-
9 שופטי בג”ץ מסרו היום (שלישי) פה אחד את החלטתם בעניין חוק הגיוס: "אין כיום חוק שמאפשר לפטור תלמידי ישיבות משירות צבאי ועל המדינה לגייס את תלמידי הישיבות". והוסיפו "כי יש לעצור את התמיכות למוסדות" • מה הח"כים החרדיים הגיבו? • לכל הפרטים
אבריימקה אייזנשטיין|י״ט בסיון ה׳תשפ״ד9 שופטי בג”ץ מסרו היום (שלישי) פה אחד את החלטתם בעניין חוק הגיוס: "אין כיום חוק שמאפשר לפטור תלמידי ישיבות משירות צבאי".
השופטים הסבירו בהחלטה כי אין מסגרת חוקית שלפיה המדינה יכולה להבחין בין תלמידי הישיבות ובין יתר המיועדים לגיוס. עוד קבעו השופטים, כי לא ניתן להמשיך ולהעביר כספי תמיכות לישיבות ולכוללים עבור תלמידים שלא קיבלו פטור או ששירותם הצבאי לא נדחה.
השופטים כתבו: “בעת הזו אין מסגרת חוקית שמאפשרת להבחין בין תלמידי הישיבות ליתר המיועדים לשירות צבאי”. הם הוסיפו: “המדינה אינה מוסמכת להעביר כספי תמיכות למוסדות תורניים בגין תלמידי ישיבה שלא קיבלו פטור או ששירותם הצבאי לא נדחה כדין”.
למרות שהחרדים מהווים 12% מתושבי מדינת ישראל, לא נמצא בבג”ץ ביטוי לעמדתם – וקונצנזוס של ממש נרשם בקרב כל תשעת השופטים: עוזי פוגלמן, יצחק עמית, נעם סולברג, דפנה ברק-ארז, דוד מינץ, יעל וילנר, עופר גרוסקופף, אלכס שטיין וגילה כנפי-שטייניץ. כולם חתמו על נוסח ההחלטה שאותו כתב ממלא מקום נשיא ביהמ”ש העליון השופט עוזי פוגלמן.
תגובת נציגי הציבור החרדי בכנסת על הפסק:
יו"ר דגל התורה ח"כ משה גפני הגיב עוד בטרם פורסם הפסק ואמר כי "מעולם לא היה פסק דין של בית המשפט העליון לטובת בני הישיבות ולטובת הציבור החרדי. אין שם אף שופט שמבין בערך של לימוד התורה והתרומה שלהם לעם ישראל בכל הדורות".
ידיד חב"ד שר ירושלים ומסורת ישראל, מאיר פרוש: “פסיקת בג”ץ מובילה בהכרח לשתי מדינות כאן. אחת, זו המדינה שמתנהלת כפי שהיא, כעת. ומדינה נוספת בה בני הישיבות ימשיכו ללמוד תורה כפי שנהגו במדינה שבן גוריון הכריז עליה. אין כח בעולם שיוכל לכפות על אדם שנפשו חשקה בלימוד תורה, להימנע מכך”.
יו"ר "יהדות התורה" שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף הגיב על פסיקת בג”ץ: “החלטה צפויה ומאוד מצערת ומאכזבת. מדינת ישראל קמה על מנת להיות בית לעם היהודי שהתורה היא סלע קיומו. התורה הקדושה תנצח”.
יו”ר מפלגת נעם סגן השר אבי מעוז בתגובה להחלטה: “שופטי בג”ץ ממשיכים בדרכו של אהרן ברק, ולפיה ’מלוא כל הארץ משפט’, ופולשים לתחומים ציבוריים ששייכים באופן מובהק לנבחרי הציבור מהרשות המחוקקת והרשות המבצעת, זהו עוד צעד שפוגע בשיטת המשטר הדמוקרטית של מדינת ישראל, והפעם זו החלשה של המדינה והחברה בזמן מלחמה. הגיע הזמן לשים סוף לדיקטטורה של בג”ץ”.
יו"ר ש"ס אריה דרעי על פסיקת בג"ץ: "העם היהודי שרד רדיפות, פוגרומים ומלחמות רק בזכות השמירה על ייחודיותו – התורה והמצוות. זהו הנשק הסודי שלנו מול כל האויבים, כהבטחת בורא עולם. גם כאן, במדינת היהודים, לצד לוחמנו היקרים המחרפים נפש מול האויבים, נמשיך לשמור מכל משמר על חברת לומדי התורה המקיימים אותה מתוך הדחק. הם אלו שמשמרים את כוחנו הסגולי ומחוללים ניסים במערכה. אין שום כוח בעולם לנתק את עם ישראל מלימוד התורה וכל מי שניסה זאת בעבר – נכשל כישלון חרוץ. שום פסיקה שרירותית לא תבטל את חברת לומדי התורה בארץ ישראל, שהיא הענף עליו כולנו יושבים".
ח"כ ישראל אייכלר: "בג"ץ הוא גוף דיקטטורי שתפס את השלטון מידי הממשלה הנבחרת והרשויות הדמוקרטיות ומבקש לכפות מלחמת דת ברחובות, וקרע בין יהודים. והיא לא תצלח. נמשיך לאחוז במסורת אבותינו, גם אם דיקטטורים מושלים בעיני עצמם זוממים לעקור את הכל. פסיקת בג"ץ היא לא 9 שופטים מול 0 מתנגדים. היא 9 שופטים מול 3500 שנות לימוד ממתן תורה עד היום הזה".
כזכור, בתחילת החודש בג"ץ דן בעתירות הדורשות לחייב גיוס של תלמידי הישיבות ולשלול תקציבים ממוסדות שתלמידיהם לא מתגייסים.
הדיון התקיים בהרכב מורחב של תשעה שופטים – ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון עוזי פוגלמן, יצחק עמית, נעם סולברג, דפנה ברק-ארז, דוד מינץ, יעל וילנר, עופר גרוסקופף, אלכס שטיין וגילה כנפי שטייניץ.
השופטים הקריאו במהלך הדיון את עמדת מערכת הבטחון שלפיה ניתן לגייס 3,000 חרדים בשנה זו. נציג הממשלה עו"ד דורון טאובמן אמר כי הממשלה אינה מסכימה לכך.
לדבריו, "הממשלה מסכימה עם דבריו של השופט עמית שלא ניתן לפתור את הסוגיה בכפייה. זו מחלוקת שקורעת את החברה הישראלית כבר שנים. הנסיבות שנותרו מחייבות הסכמה ושיתוף פעולה".
השופט סולברג העיר כי "יש צורך קיומי כאן ועכשיו, יותר מערך השווין". מליקובסקי הסכים איתו: "זה צורך, זה צו השעה".