שלום לכל הגולשים!
בהמשך למאמרנו הקודם, (מגזין שישי פר' ויצא) נציין פה "חור שחור" נוסף ברשות המיסים שאליו נשאבים, לפי קביעת מבקר המדינה, מאות מיליוני ₪ כל שנה, מכספם של ציבור השכירים.
נקדים ונסביר, שעל פי חוק, החישוב הקובע את שיעור המס על השכר הוא חישוב שנתי; החישוב החודשי שאנו רואים בתלוש השכר – הוא משוער בלבד, ומחושב אוטומטית על ידי תוכנות השכר מתוך הנחה שהשכר בחודשים הבאים –יהא זהה לשכר של חודש זה; שיטה זו, גורמת לעיתים לעיוות בניכוי המס;
ונביא לכך דוגמה פשוטה ושכיחה:
יוסי השתכר בינואר – 10,000 ₪; תוכנת השכר, כפי שהסברנו, משערת שיוסי ירוויח כל השנה- 120,000 ₪; לכן, נקבע לו דרגת מס- 21%; אבל, מסתבר, שבחודש יולי (7) יוסי יצא לשנת השתלמות (מלגה מקרן השתלמות בדרך כלל פטורה ממס); התוצאה היא , שיוסי השתכר בפועל – רק 60,000 ₪ בשנה; המס, אם כן, הוא 10% בלבד, ולא 21% כמו ששיער ה"גולם" (תוכנת השכר);הסתבר למפרע, שלמעלה מ- 50% מהמס שנוכה ממשכורתו של יוסי- נוכה שלא כדין!
מבקר המדינה קבע בדו"ח האחרון, שבשנת 2012 לבדה, עמד הסכום שנגבה ביתר מהשכירים מהסיבה הנ"ל- על – 563 מיליון₪ (!!!);מתוך הנחה שהמצב בכל שנה די דומה – הרי שב-6 שנים האחרונות – יש לציבור השכירים זיכוי של למעלה מ-3 מיליארד ₪ ש"ממתין" לבעליו!
מה עושים? כל שכיר שמשנת 2010 עזב את מקום עבודתו באמצע שנה, או עבר למעסיק אחר – מומלץ שיבדוק את שיעורי המס שנגבו ממנו. במידה ונוכה ממנו מס ביתר – אפשר לדרוש ממס הכנסה "החזר מס", ולקבל את יתרת הזכות בחזרה.
במאמרים הבאים – בעז"ה, נסקור השלכות נוספות מדו"ח מבקר המדינה.
בברכה
יאיר בס "מרכז ייעוץ לשכיר" 08/6433224 054/8433031