-
פרשת משפטים נפתחת בדיני עבד עברי, ועוסקת בנושא שנראה לנו רחוק מהמציאות המודרנית. עם זאת, החסידות מעניקה לו משמעות עמוקה בעבודת ה' • הדרשה נכתבה ע"י הרב ניסים לגזיאל, המותאמת לכל המעונין לומר דרשה בקשר עם פרשת השבוע והגאולה • לקריאה והורדה
יוסי סולומון|כ׳ בשבט ה׳תשפ״המספרים שהבדחן החסידי, ר' ינעקל מילר, הגיע פעם לחתונת נכדו של הרב חיים קנייבסקי ע"ה. כחלק משלל הבדיחות הוא פנה לרב קנייבסקי בשאלה מ"חיי הנישואין".
מה הדין אם הכלה תעמוד תדליק נרות שבת מול הראי, אז אחרי שהיא הדליקה נר אחד, רואים כבר שניים, האם היא צריכה להדליק עוד נר או שזה מספיק?
אמר לו הרב קנייבסקי, אם היא עומדת מול הראי, אז יש שם שתי נשים, צריך ארבע נרות…
פרשת השבוע, פרשת משפטים, פותחת בדיני עבד עברי. העיסוק התורני בנושא עבדים ועבדות נראה לנו כמנותק מהמציאות. המילה 'עבדות', בעולם המודרני בו אנו חיים, נתפסת כמושג בזוי ועלוב השייך לימי הביניים או לתקופה עתיקת ימין, כמעט פרהיסטורית. כמעט אין היום מקום בעולם בו העבדות עדיין מותרת, ועצם המחשבה על האפשרות שבני אדם כמונו יעמדו וישרתו אותנו כמו רובוטים, יכולה להעביר חלחלה בעצמותינו.
מעניין שדווקא מצוות אלו הקשורות בדיני עבדות (כגון: קניין עבד עברי או פדיון וייעוד אמה עבריה) מוצאות התייחסות נרחבת מאוד בתורת החסידות. מאמרים שלמים וארוכים מכל שבעת דורות נשיאי חב"ד העוסקים בנושא העבדות היהודית והקשר שלה לגאולה האמיתית והשלימה.
נתחיל מהדור הראשון של נשיאי חב"ד-האדמו"ר הזקן. ישנו מאמר של האדמו"ר הזקן (נדפס בתורה אור) המסביר את שלושת סוגי העבדים המוזכרים בפרשתנו, עבד כנעני, עבד עברי ואמה עבריה, ואת המשמעות שלהם בעבודת ה'.
כל אחד מסוגי העבדים האלו מסמלים מדריגה אחרת בעבודת ה', כשהעבד הכנעני מסמל את הדרגה הכי נחותה, ואילו האמה העבריה מסמלת את הדרגה הכי נעלית. נכדו של האדמו"ר הזקן, האדמו"ר הצמח צדק, מתייחס למאמר זה במילים: "והוא דרוש נכבד מאוד", ובריבוי מקומות בכתביו הוא מאריך לבאר את הדרגות הרוחניות שעליהם מרמזים העבדים השונים ואת המשמעות שלהם בקשר אלינו, בעבודת ה' הפרטית שלנו. נסכם את הדברים באותיות פשוטות, מבלי להיכנס לדקויות יתר. לפי הצמח צדק, שלושת סוגי עבדים מסמלים שלוש דרגות בעבודת ה' על פי ספר התניא:
הדרגה הראשונה והנחותה ביותר היא דרגת העבד הכנעני –שבמהותו הוא רשע, וכפי שהגמרא מתארת אותו: "בהפקירא ניחא ליה", הוא בן אדם שמחפש היפקרות, רוצה לעשות מה שבא לו, מתי שבא לו, מבלי לדחוף חשבון לאף אחד, גם לא לקב"ה. זה מה שהוא היה רוצה לעשות, אבל מה אפשר לעשות..הוא עבד, הוא מוכרח לעבוד, מוכרח להישמע להוראות הקב"ה על אפו ועל חמתו, כי אם לא זה יעלה לו ביוקר…. הוא ירא מפני שבט האדון, הוא מפחד מהרצועה שהאדון אוחז בידו ומאיים בה עליו.
במישור הרוחני של הדברים, הכוונה לאדם שעובד את הקב"ה מתוך יראת העונש, מתוך פחד שאם הוא לא יציית, הוא יחטוף! אין לו משיכה פנימית לאדון, אין לו קשר נפשי לקב"ה, הוא לא מקיים מצוות מתוך אהבה, הוא אפילו לא מקיים אותם מתוך רצון, כי אם מתוך כפיה והכרח.
לעומת זאת, הדרגה השניה ב"עבדות הרוחנית" עליה אנו מדברים, היא מדריגת העבד עברי -שבמהותו הוא בינוני, ולא סתם בינוני, כי אם בינוני ע"פ התניא. דהיינו אדם ש"לא עבר עבירה מימיו ולא יעבוד לעולם", הוא זהיר במחשבה, דיבור ומעשה, מדייק בקלה כבחמורה, עד כדי כך שעשיית עבירה מופרכת אצלו לחלוטין. רצונו הפנימי הוא רצון האדון, התענוג שלו הוא בעבודת ה', הוא מקיים מצוות באהבה וביראה, מתוך רגש פנימי, ומזה הוא חי.
אלא, שהוא עדיין לא בירר את מידותיו, הוא עדיין לא מיגר לחלוטין את הרע שבנפשו פנימה, ולכן הוא נחשב כ"בינוני". הדרגה השלישית היא מדרגת האמה העבריה, המסמלת את הצדיק, אדם שגמר כבר את עבודת בירור המידות, ומיגר לחלוטין את הרע שבנפשו פנימה, הוא גרם ל"אתהפכא" בנפשו, שאפילו הרע שבו נהפך לטוב מוחלט.
היה ניתן לחשוב ש"האמה העבריה"-הצדיק, סיים את עבודתו הרוחנית, הוא מושלם. מה עוד ניתן לבקש מאדם כזה?
התורה מגלה לנו שגם "האמה העבריה"- הצדיק, לא סיים את עבודתו. ישנם עוד שתי מצוות הקשורות עם ה"אמה העבריה" -מצוות יעוד ופדיון אמה עבריה. במילים פשוטות: על האדון "ליעד" דהיינו לקדש את האמה העבריה לו או לבנו, למטרת נישואין. ואם הוא לא חפץ לשאת אותה לאישה, אז עליו לעזור לה "לפדות" את עצמה ממנו.
מהי המשמעות הרוחנית של הדברים? מהי המסר בעבודת ה' הנרמז במצוה זו?
הצדיק המושלם סובל מדבר אחד, מזה שהוא מושלם! המציאות המושלמת שלו יכולה לגרום להרגשת "ישות", הוא לא התבטל לחלוטין לאדון, הוא לא מסר לגמרי את מציאותו, שכלו ומדותיו, לבורא. הוא עדיין מרגיש את עצמו, זוהי אמנם מציאות של קדושה, אבל גם מציאות של קדושה היא הגבלה. ולכן הפתרון הוא: יעוד. בנישואין, החתן והכלה נהפכים למציאות אחת מאוחדת, כך גם בנישואי יעוד, האדון והאמה מתאחדים למציאות אחת. ובמישור הרוחני, הצדיק מתבטל לחלוטין לאדון (הקב"ה) והם נהפכים למציאות אחת מושלמת.
ומה המסר הנעוץ בכך בקשר לגאולה?
ישנו דין (רמב"ם עבדים ד, יא) ש"אין אמה העבריה נמכרת אלא למי שיש לה עליו או לבנו קידושין כדי שתהא ראויה ליעוד". זאת אומרת, שאי אפשר למכור את האמה העבריה לכל אדם, אלא רק למי שיכול לשאת אותה. הדין הזה מלמד אותנו מסר חשוב בעבודה הרוחנית שלנו. כאמור לעיל, שלושת סוגי העבדים מייצגים מעין "סולם רוחני" של התעלות בעבודת ה'. האדם מתחיל את חייו כ"עבד כנעני", כפוי ומוכרח לקיים רצון קונו, ואנו תקווה שהוא יתעלה מעלה מעלה בעבודתו ויגיע גם למדרגת העבד העברי, ואולי אפילו למדריגת האמה העבריה. אבל מה התכלית? מהי המטרה הסופית? על מה צריך לשים את הכוונת?
הדין הנ"ל מלמד אותנו שאת הכוונת צריך לשים על היעוד – הנישואין. מכאן אנו למדים, שמטרת כל המדריגות בעבודת ה' (עבד כנעני, עבד עברי ואמה עבריה) היא לבוא למצב בו אנו "מיועדים" לקב"ה. זאת אומרת, שכל מעשינו ועבודתינו, בכל מדריגה שלא תהיה, היא רק בתנאי וכדי שנגיע לנישואין בין הקב"ה (האדון) וכנסת ישראל (האמה העבריה).
הנישואין האלו יקרו בימות המשיח, במצב בו אנו נתאחד עם הקב"ה בתכלית היחוד, ואילו העבודה כיום, במשך זמן הגלות, היא אך ורק תנאי ובכדי להביא תיכף ומיד את "היעוד" (תרתי משמע) המיוחל!
נסיים בסיפור חסידי על כמה על יהודי להיות קשור לעבודת ה' בכל נימי נפשו. פעם אחת, בהתוועדות שמח"ת תרפ"ב, סיפר הרבי הריי"צ סיפור על כך שכל מהותו של יהודי היא עבודת ה'. הוא תיאר כיצד יהודי קם ממיטתו ויודע שעליו לומר ברכות, ללבוש טלית ותפילין ולהתפלל, ורק לאחר מכן הוא יכול להתחיל את עסקיו. פעם אחת, קם אחד מתושבי ליובאוויטש ממיטתו, התכונן לתפילה, לבש טלית ותפילין והתפלל. לאחר התפילה הוא יצא לכפר הסמוך וקנה בהמה על מנת לשחוט אותה, כשפתאום התברר לו שעדיין לילה…!
הלבנה האירה במלוא הדרה, והוא לא הבחין בכך כלל, כי במוחו היה מונח בפשטות שמיד בעומדו משינתו, עליו לעסוק בעבודת ה' והתפלל!
שבת שלום!
____
מבוסס על שיחת ש"פ משפטים תשמ"ו אות ה'-ו', בשילוב מאמר ד"ה ואלה המשפטים תשל"ח (מלוקט א')
____________________
שליח? רב קהילה? זה בשבילך! קבלו את משיח בפרשה דרשה שבועית עם רעיונות מתורת הרבי בעניני גאולה ומשיח על פרשת השבוע, מונגשות בצורה מעניינת ואקטואלית עם סיפורים והוראות לחיים.
הירשם עכשיו לקבלת הדרשה בוואטסאפ:
עברית – לחצו כאן
אנגלית – לחצו כאן
רוסית – לחצו כאן
צרפתית – לחצו כאן
תגיות: משיח בפרשה
כתבות נוספות שיעניינו אותך: