זלמן קפלן, חב"ד אינפו
עקב הסגר באה"ק ובמקומות רבים בעולם, לא יתאפשר לעשות כפרות על עוף כמידי שנה, כאשר רבים כבר חשבו לעשות כפרות על כסף, הפתיעו, שוב, במכון הלכה חב"ד עם פתרון יצירתי על מנת שאנ"ש יוכלו לקיים את המנהג הקדוש, פנינו לרב משה קורנוויץ שיערוך עם הרב יורקוביץ' את הכפרות והשחיטה בשמם של אלפי חסידי חב"ד לשמוע על הפרטים של הפתרון המיוחד.
הרב קורנוויץ, מה הפתרון המוצע על מנת שאנ"ש יוכלו לקיים את מנהג הכפרות גם בשנה זו?
היות ומפאת הנגיף המתפשט, השנה באה"ק ובמקומות רבים בעולם לא יתאפשר לקיים כפרות בצורה המסורתית והנכונה שיסודותיה בהררי קודש, טיכסנו עצה איך בכל אופן אנ"ש יוכלו להמשיך במנהג אך ללא סיכון וללא קולות בדיני פיקוח נפש.
ב"ה הגענו לפתרון הנכון ביותר מבחינה הלכתית, שאנ"ש בארץ ובעולם ימנו אותנו – הרבנים – לרכוש עבורם את העופות, לבצע את הכפרות ולהביא אותם אל השחיטה.
איך בפועל זה יתבצע?
לצורך העניין הוקם אתר דרכו ניתן לבצע את הרכישה, לומר את הנוסח של מינוי הרבנים לשלוחים לרכישת העופות ולביצוע הכפרות ושחיטתם.
לאחר מאמצים רבים, בעזרת ה' הנהלת מכון הלכה חב"ד ערכה הסכם עם חברת "מרכז הבשר" בנוגע לכל הפרטים הטכניים, כך שביום חמישי תתקיים יום שחיטה במיוחד עבור עניין הכפרות.
האם יצטרכו לסובב כסף או אשראי מעל הראש בזמן השליחות?
לא, אין צורך. העניין החשוב בכפרות הוא שחיטת העוף.
כפי שמביא אדה"ז בסידור (וכן הוא בסידור האריז"ל) "אנו שוחטים אותו להכניע הגבורות, ומוציאים ממנו דמו כדי להמתיקו".
וכיון שכך מבואר בפוסקים, כפי המובא בספרנו 'הלכה למעשה – תשרי' פי"ג ס"ח וש"נ, וכ"כ בספר כתר שו"ט גאגין.
אמנם יש עניינים נוספים, שקשורים לסובב ועוד, שאותם לא מתאפשר לקיים בדרך זו, אך כאמור ע"פ דברי אדה"ז העיקר זה השחיטה.
האם ישנה מגבלה לכמות המשתתפים?
בוודאי, השחיטה מתקיימת בסטנדרטים המחמירים של "תפארת אנ"ש", ולכן לא נוכל לשחוט כמות גדולה של עופות.
הרישום הוא בבחינת "כל הקודם זוכה" ולא נוכל להכניס נרשמים מעבר למכסה האפשרית.
צריך לקחת בחשבון שגם בחו"ל ישנם חסידים רבים שאין באפשרותם לעשות כפרות במקומם ולכן החכם עיניו בראשו ומי שעניין זה חשוב לו שיעשה זאת מיידית.
חשוב לציין שבשונה מכפרות שנעשות בשנים רגילות אשר השחיטה וכו' לא תמיד נערכת באופן המהודר ביותר ויש בה חדשות רבות כפי שכבר כותב אדה"ז בהל' שחיטה סי' יח קו"א ה. כאן כל תהליך השחיטה נעשה באופן המהודר ביותר.
מה הפתרון למי שירצה להרשם לאחר שהמכסה תתמלא?
האופציה הבאה היא לעשות על דגים, שהם בעלי חיים שאינם קרבים על גבי המזבח כמובא במטה אפרים, ובאם גם על דג לא מתאפשר, יש לעשות על כסף, כפי שחידש החיי אדם והמשנה ברורה מביאו ולא מוזכר בדברי אדמו"ר הזקן והמטה אפרים.
מה עושים עם העופות הנשחטים?
ב"ה הגענו להסדר שכל העופות הנשחטים, יארזו בצורה של עופות מחולקים, ויחולקו לקהילות אנ"ש.
חלוקה זו תהווה סיוע משמעותי למשפחות אנ"ש, שמתמודדות עם הוצאות כספיות מרובות בכלל ובפרט בחודש החגים.
אנו מתחייבים שכל העופות ללא יוצא מן הכלל יחולקו בצורה מסודרת לקהילות אנ"ש.
בצורה זו גם ניתן יהיה לערוך כפרות בצורה מהודרת וגם לעשות "פדיון כפרות" היות וכל העופות, יעברו את תהליך השחיטה וההכשרה באופן המהודר ביותר, ככל העופות שבכשרותנו, ויחולקו בצורה מכובדת.
כך שיש כאן רווח כפול , גם קיום מנהג הכפרות, וגם פדיון כפרות בצורה מסודרת, והן קיום הוראת הרבי לדאוג ל'מעות חיטין' אף בחודש תשרי.
לסיום?
השקענו בזה הרבה מאמצים על מנת שהמתווה יוכל להתקיים, כאשר בנוסף להעניין הנעלה במנהג הכפרות כפי דברי האריז"ל, ובנוסף למצוות צדקה. חשוב גם להדגיש שמדובר בנושא חינוכי שכל המשפחה יודעת שגם כשיש קושי עושים כפרות על תרנגול.
ובעז"ה יהיה כתיבה וחתימה טובה לשנה טובה ומתוקה. והעיקר שנזכה תיכף ומיד ותחזינה ענינו, בהתגלות כ"ק אד"ש מלך המשיח בגאולה האמיתית והשלימה
• • •
לכניסה לאתר ההרשמה לכפרות