-
הרב מרדכי (מוטי) ענתי ע"ה, היה איש עסקים שניהל חברה למוצרי אלומיניום מהגדולות בארצות הברית והיה ה'פרזידנט' שתמך מהונו בקהילה החב"דית אבל בלבו בערה אש של שליחות והתמסרות, והוא לא הסתפק בפחות מהזכות להיות שליח של הרבי מלך המשיח • באדיבות מגזין 'בית משיח' • לקריאה
מנדי|י״ט באב ה׳תש״פאברהם רייניץ, בית משיח
ביום שלישי שעבר נדהמו אלפי חסידי חב"ד בכל רחבי העולם לקבל את ההודעה הקצרה והבלתי–נתפסת: "ברוך דיין האמת. הרב מוטי ענתי ז"ל". האיש שהיה מנוע–טורבו של עשייה, הלב הענק שידע לקבל את כולם באהבה ובשמחה אמיתית – נדם לפתע.
יממה אחר–כך, כאשר מאות מבני קהילתו הגיעו ללוותו בדרכו לקבורה בארץ הקודש – סיפר הרב דניאל שהינו, ממושפעיו הקרובים של הרב ענתי, ורב קהילת רשב"י הסמוכה: הרב מוטי היה הרב המובהק שלי, מאז הגעתי לכאן כתלמיד לפני 18 שנה, ובהמשך היה מורה הדרך שלי בשליחות. כל מה שיש לי – זה בזכותו. מכיוון שכך, שאלתי רב האם עלי לקרוע כשאר אבלים, או כבן על אביו. הרב פסק כי עליי לקרוע כבן על אביו הרוחני…
לאחר שהרב שהינו קרע ובירך 'ברוך דיין האמת', נעמדו עוד שורה של מקורבים שהרגישו אף הם כי איבדו את אביהם הרוחני, וקרעו כדין בן על אביו… זה היה מחזה קורע לב, שהמחיש את עוצמת הקשר בין הרב ענתי למקורביו, וגודל השבר והאבדן עם פטירתו הפתאומית.
איש העסקים מבקש מהרבי: רוצה להיות שליח!
הרב מרדכי (מוטי) ענתי נולד בכ"ח טבת, תשי"ד. לאחר שסיים את שירותו הצבאי נסע לפלורידה, שם החל לעשות עסקים מוצלחים. לאחר חתונתו עם – תבלחט"א – מרת מנוחה לאה (מישל) תחי', החל להתקרב לקהילת חב"ד בפורט לודרדייל שבפלורידה, בניהולו של הרב אהרון יצחק ליברמן.
חושיו העסקיים המפותחים הובילו אותו לפתוח מפעל ענק לייצור מוצרי אלומיניום, והמוצרים שלו הפכו למבוקשים ברשתות הגדולות. בזכות הפטנטים הייחודיים שלו בייצור האלומיניום – המפעל שלו הפך להיות אחד המפעלים הגדולים בתחומו בארצות הברית!
הוא הפריש סכומים גדולים מהונו הרב למען הקהילה החב"דית, והפך ל'פרזידנט' של הקהילה. במקביל לתרומתו האישית, הוא גם גייס גבירים נוספים, לרכישת השטח ובנה עליו בית חב"ד ומקווה מפואר.
הניצוץ הגדול נדלק והפך ללהבה לאחר ביקורו הראשון אצל הרבי, בהושענא רבה תשמ"ו. הרב ענתי סיפר שכאשר הגיע לקראון הייטס בערב הושענא רבה, לקחו אותו לריקודים של שמחת בית השואבה. הריקוד האין–סופי, שלא נגמר גם בשעות הלילה המאוחרות, 'תפס' אותו.
"זה היה לילה גשום, וכאשר נכנסתי למעגל הריקודים, חשבתי שזה יסתיים בתוך כמה דקות. אבל כעבור זמן הבנתי שזה פשוט לא נגמר. למרות שלא הייתה תזמורת, החסידים המשיכו לרקוד, וזו הפעם הראשונה שראיתי את הכוח של הרבי שיכול להניע את החסידים במעגלים אין–סופיים. זה הדהים אותי, וגרם לי רצון עמוק להיות חלק מהמעגל החסידי…
"למחרת, כאשר עברתי ליד הרבי בחלוקת הלקח – שמתי לב שלכל מי שעבר לפניי ואחריי הרבי איחל ברכה בלשון הקודש, ואילו כאשר אני עברתי אמר לי הרבי בעברית צחה "שנה טובה ומתוקה"! הרגשתי שהרבי מכיר אותי לעומק, ורוצה שאתגייס לשורותיו".
מכיוון שהגיע מרקע ישראלי – הוא החל להפיץ יהדות בקרב הישראלים באזור, ולאט לאט יצר סביבו קהילת מקורבים, שנשבו בקסמו הלבבי. עוד לפני ש'בתי חב"ד לישראלים' הפכו לחזיון נפוץ, הוא ראה את הצורך להקים מסגרת ייחודית עבור הישראלים, שלא בדיוק מסתדרים עם סגנון הקהילה האמריקאית.
לאחר ששטח את רעיונותיו לפני השליח, הרב ליברמן, סוכם שהרב ענתי יבקש את ברכת הרבי למהלך. הרב ענתי נסע לרבי בכ"ב כסלו תנש"א, ובחלוקת הדולרים ביקש את ברכת הרבי "להיות שליח של הרבי". הרבי השיב בברכת "אמן" ו"בשורות טובות".
הרב ענתי החל לקדם את היוזמה, וכאשר היה מוכן לפתוח את בית חב"ד הייחודי לישראלים – פנה אל הרבי וביקש שלוש בקשות:
א. ברכה לפתיחת בית חב"ד. ב. אישור לקרוא את המקום בשם “770 – בית משיח". ג. ברכה לכך שכל מי שיגיע למקום – יחוש כמו שהוא נמצא ב–770 בית משיח האמיתי.
היה זה בשנת תשנ"ג. זו לא הייתה בקשה שגרתית כלל וכלל. כאשר המזכיר הקריא את מכתבו של הרב ענתי בפני הרבי מלך המשיח, הנהן הרבי בראשו הק' להסכמה.
מיד לאחר שהתקבלה התשובה החיובית, החל הרב ענתי לחפש בקדחתנות אחר מקום שיהיה ראוי להיקרא 'בית משיח – פלורידה'.
ואכן, ביום י"ט באלול תשנ"ג – ג"ן שנים אחרי כניסתו של הרבי הריי"צ ל–770 המקורי, נכנס הרב ענתי יחד עם ידידיו גדעון דוק, יגאל שטיל וקבוצת מקורבים רחבה, אל 'בית משיח' – 770 במטרה לשדרג את החום הפלורידאי לאש אהבה והתקשרות לרבי מלך המשיח.
הקו שהנחה את הרב ענתי בפעילות 'בית משיח' היה, לקשר כל יהודי אל המקור: אל הרבי מלך המשיח ואל 770 מקומו של נשיא הדור.
'סוחב' את המקורבים לתוך עולמה הפנימי של חב"ד
באופן אישי הכרתי את הרב ענתי (או כמו שהוא מכונה כאן, בפלורידה, 'הרב מוטי') לראשונה לפני כעשרים שנה, כאשר נסעתי יחד עם כמה חברים לערוך אצלו את ליל הסדר הציבורי.
בכל זמן שהותי ב'בית משיח' עמדתי נפעם מול הכריזמטיות המרשימה שלו, התוקף והדבקות במטרה, יחד עם 'ביטול', פשטות ועוונה. הרב ענתי, שראשו הגה תמיד פטנטים ייחודים בייצור האלומיניום – ניצל את כשרונותיו להפצת בשורת הגאולה. הייתה לו אובססיה לבצע כל פעולה בצורה הגדולה והמוצלחת ביותר. אך מעל הכל הרב ענתי היה שליח לבבי ואכפתי בצורה לא רגילה.
הרב ענתי ביקש להכניס את מקורביו לתוך עולמה הפנימי של חב"ד, וכבר בצעדיהם הראשונים היה קורא להם להצטרף לשיעור החת"ת מיד בסיום תפילת שחרית. בבית משיח של פלורידה, הדבר הפך לנוהג של קבע. עם תום הכרזת ה'יחי' מתיישבים המתפללים – שהגיעו כבר בשעה 6:30 בבוקר ללימוד חסידות לפני התפילה – ללימוד חת"ת משותף, כשהטלית והתפילין עדיין עליהם…
בהתוועדות עם המקורבים, בשבת מברכים, דיבר הרב ענתי בלהט על הוראתו הקדושה של הרבי מלך המשיח לומר את כל התהילים בשבת מברכים. הרב ענתי לא עשה הנחות לאלו שעשו צעדים ראשונים בעולמה של יהדות: “הרבי אומר כי סיום ספר התהילים בשבת מברכים – נוגע לו לבניו ולבני–בניו", הוא אמר בקולו המתלהב.
עם השנים גדלה הקהילה, ולקראת החגים הצטרפו אליו המקרובים לפעילות ענק בכל רחבי הסביבה, להפצת תורה ויהדות, חסידות ובשורת הגאולה.
להביא את כולם ל-770
עם התרחבות הפעילות, קנה הרב ענתי טנק מבצעים ענק ומפואר. אלא שהייתה לו בעייה 'קטנה'… הטנק אמנם היה מרשים ובולט בשל תמונות הרבי וסמלי עשרת המבצעים שעליו, אך בכל זאת הוא לא הצליח להוות אטרקציה ממשית בנוף הפלורידאי, בו לכל אדם שלישי יש רכב מעין זה…
מוחו היצירתי של הרב ענתי הגה רעיון מדהים: לבנות נגרר (ממוזג – בפלורידה אי אפשר להסתדר, גם בחורף, בלי מזגן) בצורת 770.
הרעיון המהפכני קם והיה לעובדה קיימת, והטנק בצורת 770 היה לאטרקציה של ממש. מאז, מאות רבות של מבוגרים, בני נוער וילדים פקדו את שעריו, הצטרפו למניין, שמעו את קריאת עשרת הדברות וכמובן באו לקבל פרטים לפשרו של הבניין המעניין. הפעילים הסבירו כמובן על אודות ביתו של מלך המשיח, ממנו אורה יוצאת לכל העולם כולו, ועל שוכן הבית, ראש בני ישראל. בעקבות כך, רבים מהם נקשרו ל'בית משיח', ומשם הדרך 'הביתה' הייתה קצרה.
נוסף ל–770 הנייד, נבנתה גם סוכה ניידת בצורת 770… טרמפולינה ענקית לטובת ילדי הקהילה ומסיבות החגים, נרכשה בהזמנה מיוחדת – גם היא כמובן בצורת 770. 'הסמל' מוחדר גם באמצעות פרטים קטנים כמו קופות הצדקה של 'בית משיח' הבנויות בצורת 770, הפרוכת של בימת הקריאה רקומה ברקמת 770, גם מלאכות היצירה של ילדי ה'סאנדיי סקול' היו סביב הדגם של 770…
בראיון שהעניק הרב ענתי ל'בית משיח' לפני שנים רבות, נשאל הרב ענתי על החיות המיוחדת שלו לדגם של 770?
הרב ענתי חייך את חיוכו הכובש, והשיב: מה זאת אומרת? עם מה נחיה אם לא עם הבית בו נמצא הרבי מלך המשיח? הרבי בעצמו אומר שסעווען סעוונטי בגימטרייה 'פרצת', ומסביר ש(נוסף על היותו מקום המקדש שלעתיד וממנו תתחיל הגאולה) 770 מהווה מקור ונתינת–כח ל'יפוצו מעיינותיך חוצה' בכל העולם כולו. אם קשורים כל הזמן ל–770, אז נמשכות לכאן כל ההמשכות של 'בית חיינו' ו'בית משיח'. זה הפירוש 'מאך דא סעווען סעוונטי', לחיות כאן עם הרבי כמו ב–770.
משיח וגאולה – זו הנקודה
ב'בית משיח' בפלורידה בהנהגתו של הרב ענתי, חיים משיח וגאולה. כבר מהיום הראשון פרסם הרב ענתי בריש גלי את העובדה שהרבי הוא מלך המשיח, בהתאם לשיחות הקודש. יחד עם זאת, הוא השתדל כל הזמן לעשות פרסום באופן מירבי.
כשהרב ענתי מדבר על “פרסום מירבי", מדובר בשורה של פרוייקטים מעניינים ומקוריים. כך למשל הייתה הפעולה הראשונה של 'רכבת הגאולה'. זה היה ביום הבהיר י' שבט תשנ"ד. הרב ענתי בראש קבוצה של שבעים איש, בהם גם שלוחים מפלורידה ומקורבים, יצאו בשיירה מן העיר הליווד לסעווען סעוונטי בברוקלין. השיירה הייתה ברכבת רגילה, כשעל אחד הקרונות נתלתה תמונתו של הרבי מלך המשיח והרציף כולו קושט בשלטים של 'משיח' ו'יחי המלך'. האירוע גרף תשואות של יהודים מכל האיזור; עיתונאים מכל האזור סיקרו בהבלטה את הקוריוז המקורי ואף ראש העיר הגיע להצדיע ולברך את הרבי, את חסידיו ואמונתם.
מאז היו מבצעים מקוריים נוספים, כמו 'טיסת הגאולה' וכן שיירות נוספות בהן נסעו משפחות הקהילה ומקורבים נוספים אל הרבי. באחת הפעמים היה זה בשיירת לימוזינות שעשתה את כל הדרך מפלורידה עד ברוקלין, נסיעה של 24 שעות…
גם אחרי ג' תמוז, המשיך הרב ענתי במלוא המרץ לפרסם את בשורת הגאולה והגואל.
כאשר שאלו אותו כיצד הדברים מתקבלים – הוא השיב:
“הרבי אומר שהעולם מוכן. נקודה. הבעיה היא, מסתבר, אצלנו. אני זוכר שכאשר יצאתי לראשונה למבצעים, היה זה בחג החנוכה. לא אשכח איך בכל פעם שניגשתי לעובר אורח ושאלתי אותו אם הוא יהודי, לא ידעתי איפה לקבור את עצמי מבושה…
“בכלל, אני מאמין גדול בפרסום. אתה יכול לקחת דוגמה מפרסומות על משקה כלשהו, או סיגריות, שכאשר מחדירים את המסר שוב ושוב, המסר נקלט בסופו של דבר ואנשים מתחילים לרכוש את המוצר. גם זה פן של 'אופן המתקבל'. אמנם כיום אין לנו את היכולות והמשאבים למסע פרסום שכזה, אבל אפשר לראות במוחש כי 'חזקה על תעמולה שאינה חוזרת ריקם’' בפרט כאשר חיים את המסר ומאמינים בו. לדעתי אם לא היו מכניסים לראש של האנשים (תרתי משמע) שהפרסומים האלו מרחקים – המצב היה נראה אחרת לגמרי.
"ובנוגע לעצם השאלה: אנחנו רואים במוחש שכאשר מגיעים לאנשים עם המסר הברור שהרבי הוא משיח והוא חי וקיים, המסר עובר חלק. מובן שהמסר צריך לבוא בחום ובאהבת ישראל אמיתית, אחרי לימוד רציני של שיחות הרבי בנושא, ואז מרגישים שהאמונה מגיעה מהפנימיות".
גולת הכותרת: מכון הסמיכה
כשהרב ענתי דיבר על אמונה 'פנימית' – הוא התכוון לישיבה לתמימים מ-770 מכון הסמיכה, אותה פתח כדי להכניס את ה'אורות' הרבים ל'כלים'. הישיבה שפועלת כבר 22 שנה, הוציאה מקרבה מאות תמימים עם 'סמיכה' לרבנות מהרב לאבקובסקי, ראש הישיבה ב–770. רובם של התלמידים משמשים כיום כשלוחים וכמנהלי בתי חב"ד ברחבי העולם.
הרב ענתי היה אומר תמיד כי התמימים הם העתודה, הם הכוח המניע את כל הפעולות, המבצעים, לימוד עם מקורבים, הכנת ילדים לבר מצווה, ארגון כנסים, השפעה על הקהילה, ובעצם הכל. החיות והתוקף שיש ל'תמים' במבצעים בכלל ובמבצע משיח בפרט, אין לאף 'בעל הבית' אחר. כאשר נותנים לתמימים לממש את מה שלמדו במשך השנים בישיבות וב'קבוצה' – הכל נראה אחרת לגמרי.
קבלת עול נדירה
הרב ענתי לא רק 'נאה דורש' אלא גם 'נאה מקיים', ולמרות עיסוקיו הרבים – הוא עצמו נכנס לסדר לימודי הסמיכה, עד שעבר בהצלחה את כל המבחנים והוסמך לרבנות. במהלך השנים אף עשה 'שימוש' לרבנות בכמה וכמה תחומים!
אחד הנושאים בהם הרב ענתי היה 'דוגמא חיה' לכל מקורביו, היה הקשר התמידי עם ה'עשה לך רב' והציות להוראותיו.
מורו ורבו של הרב ענתי, הרב חיים שלמה כהן, משלוחי הרבי במונטריאל, מתקשה להסתיר את התפעלותו ממידת ה'קבלת עול' של הרב ענתי.
"הרב ענתי התייעץ איתי רבות בנוגע להנהגת הקהילה, ולפעמים הוא רצה להוביל כיוון מסויים, אבל לאחר העיון בדבר אמרתי לו שלמיטב הבנתי רצונו של הרבי בדרך אחרת. הוא לא ניסה להתווכח, וברגע אחד סובב את ההגה מאה ושמונים מעלות. זה היה מדהים. פשוט אדם בלי 'אגו' אישי. רק רצון אחד ויחיד – למלא את הרצון של הרבי. ברגע שהבין שזה הרצון של הרבי – זה נהיה הרצון שלו.
"למרות שהייתי ה'עשה לך רב' שלו – אומר לך את האמת, שכאשר הגעתי לבקר אותו בפלורידה, זה היה יותר להתחמם בעצמי, מאשר להשפיע… הוא היה חסיד פנימי, שהאמת נר לרגליו.
"כל חייו היו קודש למען הרבי בכלל, ולהבאת הגאולה בפרט. כל החיים שלו היו חדורים בנקודה אחת: לקבל פני משיח צדקנו.
"כל פעולותיו היו משולבות באהבת ישראל נדירה ופנימית. הוא היה מוכן להפסיד בכל מיני תחומים בחיים, העיקר שלא לפגוע באנשים אחרים, ולא לעורר מחלוקת.
"לבו היה ער לכל ענייני הרבי, בכל מקום שהוא, ולמרות שהוא עצמו ניהל מוסדות משלו – תמיד תרם בעין יפה למוסדות אחרים, לצד סיוע כספי למשפחות ואנשים נזקקים, שתמיד קיבלו ממנו בעין יפה.
קמפוס 770 החדש
בשנים האחרונות עבד הרב ענתי על פרוייקט ענק לבניין מרכז חדש, בצורת 770 כמובן, שיכיל מלבד בית חב"ד – גם מקווה, גני ילדים ובית ספר, וכל מה שצריכים כדי לנהל את הקהילה הגדולה שהתפתחה במקום.
הרה"ח ר' שמחה כהן, שעובד כשליח יחד עם הרב ענתי מזה שני עשורים, סיפר כי התוכנית הייתה להתחיל את הבנייה בי"א ניסן, אולם לאחר שהקורונה החלה להתפשט בפלורידה, חשבו אולי לדחות את התחלת הפרוייקט לזמנים נוחים יותר. אולם הרב ענתי אמר בתוקף "הבטחתי לרבי להתחיל ביום הולדתו, ולא ניסוג".
ואכן, בי"א ניסן, תחת מגבלות הקורונה, נערכה הנחת אבן הפינה, ובחודשים האחרונים היה הרב ענתי עסוק בפרוייקט הגדול הזה.
בהלווייתו הבטיחו השלוחים שיעשו הכל כדי לממש את חלומו הגדול של הרב ענתי, ולהשלים במהירות את הפרוייקט הגדול, שיהיה אות ומופת לפעילותו המדהימה של הרב ענתי.
הרב ענתי הקים בחייו אמפרייה של מוסדות, עם קהילה של מאות מקורבים, עליהם הפקיד כעשרה שלוחים. בתום ימי השבעה ישבו השלוחים להתוועדות בה החליטו להמשיך יחד ובעוצמה רבה את מפעלי חייו הגדולים.
חסד של אמת לפני פטירתו
בשבועות האחרונים סבל הרב ענתי מבעייה בלבו, והרופאים ביקשו לאשפזו למעקב בבית הרפואה. מכיוון שתחת מגבלות הקורונה אין אפשר לבקר את המאושפזים בבתי הרפואה, ביקש הרב ענתי לסדר את המעקב הרפואי בביתו, כדי שגם בשבועות אלו יוכל להמשיך לעמוד בקשר עם מקורביו…
בלילה האחרון לחייו, דקות ספורות לפני שהלך לישון על מיטתו, ממנה לא קם – התקשר אליו מנהל ארגון 'חסד של אמת', וביקש שירים תרומה למען הארגון. הרב ענתי ביקש שישלח לו לינק לאתר ההתרמה, ותוך דקה שיגר תרומה יפה לארגון. זה היה מעשה הצדקה האחרון, ולמחרת בבוקר נודע על פטירתו ואנשי 'חסד של אמת' הגיע לטפל בטהרתו…
מאות מבני הקהילה, יחד עם עוד אלפים שצפו בהלווייה ב'זום' – ליוו את ארונו של החסיד מאיר הפנים, שליווה בחייו אלפי משפחות, עם חיבוק ונתינה אין סופית, ואהבה חסידית אמיתית.
מסע הלווייה עבר ליד בית חיינו, שהיה מרכז חייו של הרב ענתי, ומשם המשיך לארץ הקודש. בצום תשעה באב, הובא הרב ענתי למנוחות בצפת עיה"ק. תנצב"ה.
השאיר אחריו את רעייתו מרת מנוחה לאה (מישל) תחי', ובנם ר' בנציון מנחם אריאל שי', ובתם מרת חנה מרים גייער תחי', אחיו ואחיותיו – אבי, ראובן, אווה, אורה שיחיו. ועמם מאות רבות של מקורבים ומושפעים, תלמידים שממשיכים בדרכו בכל רחבי תבל.
תגיות: בית משיח, הרב מוטי ענתי, ראשי