ישראל היום
העתקת עמונה מסתבכת: כפי שפורסם ב"ישראל היום", על שתיים מתוך שלוש החלקות שעליהן התכוונה המדינה לבנות את המבנים הארעיים הוגשו הסתייגויות של פלשתינים הטוענים לבעלות על המקום, מה שמונע ככל הנראה את העתקת היישוב לחלקות אלו, בייחוד לנוכח הזמן הקצר שנותר עד לפינוי על פי הוראת בג"ץ.
אלא שכעת מתברר כי הסתייגויות אלה היו ידועות לשרים בוועדת השרים לחקיקה שאישרו את המתווה, וכי היועץ המשפטי לממשלה עם גורמים במשרד המשפטים ומשרד ראש הממשלה כבר בוחנים חלופה משפטית שעשויה לפתור את המשבר ולהביא לכך שהתושבים יוכלו לעבור למקום הסמוך למקום יישובם הנוכחי.
גורמים משפטיים ופוליטיים לא יודעים בשלב הזה להעריך מהם סיכויי הצלחת המהלך, אולם אם יצלח עשויים התושבים לעבור ליישוב ארעי, שייתכן שיוקם לא על שלוש החלקות המרוחקות שלהן התנגדו התושבים, אלא בשטחים קרובים יותר וגדולים יותר. ההערכה היא כי בתוך ימים ספורים יכריע היועמ"ש אביחי מנדלבליט אם מדובר בפתרון חוקי ובכזה שיעבור את מבחן בג"ץ. גורמים המכירים את המתווה המוצע אמרו כי מדובר בכלי משפטי שמעולם לא השתמשו בו בישראל.
ההצעה המקורית להעתקת מגורי התושבים התבססה על שלוש חלקות מתוך כמה עשרות חלקות בשטח הסמוך למקום שבו ממוקמים כעת הבתים בעמונה, שלא נרשמו הסתייגויות מהן של פלשתינים הטוענים לבעלות על השטח. שלשום רשמו פעילי ארגון "יש דין" הסתייגויות משתיים מתוך שלוש החלקות. ברגע שהסתייגויות כאלה נרשמות, אי אפשר להשתמש בקרקע לבנייה בפרק הזמן הקצר שנותר, מאחר שהסתייגויות אלה אורכות זמן ממושך לבירור הבעלות. החלקה השלישית, היחידה שלא הוגשו הסתייגויות ממנה עד כה, משתרעת על שלושה דונם בלבד ואינה יכולה להכיל 42 משפחות.
תושבי עמונה מתנגדים בתוקף לעבור לקרקעות נכסי הנפקדים, גם בשל המרחק מהיישוב הנוכחי, גם בשל הפיזור הרב שייאלצו התושבים לעבור, מאחר שמדובר בחלקות שאינן סמוכות זו לזו, וגם בשל העובדה כי הצפיפות שם תהיה רבה ומלבד בתי מגורים זמניים לא יהיה ביישוב שום מבנה נוסף – בתי כנסת, חינוך או מבנה ציבור אחר כלשהו. עוד מתנגדים התושבים לקביעת היועץ המשפטי לממשלה כי בכל מקרה המקום יהיה מותר ליישוב רק לפרק זמן של שמונה חודשים.
גורמים בממשלה אמרו כי לאחר שגם יו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, הבין כי לא יהיה פתרון חקיקתי נגד בג"ץ לטובת התושבים, וכמוהו הבינו זאת גם רבני הציונות הדתית בפגישה שהתקיימה עימם שלשום בלשכת ראש הממשלה, הם מצפים גם מתושבי עמונה להפגין אחריות ולהתפנות למקומות שעליהם עומלת כעת הממשלה.
"מתווה נכסי נפקדים קרס, נתניהו ובנט צריכים לגלות מנהיגות ולכפות על כחלון משמעת קואליציונית כדי שיצביע בעד חוק ההסדרה, הכולל את הסדרת עמונה. אנו מצפים מהשר בנט לעמוד בהתחייבותו שלפיה אם לא יימצא פתרון לתושבי עמונה על ההר, ידרוש באופן בלתי מתפשר את החלת סעיף 7 (סעיף הרטרואקטיביות; א"פ) בחוק בקריאות הבאות בכנסת", אמרו אתמול במטה המאבק בעמונה והוסיפו: "האלטרנטיבה היחידה לחוק הסדרה מלא היא פינוי כפוי תוך מאבק חריף".
הבוקר תתקיים הצבעה לקריאה ראשונה על חוק ההסדרה. לאחר מכן במהלך היום תובא הצעת החוק בהליך מזורז גם לאישור מליאת הכנסת בקריאה ראשונה. צפוי רוב לאישור הצעת החוק. במערכת הפוליטית מדגישים כי אחרי שחוק ההסדרה, שאינו כולל את עמונה, יעבור קריאה ראשונה בכנסת, הכוונה היא לעצור אותו ולא להמשיך בכל מקרה בחקיקתו.