-
פרשת וירא תמיד נקראית בסמיכות לכ"ד טבת. מה הקשר בין פרשת וירא לאדמו"ר הזקן? • הדרשה נכתבה ע"י הרב ניסים לגזיאל, המותאמת לכל המעונין לומר דרשה בקשר עם פרשת השבוע והגאולה • לקריאה והורדה
יוסי סולומון|כ״א בטבת ה׳תשפ״האבא, אמא וילד קטן מגיעים לחתונה. באמצע הסעודה אמא שמה לב שהילד אוכל עם הידיים.
"תאכל עם כף!" היא אומרת לו. "ברור שהוא יאכל עם כף," עונה לה אבא "כי אם הוא יאכל עם ק', זאת תהיה שגיאת כתיב!"
ידועים דברי השל"ה, שפרשת השבוע קשורה לזמן בשנה בו היא נקראת. בנוגע לענייננו, פרשת וארא נקראת לעולם בסמיכות לכ"ד טבת, יום ההילולא של האדמו"ר הזקן, ומכך מובן שיש קשר מיוחד בין פרשת וארא לאדמו"ר הזקן, אבל מה הקשר, בדיוק?
הרבי מלך המשיח מוצא קשר מעניין בין תחילת הפרשה לבין מייסדי תורת החסידות, וביניהם האדמו"ר הזקן, מייסד חסידות חב"ד. פרשת וארא פותחת בתשובתו של הקב"ה לטענת משה רבינו בסוף הפרשה הקודמת:"למה הרעותה לעם הזה, למה זה שלחתני?!". הקב"ה מתחיל את פרשת וארא עם תשובה ארוכה ומפותלת, "וארא אל אברהם אל יצחק ואל יעקב בא-ל ש-ד-י".
הרבי משווה בין אבות החסידות (הבעש"ט, הרב המגיד, והאדמו"ר הזקן) לאבות האומה היהודית כולה- אברהם, יצחק ויעקב. כמו שהקב"ה התגלה אל האבות בשם א-ל ש-ד-י, "וארא אל אברהם אל יצחק ואל יעקב בא-ל ש-ד-י", ועי"ז האבות גילו את האלוקות בעולם, כך גם אבות החסידות גילו בעולם את פנימיות התורה, שדרכה מתגלה הקב"ה בעולם. במילים פשוטות, עבודת האבות בעולם, הן אבות היהדות והן אבות החסידות, פעלה שינוי משמעותי בהתייחסות העולם לבורא, הן גילו את הבורא ואת תורתו בתוך מציאות העולם.
הרבי אף מוצא ביטוי מדהים לקשר המיוחד הזה. שמו של הקב"ה שהתגלה לאבות: "א-ל ש-ד-י" הוא ראשי התיבות של שמותיהם של אבות החסידות. שניאור (זלמן), דובער, ישראל!
אבל זה לא מסתיים פה, הקשר המיוחד הזה ממשיך הלאה. כמו שעבודת האבות היותה הכנה לגאולת מצרים ולמתן תורה (וכמו שמוזכר במפורש בהמשך הפסוקים, שהקב"ה נשבע לאבות לגאול את בניהם ולהביאם לארץ המובטחת) כך גם עבודתם של אבות החסידות מהווה הכנה לגאולה האמיתית והשלימה ולירושת ארץ ישראל לעתיד לבא.
הכל טוב ויפה, אבל מה מיוחד באדמו"ר הזקן? לכאורה, ע"פ הביאור הנ"ל, פרשת וארא בפתיחתה קשורה לכל אבות החסידות באופן זהה לחלוטין. אז, איפה הקשר המיוחד בין הפרשה לאדמו"ר הזקן?
אם בתחילת הפרשה אנו מוצאים רמז על שמותם של כל אבות החסידות, הרי שבשם הפרשה ("וארא") מרומז דווקא שמו של אדמו"ר הזקן: המילה "וארא" מורכבת מהאותיות "אור א'". האל"ף הנוספת היא ראש-תיבת המילה אור. הרי שבשם הפרשה רמוז ה'אור' פעמיים: פעם אחת במפורש ("אור") ופעם אחת ברמז ובראשי-תיבות ("א").
דבר זה מתאים לשמו של הרבי – 'שניאור' (שני אור), שנקרא כן על שם שהאיר את העולם בשני אורות – באור גלוי – תורת הנגלה, ע"י חיבור השו"ע, וג"כ באור נסתר – תורת החסידות, ע"י חיבור ספר התניא.
יהיו כאלה שירימו גבה אחת או שתיים, גימטריות או ראשי תיבות, רמזים וצירופי מילים, אין זוהי דרכה של חב"ד. לכאורה, אין כאן ביאור רעיוני ממשי על הקשר בין הפרשה לרבי, כ"א רמזים גרידא על איזשהו קשר עמום.
בהתוועדות ארוכה ועמוקה, מסביר הרבי לפרוטרוט את הקשר המיוחד הזה. האבות סללו את הדרך למתן תורה, ואילו אבות החסידות סללו את הדרך של פנימיות התורה. מבין כל האבות, מי שהצטיין ביחוד בקשר שלו לתורה היה האב השלישי, יעקב אבינו, הוא זה שי"ד שנה לא ישן בבית המדרש של שם ועבר, הוא זה שפעל להקמת הישיבה הראשונה במצרים (לפני הירידה שם), והוא זה שמסמל (ברוחניות הענינים) את היסוד השלישי עליו עומד העולם- התורה. (בעוד שאברהם מסמל את יסוד גמילות החסד, ואילו יצחק מסמל את יסוד העבודה). כך גם בקשר האב השלישי של אבות החסידות, האדמו"ר הזקן, שהיה ידוע בגדלותו התורנית מעל ומעבר לכל אחד אחר. הוא זה שהפליא את עולם התורה בחיבוריו החשובים, השו"ע והתניא, הוא זה שנקרא בפי כולם (אפילו בפי מתנגדיו!) בשם:"הרב", בה"א הידיעה.
הקשר הזה בין יעקב אבינו להאדמו"ר הזקן בולט בעיקר בשייכות לגאולה. כאמור לעיל, עבודת האבות הביאה לגילוי שם "ש-ד-י" בעולם, וזה היווה הכנה לגילוי שם "הוי'" בעת מתן תורה.
ההכנה הזאת מודגשת בעיקר אצל יעקב אבינו, דווקא אצלו רואים המוחש כיצד החיים עם התורה מביאים לשלימות הגילוי אלוקות בעולם. הוא זה שסבל הכי הרבה צרות-רוגזו של עשו, של לבן, של דינה ושל יוסף (לא מספיק?!) והוא זה שהיה ונשאר בתכלית השלימות, לא רק הוא, אלא גם משפחתו, בניו וביתו, ואפילו עניני העולם שבהם הוא התעסק היו מושלמים בתכלית. הכיצד? בכח התורה! הרי לנו, שבכח התורה, והגילוי האלוקי שבא על ידה, אפשר לעשות הכל, כולל להביא את הגאולה!
כך גם בקשר לאדמו"ר הזקן, הוא זה שגילה את העצם של פנימיות התורה והחדיר אותו בהבנה והשגה שכלית, עד כדי כך שפנימיות התורה חודרת לתוככי מציאות האדם ומשנה אותו מבפנים, וכשהמוח משתנה, הלב משתנה, וכשהלב משתנה כל מציאות האדם הופכת למציאות של קדושה עד ש"הטבע ממש יהיה אלוקות", וזאת היא בדיוק ההגדרה הנכונה של הגאולה השלימה!
וההוראה הנלמדת מכך היא פשוטה, עלינו להוסיף אומץ בלימוד תורתו של בעל ההילולא, האדמו"ר הזקן. הן בנגלה- לימוד השו"ע, והן בנסתר- החל מספר התניא ובשאר ספריו (תורה אור ולקוטי תורה). הרבי הוסיף שהוראה זו שייכת גם לנשים ואף סיים את השיחה בעובדה מעניינת שאימו ע"ה, הרבנית חנה, לפני נישואיה, היתה עוסקת בהעתקת מאמרי חסידות שהיו מגיעים לבית אביה, הרב מאיר שלמה ינובסקי ע"ה, רבה של ניקוליוב, שהיה חסיד מזמן הרבי מהר"ש.
היא היתה עושה זאת בדיוק ובמהירות, כדי לספק את הצורך והצמאון שהיה אז בקרב החסידים ללמור מאמר חדש מהרבי. אז אם לפני יותר ממאה שנה, נשים התעסקו במאמרי חסידות עמוקים, כ"ש וק"ו היום, ערב הגאולה האמיתית והשלימה.
נסיים בסיפור על כוחו של האדמו"ר הזקן לשנות את העולם בכח התורה. כשהגיע אדמו"ר הזקן לליאזנא, היה עדיין אברך צעיר, ולא רבים הכירו בגדולתו. באחד הימים הראה אדמו"ר הזקן מופת, וה"מתנגדים" שדרו בעיר לא ראו זאת בעין יפה. הם דרשו מהאברך להתייצב בבית הדין בויטבסק, ולהסביר את מעשיו.
בעמדו לפני בית הדין, אמר אדמו"ר הזקן: "אין לי מה לומר. אוכל רק לספר מעשה אותו שמעתי ממורי ורבי, המגיד ממזריטש".
הדבר אירע בטרם התפרסם שמו של הבעל שם טוב בעולם. פעם הראה הצדיק מופת בעיר ברוד. אנשי העיר חששו שכוחו לחולל מופתים אינו נובע מכוחות הקדושה, חלילה, ורצו להחרים אותו.
אמר להם הבעל שם טוב שלא בכוחות עצמו עשה את המופת, אלא בשיתוף עם אביי. הוא הסביר את דבריו בכך שראשי התיבות של הפסוק "ואם בריאה יברא ה'" מרכיבים את המילה "אביי". הכוח לחולל את המופתים הוא, אפוא, מאביי…
שאלו את הבעל שם טוב: "הרי המילה הראשונה, "ואם", מתחילה בו', ולא בא'! איפה יש כאן, אם כן, ראשי תיבות של "אביי"?". הבעל שם טוב השיב שגם אביי לא יכול היה לעשות דבר ללא אותה ו', הרומזת על "המשכת" וגילוי התורה.
אביי היה מקור התורה שבעל פה, ורק על ידי התורה אפשר לשנות את העולם. אביי, באמצעות הו' המקדימה יכול היה לחולל מופתים עצומים כאלו, מנוגדים לטבע העולם בתכלית "עיקר חטאם של קורח ועדתו היה זה שהם "נועדים על ה'", הם התנגדו להתנהגות שלמעלה מדרכי הטבע. "ובני קורח לא מתו, הם נמצאים בכל הדורות…", סיים אדמו"ר הזקן, והמסר הובהר היטב.
שבת שלום!
____
מבוסס על שיחת ש"פ וארא תשנ"א, בשילוב שיחת וארא תשמ"א
____________________
שליח? רב קהילה? זה בשבילך! קבלו את משיח בפרשה דרשה שבועית עם רעיונות מתורת הרבי בעניני גאולה ומשיח על פרשת השבוע, מונגשות בצורה מעניינת ואקטואלית עם סיפורים והוראות לחיים.
הירשם עכשיו לקבלת הדרשה בוואטסאפ:
עברית – לחצו כאן
אנגלית – לחצו כאן
רוסית – לחצו כאן
צרפתית – לחצו כאן
תגיות: משיח בפרשה