בעיתון 'מצב הרוח' מפרסם הכתב חגי הוברמן כי ספר תורה אשכנזי שלם, מלפני כשמונה מאות שנה, אחד מספרי התורה האשכנזיים העתיקים בעולם, נתגלה בארה"ב לפני כחצי שנה. לפני כחודש וחצי הוא נמכר במכירה פומבית שהתקיימה בסותבי'ס בניו יורק.
גילו נקבע על פי בדיקת פחמן על ידי ד"ר הונג וואנג. ההערכה היא שישנם לכל היותר עוד אחד או שניים כמותו.
קודם למכירתו פנו בעלי הספר לד"ר יוסי פרץ, ראש ההתמחות ללשון העברית במכללת אורות ישראל, וביקשוהו לתאר את האספר, לאור מחקרו בו בדק 240 כתבי יד אשכנזיים מימי הביניים.
השבוע הרצה ד"ר פרץ על ספר התורה, ובדבריו שפך אור על אחד הויכוחים ההלכתיים המתנהלים מזה מאות שנים, בשאלה כיצד יש לכתוב בדברים כ"ג פסוק ב': "לא יבוא פצוע דכא וכרות שפכה בקהל ה'", את המילה 'דכא' בא' או בה'?
בספרי התורה שלנו כיום, הן הספרדים והן האשכנזים כתוב דכה, ואילו בספרי התורה התימניים כתוב דכא. גם בספרי התורה של חב"ד, כך על פי הוראת אדמו"ר הזקן, נכתבה המילה דכא באל"ף, וזו הוראה שמדריכה את החסידים זה למעלה ממאתיים שנה. מאז תרו אנשי חב"ד אחר כל פיסת מידע שעשויה לתמוך במסורתם.
והנה בספר התורה העתיק שלפנינו, נכתבה התיבה דכא באל"ף, באופן ברור ביותר. עדות זו יכולה אפוא להוות תנא דמסייע למסורת חסידי חב"ד.
*
בהקשר זה חובה להביא את דברי אדמו"ר הריי"צ כפי שהביא הרבי בלוח היום יום בז' אלול, לפיהם ראה בפראג ספר תורה עתיק בהרבה עוד מזמן עזרא הסופר, ולפי עדותו של הרבי הריי"צ נכתב בו "דכא" באל"ף.
כמו כן מעיד הרבי הריי"צ כי ספר התורה שלפי הקבלה נכתב על ידי מהר"ם מרוטנבורג (שחי באותה תקופה בדיוק אליה מיוחס ספר התורה העתיק שנתגלה כעת) כתוב אף הוא כפי שיטת אדמו"ר הזקן.
וכך כותב אדמו"ר הריי"צ:
"בפראג יש ספר תורה שקבלה בידם שהגיה עזרא הסופר, אין קורין בו אלא בשמחת תורה וגוללין אותו תמיד בפרשת שמע. כשהייתי בפראג בשנת תרס"ח ראיתיו וכתוב בו "דכא" באל"ף. כן כשהייתי בוארמס בשנת תרס"ז ראיתי שם ספר תורה אשר מקובל בידם שכתבו מהר"ם מרוטנבורג וגם בו כתוב "דכא" באל"ף. ועיין בשארית יהודא (יורה דעה סימן ט"ז) ודברי נחמיה (יורה דעה סימן כ"ב). ובספר משנת אברהם (סימן ל"ב) מציין כמה ספרים הדנים בזה.
תורת אדמו"ר הזקן היא תורת משה לדעתי כי מה שעתיד לחדש תלמיד כבר ניתנה למשה בהר סיני