-
תקופת הקורונה העמידה את הישיבות כולן מול התמודדויות ואתגרים חדשים שחייבו את כולם לחשוב מחדש. כל ישיבה בחרה את צורת ההתמודדות שלה, את הכלים איתם היא תנהל את המלחמה שלה על נפש הבחור. אחת הישיבות הבולטות בעמידה באתגר הינה ישיבה קטנה חח"ל צפת • סקירה מרתקת על התמודדות הישיבה בצל משבר הקורונה • לכתבה המלאה
מנחם|כ״ה במרחשוון ה׳תשפ״אתקופת הקורונה העמידה את הישיבות כולן מול התמודדויות ואתגרים חדשים שחייבו את כולם לחשוב מחדש.
כל ישיבה בחרה את צורת ההתמודדות שלה, את הכלים איתם היא תנהל את המלחמה שלה על נפש הבחור. אחת הישיבות הבולטות בעמידה באתגר [ועוד האתגר לפנינו] הינה ישיבת חח"ל צפת – קטנה.
הישיבה – שהינה בין הישיבות הגדולות ביותר מספרית, הצליחה לייצר סדר יום חדש עם הבחורים שלה שגרמה למערכת להתרגשות של ממש ולשלוח את מנהל ישיבה בוחר, יוסי ברוד, להתקשר לאחד ממנהליה הרוחניים של הישיבה – הרב מנחם מענדל פרידמן ולבקש ממנו לספר לקוראי האתר מעט על התמודדות הישיבה,
הנה הדברים לפניכם:"באזור התאריך י"ט באדר הודיעו – בתוך לכלל הישיבות בארץ, כי עליהם לפזר את התלמידים לביתם.
עם פיזור התלמידים, מיד הבינו בצוות הישיבה כי השגרה לא תהיה מהר כ"כ בצורה כמו שמכירים וצריכים מיד לחשוב איך משמרים את תומכי תמימים בצורה הטובה ביותר – במסגרת החיים החדשים שנכפו על כולם.
כמה אתגרים עמדו בפני הישיבה:
מחד לא יכלה הישיבה לתת יד לשימוש באינטרנט.
מלבד בעיות טכניות שהזום מייצר, הרי שבמהלך לימוד של זום הבחור יכול להיות בשש מקומות אחרים בו זמנית. ולא רק זום, גם אימייל או קובץ שעובר בדרייב הוא בעצם נתינת אישור ע"י הישיבה לשימוש באינטרנט.
אמנם הישיבה מודעת לכך שלחלק מהבחורים יש גישה לאינטרנט באופן כללי, אך הישיבה לא היתה מוכנה לתת יד בצורה רשמית. מלבד זאת שכמה שפחות יותר טוב, כאשר כל שימוש באינטרנט עלול חלילה לגרור שוטטות נוספת מיותרת ח"ו.
מאידך, השימוש בטלפון בלבד, היה ברור לישיבה כי הדבר לא יצליח לשרוד. כמה זמן אפשר להושיב בחור להקשיב לטלפון? שעה? שעתיים? יומיים?
זה לא יצליח לשרוד. היה ברור כי נדרשת פה חשיבה מחוץ לקופסה.עוד הוחלט בצוות הישיבה, כי מלבד העמסת חומר לימודים, על הישיבה לנסות ולשמר כמה שיותר את סדר היום של הבחור. בחור יכול ללמוד את דף הגמרא של אותו היום גם באמצע הלילה, אך הישיבה רצתה לוודא כי הבחור אכן שומר על סדרי היום והישיבה.
צוות הישיבה יכל [והיא הדרך הקלה] כמובן להגיד לבחורים כי הם עלולים לשאת בתוצאות במידה ולא ישתתפו, אך במצב הנתון, היה ברור כי הדבר לא יעודד בחורים וגם לא יצליח באמת לגרום להם להיות חלק מסדר הישיבה.
כך, עם כל האתגרים העומדים בפני צוות הישיבה, הם בנו את התכנית המופלאה הבאה:
• דיסקים
כל בחור קיבל עד הבית דיסק וכשהיה מכניס את הדיסק למחשב בבית, היה על הבחור להקליד את מספר הת.ז. שלו. לפי המספר, הבחור היה מופנה אל הכיתה האישית שלו, שם חיכה לו וידאו של הר"מ או המשפיע.
המערכת היתה מזהה כי אכן הבחור ישב על השיעור מתחילתו ועד סוף כשבסיום השיעור קפצה חלונית עם שתי שאלות אמריקאיות. באם הבחור היה עונה נכון, הוא היה צובר נקודה.
• נקודות ופרסים
הבחורים צברו במהלך הזמן נקודות מתשובות על שאלות ושאר משימות שניתנו להם, כשמידי פעם נערכות הגרלות על ספרים וכדו', מה שעודד את הבחורים להקפיד על הזמנים.
• מגוון נושאי לימוד
בנוסף לשיעורים הרגילים, שילבו בדיסק גם שיעורים מעניינים במגוון נושאים שבדרך כלל לא נלמדים בישיבה אך יגרמו לבחורים מרצונם להגיע ולהקשיב.
• אווירה חסידית
האווירה החסידית לא נשכחה כאשר בדיסקים 'פיזרו' קטעי וידאו מהרבי, כך היתה לבחורים יכולת לצפות לפני השינה וכדו'.
גם התוועדויות חסידיות ביומי דפגרא נעשו, כאשר הבחורים מצלצלים למערכת הישיבה ונעשים שותפים פעילים בהתוועדות יחד עם כל חברי הכיתה שלהם.
במקביל למאמצי צוות הישיבה, גם התלמידים השלוחים פעלו ללא לאות:
הם הדפיסו חוברת לימוד מיוחדת ונסעו בכל הארץ, לכל אחד מהתלמידים הביתה על מנת להביא להם את החוברת, להתעניין בשלומם ולעודד אותם בתקופה מאתגרת זו.
• • •
כל מה שדובר עד עכשיו, היה מיד לאחר הסגר הראשון, לאחר בין – הזמנים של פסח. [לפני פסח, בשבועיים שהיו, היתה מערכת טלפונית פשוטה עם שיעורים]
כעת, שוב התכנסו צוות הישיבה לחשוב איך מקדימים רפואה למכה.
מובן היה כי אם בגל הראשון היתה הצלחה עם הדיסק, המערכת ומה שמסביב, בפעם הבאה זה לא יצליח שוב. הבחורים לא יראו את אותה התלהבות והצוות לא יצליח לקיים ישיבה – בבית הבחור.
אמונים לחובה של הישיבה לשמר קשר אישי עם כל תלמיד, התלמידים קיבלו הביתה חוברת לימודים בה נכתב גם סדר היום של כל תלמיד- בשמו.
כלומר, סדר היום סודר בצורה כזו שכל הכיתה לומדת עם הר"מ או המשפיע, תלמיד אחד מתוך הכיתה לומד בשיחה טלפונית אישית עם המשפיע / הר"מ [תלוי בשעות] כך שהתלמידים ידעו את סדר היום שלהם מתי עליהם לקום ומתי עליהם להצטרף לכל הכיתה ומתי – הדבר לו כולם ציפו, הזמן האישי עם המשפיע.
צריך להבין: לכל בחור היה זמן אישי יומי עפ"י סדר קבוע, רק הוא והמשפיע או הר"מ שלו.
תחשבו על זה: בתוך כל האי – סדר שקורה מסביב, בחור יודע כי יש לו אי של שפיות אחד לפחות ביום.
מדהים.
עוד, הוחלט לעשות מבצע עם הגרלה יומית על שמירת הסדרים והצוות הוסיף לזה דבר שגרם לכל הישיבה 'להתעורר':
כל התלמידים קיבלו הודעה כי יש להם שתי אפשרויות:
יש להם אפשרות לנסות לשמור בצורה עצמאית על סדר היום ובמידה ויזכו – הזכיה תהיה שלהם.
אפשרות שניה [ובה בחרו רוב מוחץ של התלמידים] היתה להקים קבוצה, עד ארבעה תלמידים, המתמודדים יחד עם שמירת הסדרים ובמידה ומישהו מהם זוכה, כל הקבוצה מקבלת את הזכיה ובאם אחד מן התלמידים לא שמר על הסדרים, הקבוצה כולה לא תוכל להשתתף בהגרלה.
הדבר גרם לבחורים לדרבן האחד את השני.
בסיום כל יום, עודכנו הבחורים באסמסים על הזוכים, כך הבחורים תמיד נשארו 'בעניינים' ורצו להמשיך להקפיד הזמנים והלימוד.
על מנת לשמור על עירנות גם בלמידה עצמה, קיימו בישיבה מידי פעם מבחן מסכם, כשהישיבה מקימה מערכת טלפונית – לימודית, עד ארבעה בחורים יחד.
הדבר גם תרם רבות למצב החברתי של הבחורים, האפשרות ללמוד יחד ולחלוק חוויות.
• • •
האמת היא שאפשר להמשיך ולכתוב עוד ועוד על רעיונות נפלאים שהיו לישיבה זו, אך לקראת סיום אני מבקש שורות סיכום מהרב פרידמן, אותן הוא מסכים לכתוב:
• הצוות – המפתח להכל
בימי חול המועד, בימי מנוחה, הצוות עבד סביב השעון להצלחת הפרוייקט הזה.
הרבנים כולם השקיעו בהכנת שיעורים מרתקים ברמה הגבוהה ביותר ודאגו להסריט את עצמם.
הם שמרו על קשר אישי עם כל בחור והיו שם עם כל הלב בשביל כל בחור. לולא המסירות וההשקעה של הצוות, דבר לא היה קורה.
כבר היה לעולמים שישיבות אחרות בארץ השתמשו בחומרי לימוד שונים שלנו. אני פונה לכלל הישיבות ואומר להם: בואו לקחת בשמחה. החינוך – מעל הכל.
• אנחנו בחרנו בתפקיד הזה
אנחנו בחרנו להיות מחנכים ולעצב את דור העתיד של ליובאוויטש.
אם אכן בחרנו בזה [או שבחרו בנו] וזה השליחות שלנו, עלינו להתאמץ. להתמסר ולעשות מה שנדרש מאיתנו.
• תמיד להביט קדימה
הדבר האחרון, איזה טיפ קטן, עלינו תמיד להביט קדימה. חייבים היום להסתכל על מחר.
בעידן המורכב שלנו זה קשה, קפסולות ושאר ענייני קורונה.
אבל חובה גמורה עלינו תמיד לשאול האם אנחנו מוכנים ליום המחר. האם יש לנו מענה לאתגר הבא העומד לפתחינו?
• • •
לכניסה לאתר 'ישיבה בוחר' – הכוון ישיבתי לבחורים
תגיות: ישיבה קטנה צפת
כתבות נוספות שיעניינו אותך: