-
כשהקב"ה הכין אותנו למתן תורה, הוא העניק לנו שלושה תארים מיוחדים. "והייתם לי סגולה מכל העמים" "ממלכת כהנים וגוי קדוש" • מה מסמל כל תואר? ומה למדים מכל אחד? • הדרשה נכתבה ע"י הרב ניסים לגזיאל, המותאמת לכל המעונין לומר דרשה בקשר עם פרשת השבוע והגאולה • לקריאה והורדה
אבריימקה אייזנשטיין|כ״ז באייר ה׳תשפ״דממלכת כהנים וגוי קדוש
בכנס עולמי של אנשי דת מכל העולם, מופיע לפתע מלאך.
"הבורא רוצה לתגמל את אחד מכם אשר הרשים אותו במיוחד."
המלאך מכריז בקול את שמו של הנבחר, וזה עולה נרגש לבמה.
"אתה יכול לבחור בין להיות האיש העשיר ביותר בעולם, האיש היפה ביותר בעולם, או האיש החכם ביותר בעולם." ללא שום היסוס, הוא בוחר בתבונה האינסופית.
"נו, מה תרצה לומר לנוכחים?" שואל המלאך.
איש הדת נאנח ואמר: "בתור האיש החכם בעולם…הייתי צריך לקחת את הכסף…"
השבוע נקרא את פרשת במדבר, הפותחת את חומש במדבר הידוע בשם:"חומש הפקודים". יחד עם זאת, התאריך המיוחד של השבת הקרובה הוא ב' בסיון, יום שזכה לכינוי 'יום המיוחס', היום בו אמר משה רבינו לעם ישראל, בשמו של הקב"ה:"ואתם תהיו לי ממלכת כהנים וגוי קדוש".
פרשת במדבר נקראת לעולם לפני חג השבועות, ולכן היא מהווה מדי שנה הכנה קבועה לקבלת התורה מחדש. הדבר מקבל משנה חשיבות כשפרשת במדבר נקראת דווקא ביום ב' סיון, היום בו (בלשון האדה"ז בשולחנו תצד, כ) "התחיל משה להתעסק עמהם בענין קבלת התורה..אמר להם ואתם תהיו לי ממלכת כהנים וגו'". אז אם בכל שנה פרשת במדבר מהווה הכנה לחג השבועות, ובכל שנה, ב' סיון, מסמל את תחילת ההכנה למתן תורה, על אחת כמה וכמה בשנה כזאת, ששניהם חלים יחד, עלינו ללמוד הוראה מעשית בקשר להכנה הפרטית שלנו למתן תורה, ועוד ובעיקר, כמו תמיד, בקשר להכנה שלנה לגאולה האמיתית והשלימה!
בשיחה מאלפת, הרבי מבחין בין שלושה תארים מיוחדים שבהם נקראו בני ישראל באותו "יום מיוחס", שלשה תארים, שמהם בוחר אדה"ז לציין רק אחד, והדבר דורש ביאור והטעמה..
בהתחלה, הקב"ה פנה למשה רבינו ואמר לו:"והייתם לי סגולה (אוצר חביב, רש"י) מכל העמים", לאחר מכן הוסיף הקב"ה עוד שני תארי חיבה, וקרא לנו גם בשם:"ממלכת כהנים וגוי קדוש". מעניין שהאדה"ז (בציטוט לעיל) בחר להביא רק את שם החיבה:"ממלכת כהנים", בעוד שהוא משמיט לחלוטין את הכינוי "סגולה", ואילו את הכינוי "גוי קדוש" הוא מזכיר רק ברמז של וגו'. למה? מה כל כך משמעותי דווקא בשם:"ממלכת כהנים"?! למה דווקא שם זה משמש כביטוי להכנה לקראת מתן תורה?!
זאת ועוד, הכינוי "ממלכת כהנים" הוא בעל משמעות כפולה. לפי הרמב"ן המילה "כהן" היא כינוי ל"משרתי עליון", העוסקים בעבודת הקודש. לעומת זאת, לפי רש"י כהנים הכוונה "שרים". לפי פירוש הרמב"ן, עוד היינו יכולים להסביר ש'כהנים', משרתי עליון, עבדי ה', אכן מסמל זושהיא הכנה לקראת קבלת התורה, בה אמור עם ישראל להתמסר לחלוטין לרצונו של הבורא, אבל, לפי פירוש רש"י, ש'כהנים' הכוונה שרים, מה הקשר בין 'שר' למתן תורה?!
(ובימים אלו בארץ, לא נראה כל כך הרבה קשר בין 'שרי הממשלה' לממלכת התורה….)
מסביר הרבי מלך המשיח, בדרך ייחודית, את ההבדל בין שלושת התארים הנ"ל, ואת ההשלכות הפרקטיות אלינו. כל אחד מבין, שסגולה-אוצר חביב, זה דבר ששמים בנפרד, מבדילים אותו ומפרידים אותו משאר החפצים שיש ברשותינו. כינוי זה מסמל את בחירת הקב"ה בעם ישראל מבין כל אומות העולם, הקב"ה הבדיל אותנו והפריד אותנו מכל העמים, ועשה מאיתנו "אוצר"! בחירת הקב"ה בנו אינה תוצאה מעבודת האדם, זוהי בחירה חפשית ובלתי תלותית של הקב"ה במה שהוא רוצה, והוא רצה (ורוצה) דווקא (ורק) אותנו, נקודה!
לאחר מכן, מגיעים ברצף עוד שתי כינויי חיבה, שהם תוצאה מעבודתם של עם ישראל. "ממלכת כהנים וגוי קדוש". מכיון ששתי כינויים אלו באים ברצף אחד, מובן שהשני בא להוסיף על הראשון, תואר מסוים עליו לא ידענו עד כה. ולכן, אם הכינוי השני מבטא את קדושת ישראל, קדושה במובן של רוממות והבדלה מאומות העולם ומעניני העולם, הרי שהראשון, ממלכת כהנים, התואר הפשוט יותר והסתמי יותר, אמור לסמל את השייכות של בני ישראל לעולם, ואת הקשר שלהם לסביבה הגשמית בה הם נמצאים. לאור האמור, מסביר הרבי, שהתואר "ממלכת כהנים" – מסמל את עבודת בני ישראל בתוך גשמיות העולם ובשייכות לעניני העולם, עבודה לה נתנו חז"ל את השם "כל מעשיך לשם שמים ובכל דרכיך דעהו". לעומת זאת, התואר "גוי קדוש" – רומז על רובד עליון יותר של עבודת הבורא, בו היהודי מתנתק מעל ומעבר לעולם, ומתחבר לרצון האלוקי ע"י של לימוד התורה וקיום המצוות.
ולכן בוחר אדה"ז לצטט דווקא את התואר "ממלכת כהנים", וזו גם הסיבה שרש"י בוחר להסביר את המושג "ממלכת כהנים" בתור "שרים". כי ההכנה ההכרחית למתן תורה היא להיות 'שר' על העולם! מצד אחד, להיות קשור לסביבה, מחובר לאנשים, ולמציאות העולם שמסביב. ומצד שני, להראות שליטה של שר, להשפיע על הסביבה ועל העולם, ולא להיות משופע (ח"ו) מהם!
זוהי, בעצם, הסיבה שהקב"ה נתן את התורה דווקא לבני ישראל ולא למלאכי השרת. בטענתו של משה רבינו נגד המלאכים בדיון המפורסם על נתינת התורה, משה רבינו ניצח על ידי הטיעון הכה משכנע ש"כלום למצרים ירדתם?! יצה"ר יש ביניכם?!? תורה למה תהא לכם?!"
מכך אנו למדים, שהכוונה האמיתית בנתינת התורה אינה להתבדל מהעולם, שהרי מלאכי השרת הרבה יותר מובדלים מהעולם מאיתנו, אבל זאת היא בדיוק הסיבה, שהתורה לא ניתנה להם! כי התורה ניתנה לפעול בעולם, "לעשות שלום בעולם", להיות 'כהן', שר, שליט, משפיע ופעיל.
כשנעיין בפרשת במדבר נגלה שיש בה ג"כ שלושה מניינים. א-מנין בני ישראל הכללי "מבן עשרים שנה ומעלה", ב-מנין בני שבט לוי "מבן חודש ומעלה", ג-מנין בני שבט קהת "מבן שלושים ומעלה". לאור ביאור הרבי, שלושת המניינים פעלו בבני ישראל את שלושת התארים האמורים לעיל. המנין הראשון פעל את סגולת בני ישראל, המנין השני פעל את שררת בני ישראל, והמנין השלישי פעל את קדושת ישראל.
לפי השל"ה הקדוש, המנין הראשון, מפקד האוכלוסין של בני ישראל, בא להפוך את עם ישראל ל"דבר שבמנין", שע"פ הלכה, אינו בטל אפילו בתערובת של אלף. בחירתו של הקב"ה בנו, בחירה שהגיעה מלמעלה, גורמת שאנחנו לא נתבטל לעולם. אבל יחד עם זאת, חשיבותו של הדבר הנמנה אינה ניכרת בגשמיות, בתוך הדבר עצמו. ולכן אנו משווים זאת ל"סגולה"-אוצר החביב על בעליו, אבל לאו דווקא על שאר האנשים.
לעומת זאת, מנין בני שבט לוי, בא לתת להם שררה וממשלה, "לגיונו של מלך", אנשים בתוך העם ומתוך העם, אבל (קצת..) מעל העם! ע"ד הכינוי והתואר השני במתן תורה, ממלכת כהנים-שרים, בתוך העולם ומעל העולם.
והמנין השלישי, של בני קהת, בא בשביל להבדילם בעבודתם ולהוסיף בקדושתם, שכן עליהם היתה מוטלת העבודה הקדושה של נשיאת כלי המשכן, עד כדי נשיאת הארון יחד עם לוחות הברית אשר בתוכו, אכן עבודה מקודשת ביותר. בדומה לעבודתם של בני ישראל כ"גוי קדוש" ע"י קיום רצונו יתברך בלימוד התורה וקיום המצוות!
עיקר החידוש של פרשת במדבר הוא דווקא במנין השני, מנין הלוים. שכן על מנינם הכללי של בני ישראל כבר קראנו בפרשות קודמות, ואילו על המנין השלישי, של בני קהת, המשרתים במשכן, נקרא גם בשבוע הבא, בפרשת נשא בנוגע לבני גרשון ובני מררי. וזוהי הקשר המיוחד בין הפרשה לתאריך בו היא נקראת, גם פרשת במדבר, וגם ב' בסיון מסמלים את עבודת בני ישראל בשררה על העולם ובהשפעה על העולם, כי עיקר החידוש של מתן תורה מתבטא דווקא בעבודה של "בכל דרכיך דעהו".
והקשר לגאולה?!
אחד מיעודי הגאולה מפורסמים הוא:"והיו מלכים אומניך ושרותיהם מניקותיך", מלכים ושרים יהיו משרתים ועוזרים בבתי ישראל. ליעוד המיוחל הזה אנו נזכה, אם כבר היום אנו נלמד להתנהג כמו "ממלכת כהנים-שרים", המשפיעים את אור הקדושה בעולם סביבנו.
ונסיים בסיפור, בשנות הארבעים היה הרבי מה"מ מתוועד מדי שבת מברכים, על פי הוראת חותנו,הרבי הקודם. באחת מההתועדויות נכח ר' נחום בער דנברג ע"ה ממונטריאול , הוא היה איש פשוט אבל יחד עם זאת חסיד אמיתי. אחד מהנושאים המרכזיים עליהם היה הרבי מתוועד באותם שנים, היה "בכל דרכיך דעהו", מכל ענין בעולם אפשר וצריך ללמוד דרך בעבודת ה'. באותה התועדות, הרבי הסביר את ההוראה בעבודת ה' מ…ניקוי יבש!
אבל לפני הביאור בעבודת ה', הרבי חזר בפרטי פרטיות והסביר כיצד מתבצע תהליך הניקוי היבש. רק ר' נחום בער, שהיה בעל מפעל לייצור וניקוי מכנסיים, היה מודע לתהליך המפורט, ולכן לפני כל שלב ושלב בתיאור התהליך, פנה הרבי לר' נחום בער ושאלו אותו:" ר' נחום, נכון או לא?!"
ר' נחום, הנהן בראשו לאות הסכמה, על כל פרט ושלב בתהליך הניקוי. ואז, הרבי הסביר את ההוראה הנלמדת מכל שלב בעבודת ה'.
אם הרבי יכול ללמוד מניקוי יבש, עלינו ללמוד מכל דבר ודבר!
שבת שלום וקבלת התורה בשמחה ובפנימיות!
________________________
מבוסס על לקו"ש חלק יח במדבר-ב' סיון
שליח? רב קהילה? זה בשבילך! קבלו את משיח בפרשה דרשה שבועית עם רעיונות מתורת הרבי בעניני גאולה ומשיח על פרשת השבוע, מונגשות בצורה מעניינת ואקטואלית עם סיפורים והוראות לחיים.
הירשם עכשיו לקבלת הדרשה בוואטסאפ:
עברית – לחצו כאן
אנגלית – לחצו כאן
רוסית – לחצו כאן
צרפתית – לחצו כאן
תגיות: משיח בפרשה