ענבל אורפז, דה מרקר
קרן חדשה להשקעות בסטארט־אפים ישראליים יוצאת לדרך: פרופ' שלמה קליש, מוותיקי ההון סיכון בישראל, ורנן גרובמן יוצאים לגיוס קרן עצמאית, לאחר שבחמש השנים האחרונות ניהלו את קרן ויזרע של איש העסקים הגיאורגי־ישראלי יצחק מירילשוילי.
בימים אלה מתחילים קליש וגרובמן פגישות עם משקיעים וינסו לגייס יותר מ-200 מיליון דולר לקרן החדשה. המיקוד של הקרן יהיה בחברות בינוניות ובוגרות, פורצות דרך ומובילות בתחומן בכל סוגי הטכנולוגיה. הכוונה של השניים היא לבצע יותר השקעות, בסכומים גדולים יותר מאלה שהעבירו בקרן ויזרע.
"עם התפתחות השוק הישראלי, שבו עשרות חברות פורצות דרך המובילות בתחומים שהולכים להיות גדולים מאוד – כמו האינטרנט של הדברים, מציאות מדומה ומציאות רבודה, סייבר וטכנולוגיה פיננסית (פינטק) – וכאשר רבות מהן הן חברות שמתאימות להיות חדי־קרן (חברות בשווי מיליארד דולר ומעלה), נדרשים סכומים גדולים להשקעות", אומר קליש. "זו הסיבה להקמת קרן עצמאית גדולה עם מגוון משקיעים".
במקביל לניהול הקרן החדשה, קליש וגרובמן ימשיכה בניהול פורטפוליו ההשקעות של קרן ויזרע ויתמכו בחברות. לפי הערכות, ויזרע השקיעה במהלך חמש שנים כ-200 מיליון דולר מהונו הפרטי של מירילשווילי בכ-15 חברות. ב-2013 מכר איש העסקים הגיאורגי־ישראלי את חלקו ברשת החברתית הגדולה ברוסיה, וי-קונטקטה (Vkontakte), בכ-1.12 מיליארד דולר, לפי שווי חברה שמוערך ב-2.8 מיליארד דולר.
משפחת מירילשווילי בולטת בפעילות פילנתרופית במוסדות הקהילה הגאורגית בישראל, אירועים של חב"ד ויוזמות נוספות. קליש מעורב גם הוא בפעילויות ובמוסדות שונים של חב״ד בישראל ובעולם.
בין החברות שבהן השקיעה ויזרע בולטות חברת השבבים אלטייר; חברת לומוס, המפתחת מערכות אופטיות, משקפיים חכמים וקסדות טייסים; חברת טכנולוגיית ההטענה האלחוטית פאוורמט; ואפליקציית המידע לתחבורה ציבורית Moovit.
הקרן רשמה כמה אקזיטים – בין השאר בחברת ווילוסיטי, שנרכשה על ידי קוואלקום בכ-400 מיליון דולר; בחברת פריימסנס, שנרכשה על ידי אפל; ובפייס.קום, שנמכרה לפייסבוק.
קטגוריה של 400 חברות טכנולוגיה
הקרן החדשה של קליש וגרובמן מצטרפת לכמה קרנות הון סיכון חדשות שקמו בישראל בשנים האחרונות, וממוקדות בהשקעות בחברות בוגרות – כאלה שכבר הגיעו למכירות של 10 מיליון דולר בשנה או יותר ולשווי משמעותי. לפי הערכות, בישראל כ-400 חברות טכנולוגיה בקטגוריה זו.
בין הקרנות הפועלות בתחום נמצאות IGP של חיים שני ומשה ליכטמן, שגייסה 230 מיליון דולר; ופיטנגו, שגייסה 100 מיליון דולר מתוך 250 מיליון דולר מתוכננים לקרן חדשה לחברות בשלבי צמיחה. היזמים דדי פרלמוטר, רמי הדר ואלדד תמיר מנסים גם הם לגייס 300 מיליון דולר לקרן Eucalyptus Growth Capital, שתכוון גם היא לחברות צומחות.
קליש, שבשנים האחרונות שמר על פרופיל תקשורתי נמוך, הוא מוותיקי ההון סיכון בישראל. ב-1994 הוא הקים את חברת ההשקעות ג'רוזלם גלובל, ובהמשך הקים את קרן ההון סיכון ג׳רוזלם גלובל ונצ׳רס (JGV). בין ההשקעות של הקרן נמנים כמה מסיפורי ההצלחה של ההיי־טק הישראלי, בהם חברת גלילאו של אביגדור וילנץ, שנרכשה על ידי מארוול לפי שווי של 2.7 מיליארד דולר. השקעה בולטת נוספת של הקרן היתה בחברת מלאנוקס של איל ולדמן.
קליש אף הקים את חברת ההשקעות יזם.קו, שגייסה כ-60 מיליון דולר להשקעות בחברות אינטרנט. ב-2007 דורג קליש במקום 39 ברשימת המשקיעים בעלי "מגע הזהב" של מידאס שפירסם מגזין "פורבס" – והראשון מבין המשקיעים הישראלים בדירוג.