרה שהמטוסים הצרפתיים הפציצו את מרכז המחקר הכימי המרכזי במדינה ושני יעדים נוספים. "אנחנו לא נמצאים באווירה של עימות עם סוריה", הוסיפה שרת ההגנה, "עדכנו אותם מראש על התקיפה".
ומה אומרים בישראל? גורמים אמריקנים אישרו שישראל עודכנה מראש לגבי התקיפה – אך בלשכת ראש הממשלה סירבו להתייחס לעניין. לדברי גורם מדיני, "בשנה שעברה, הנשיא טראמפ הבהיר שהשימוש בנשק כימי מהווה חציית קו אדום. הלילה, בהובלה אמריקנית, ארה"ב, צרפת ובריטניה פעלו בהתאם". עוד נמסר כי "סוריה ממשיכה לבצע פעולות רצחניות ולהוות בסיס לפעולות אלו ואחרות, כולל של איראן, שמעמידות את שטחה, כוחותיה והנהגתה בסכנה".
משרד החוץ האיראני, מצדו, גינה נחרצות את התקיפה המשולבת בסוריה והזהיר מההשלכות האזוריות שלה. במשרד כינו את התקיפה "הפרה בוטה של החוק הבינלאומי, המתעלמת מריבונותה של סוריה".
רוסיה הכחישה תקיפה כימית ואיימה
הפעולה באה בתום ימים של ציפייה, ובעקבות התקיפה הכימית הקטלנית נגד אזרחים בדומא שבאזור רוטה, ממזרח לדמשק, בשבת שעברה, שבה נהרגו לפחות 60 בני אדם ונפגעו בסך הכול כ-500 כתוצאה משימוש בגזים רעילים.שגרירת ארצות הברית באו"ם, ניקי היילי, אמרה אמש בדיון במועצת הביטחון כי וושינגטון מעריכה שמשטרו של נשיא סוריה בשאר אסד ביצע כ-50 תקיפות שבהן השתמש בנשק כימי, מאז החל המאבק הפנימי במדינה לפני שבע שנים. היילי הוסיפה בדבריה כי "מגיע רגע שבו חייבים לעשות משהו".
ברוסיה בכלל טוענים שלא הייתה כל תקיפה כימית. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר אתמול בצהריים כי מומחים רוסים בחנו את אזור התקיפה בעיר דומא ולא מצאו סימנים לשימוש בנשק כימי במקום. הוא טען כי "למוסקבה יש מידע בלתי ניתן להפרכה שמדובר בזיוף. סוכנויות מודיעין של מדינה שמובילה קמפיין הפחדה נגד רוסיה מעורבות בזיוף הזה". בהמשך האשימו הרוסים את בריטניה ב"פרובוקציה", והבריטים השיבו שזהו "שקר גס".
מוקדם יותר השבוע צוטט שגריר רוסיה בלבנון כאמור שהרוסים יירטו טילים שישוגרו לסוריה ואף יתקפו את מקורות הירי. מעט אחר כך הגיע הציוץ הלוחמני של טראמפ – על כך שהטילים בדרך. הלילה הוא מימש את הבטחתו, אך בינתיים נראה שאין התלקחות שמובילה למלחמה כוללת.
תגיות: סוריה