-
לקראת חודש אלול תנש״א ערך הרבי מלך המשיח ׳חשבון נפש׳ כללי על השנה החולפת בעיצומו של הפארבריינגען, כאשר מסקנת החשבון נאמרה ברורות ונחרצות: ״היתכן שבסיומם של י"א חדשים דשנת "נפלאות אראנו" משיח צדקנו עדיין לא בא?!״ • האם גם זוהי מסקנת חשבון הנפש האישי של כל אחד מאתינו? • טורו השבועי של הרב מני ששון, באדיבות מגזין ׳בית משיח׳ • לקריאה
עורך תוכן|כ״ח באב ה׳תשפ״דהרב מנחם מענדל ששון, מגזין ׳בית משיח׳
חודש החשבון
״בשבת מברכים אלול בליובאוויטש, למרות שזה היה עדיין יום בהיר ושטוף שמש, האווירה כבר השתנתה. ריחו של אלול החל כבר להיות מורגש, ורוח של תשובה כבר החלה לנשב. כל יהודי נעשה מתון יותר, עסוק יותר במחשבותיו והחלו לשכוח את כל דברי החולין״.
התיאור המיוחד של הרבי הריי״צ אודות אווירת שבת מברכים אלול – מחייב את כל אשר בשם חסיד חב״ד יכונה, אשר צור מחצבתו בליובאוויטש, להתאים את עצמו ואת נפשו להלך רוח המרומם המתבקש בשבת הקרובה, מברכים חודש אלול.
אחת מנקודות היסוד של חודש אלול הוא ׳חודש החשבון׳: לעצור, לברר ולחקור בנפש היכן אוחזים ולאן פנינו מועדות. לולי ה׳חשבון נפש׳ לא יהיה ניתן להתקדם במעלות חודש אלול ולהתעלות אל שערי היכל הימים הנוראים.
וממשיל זאת הרבי הריי״צ לעולם העסקים (סה״מ תרצ״ו): ״חודש אלול הוא חודש החשבון, דכמו בגשמיות הנה הבעל עסק כל השנה עוסק במסחרו בקנין ומכירה במשא ומתן ואינו יודע חשבון מפרנסתו – להיותו טרוד בעסק מסחרו, אמנם בכדי שיהיה העסק כדבעי ויתן רווח רב – צריכים מזמן לזמן לעשות חשבון ולתקן את כל החסרונות, ואז הנה יהיו הרווחים ביותר״.
החשבון בסף הגאולה
בטיסה מהירה של כמה שנים קדימה, בואו נתבונן בחשבון הנפש שערך הרבי מלך המשיח קבל עם ועדה במהלך הפארבריינגען של שבת ראש חודש אלול בשנת תנש״א, וננסה לדלות ממנו את הכיוון הנכון לחשבון צדק המותאם לדורנו ולתקופתנו המיוחדת.
וכך פתח הרבי את החשבון נפש הכללי בהתוועדות (דבר מלכות ראה סעיף ט): ״נוסף על כללות הענין ד"אחכה לו בכל יום שיבוא", ובפרט לאחרי ש"כלו כל הקיצין", וסיימו כל ענייני העבודה, נמצאים בשנה מיוחדת שהר"ת שלה "הי' תהי' שנת נפלאות אראנו", "כימי צאתך מארץ מצרים אראנו נפלאות", – וכבר ראו בפועל כמה וכמה "נפלאות" הן בנוגע לגאולת הפרט והן בנוגע לגאולת הכלל״.
לאחר פירוט חלק מנפלאות השנה סיכם הרבי את מסקנת החשבון: ״ובשנה זו עצמה – עומדים כבר בראש חודש אלול, חודש החשבון של כל השנה, אשר, הסך־הכל דהחשבון הוא: "עד מתי"!…
היתכן שבסיומם של י"א חדשים דשנת "נפלאות אראנו", משיח צדקנו עדיין לא בא?!…
ובסגנון דפרשת השבוע – "ראה אנכי נותן לפניכם היום ברכה", כל עניני ברכות, ולכל לראש הברכה העיקרית דגאולה האמיתית והשלימה – שלא מספיק ששומעים (ומבינים) ש"הנה זה (המלך המשיח) בא", אלא צריכים לראותו בעיני בשר, ולא רק "אראנו" בלשון עתיד, אלא "ראה", בלשון הוה, ובלשון ציווי!״.
זהו החשבון צדק של מלך המשיח, זהו החשבון צדק של דור השביעי: מה עם הגאולה? מה עם הגילוי המושלם של מלך המשיח? מה עם בנין בית המקדש? כיצד חלפה שנה ואיננו רואים בעיני בשר את הגאולה בפשטות?
הזעקה הזו מתבקשת: הרי עומדים כבר על ׳סף הגאולה׳, ועיקר עיסוקנו כל הזמן הוא להביא בפועל את משיח צדקנו – בפרט לאחר הדרישה בחצי השנה האחרונה מאז שיחת כ״ח ניסן, וממילא זהו הנושא העיקרי שמעסיק את כולנו. כל שאר הנושאים ניצבים כצדדין וצידי צדדין אל עיקר האילן, הגאולה השלימה.
ולכן מזדעקת לה תוצאת חשבון הנפש כשלהבת העולה מאליה – ״עד מתי״? מה עם המטרה שאליה פנינו מועדות יום ולילה לא ישבותו? לא ניתן להסתפק באף כדור הרגעה ש״שומעים״ כבר את צעדי מלך המשיח או ״מבינים״ כבר שאוחזים בסף הגאולה, כיוון שרצוננו ״לראות״ בעיני בשר! וכל עוד לא רואים בפועל ממש מסקנת החשבון הוא – עד מתי?!…
זוהי מסקנת חשבון הצדק בדור השביעי כשעומדים על הסף: גאולה. משיח. נאו.
חשבונו של חסיד
לכל חסיד מובן בפשטות, שתוצאת חשבון הצדק של הרבי מלך המשיח בשיחה האחרונה ששמענו לעת-עתה בראש חודש אלול, איננה נחלתו הפרטית של הרבי כי אם תוצאת חשבונו של כל חסיד בדור השביעי, ו׳דיו לעבד שיהא נידון כרבו׳.
אך עדיין, כל אחד רוצה להתחבר למסקנת החשבון הזה, ולהרגיש בנפשו שאכן זוהי מסקנת חשבונו האישי-הפרטי, ובפועל, הרבה מאיתנו יכולים להעיד שצפות ועולות להם בנפש מסקנות שונות, אך לא תמיד הגאולה האמיתית והשלימה עומדת במרכזן…
על כך הבהיר כבר הרבי את הדרך להגיע למסקנת חשבון נכונה (לקוטי שיחות חלק ל״ד ע׳ 112):
״כידוע הסיפור מאחד מגדולי חסידי אדמו״ר הזקן (ר׳ בנימין קלעצקער), בעל עסקים במסחר עצים, שפעם כשעשה חשבון במשא ומתן הסחורות כו׳, הרי בהגיעו לכתיבת ה״סך הכל״ של כל החשבון כתב: ״אין עוד מלבדו״. מובן וגם פשוט, דזה שהחסיד הנ״ל כתב כן הוא מפני שככה הרגיש באמת, שזהו הסך הכל של העסק שעשהו בפועל ממש״.
והסביר הרבי כיצד זו הייתה מסקנת ר׳ בנימין: ״והיינו, שהעניין ד״אין עוד מלבדו״ היה חדור בכל מציאותו ובכל עניניו, ולכן בשעה שהגיע לה״סך הכל״ בענייני מסחרו – כתב האמת (לאמיתו) ״אין עוד מלבדו״״.
הלימוד אלינו ברור כשמש: לא ניתן להגיע למסקנה של ״עד מתי״ בסיומה של שנה ללא חיות אמיתית ופנימית בעניני גאולה ומשיח, וללא לימוד והתבוננות בעניני גאולה ומשיח. ר׳ בנימין קלעצקער כתב ׳אין עוד מלבדו׳ כי זה ״היה חדור בכל מציאותו ובכל ענייניו״, ולכן ׳נפלט׳ לו בדרך ממילא בסיכום החשבון את מה שחי ובער בקרבו.
נגביר את החיות בלימוד עניני גאולה ומשיח, ובהתבוננות פנימית בבשורת הגאולה, וכך נוכל להרגיש באופן פנימי כי זוהי אכן תוצאת חשבוננו האישי-הפרטי: עד מתי? רצוננו לראות את מלכנו נאו ממש!
תגיות: הרב מני ששון, מגזין בית משיח, משיח בשיח